Commentaar

3 reacties

‘Zonnepark Flevoland druist in tegen gezond verstand’

Provincie Flevoland onderzoekt mogelijkheden om in haar polders op 1.000 hectare grond zonnepanelen te installeren.

Die ambitie komt voort uit het nobele streven van de provincie om op eigen houtje energieneutraal te worden.

De jonge zeeklei van de Flevopolders hoort tot de meest vruchtbare gronden. Niet alleen van Nederland of Europa, zelfs op wereldschaal zijn de gewasopbrengsten er jaloersmakend hoog voor andere boeren. De kavels zijn er mooi rechthoekig en omgeven door een efficiënte infrastructuur. Kortom: hier wil je boeren. En dat het in de Flevopolders goed boeren is, bewijzen de hoge grond- en pachtprijzen. Voor bouwland wordt grif tot meer dan € 100.000 per hectare neergeteld; minimaal een kwart meer dan in omliggende regio’s als Overijssel of de Veluwe.

‘Jonge zeeklei van de Flevopolders hoort tot de meest vruchtbare gronden; de gewasopbrengsten zijn er jaloersmakend hoog’

Er is in principe niets tegen om landbouwgrond uit de productie te halen ten gunste van groene energie. En dan zijn zonnepanelen onder aan de streep ook efficiënter dan bijvoorbeeld energiegewassen als koolzaad. Zonnestroom kan zelfs een hoog saldo opleveren vergeleken met akkerbouwgewassen. In potentie zelfs meer dan een hoogsalderend gewas als pootaardappelen, aldus een WUR-onderzoek in 2015.

Afgezien van de kwaliteit van dat onderzoek, het gaat erom welke grond je hiervoor uit productie neemt. En dat je hierbij verder kijkt dan je eigen grenzen. Het is dan ook een bedenkelijke ontwikkeling wanneer elke regio of gemeente met oogkleppen op per se energieneutraal wil worden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De CO2 trein dendert door. En iedereen moet er aan geloven. Ik zou heel graag willen zien dat er gedegen, niet vooringenomen, wetenschappelijk en op de rede gebaseerdonderzoek zou komen naar de hele heisa die we momenteel meemaken. Alles is ineens duurzaam. We hollen als lemmingen achter elkaar aan en weten van gekkigheid niet hoe het geld over de balk moet. Ondertussen stromen de bevolkingsgroepen uit de olieregio's hier binnen. Het moderne paard van Troye in wording. We moeten scherp blijven, maar zijn het geenszins.

 • moi !

  De blijvende generatie boeren hebben grond nodig om met hun gewassen ruim te kunnen rouleren . Want dat is ook duurzaam. Dus het past niet om steeds meer grond uit de productie te nemen . Er kunnen nog volop zonnepanelen geplaats worden op landbouw daken. Maakt die eerst maar vol.

 • alco1

  Ik heb daken waarmee ik de hele straat wel van stroom voorzien kan.
  Maar we mogen het niet verrekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.