Redactieblog

18 reacties

‘Zonnepanelen op de verkeerde plaats’

Zonnepanelen op 1.000 hectare Flevolandse landbouwgrond is economisch niet te verdedigen.

De provincie Flevoland overweegt 1.000 hectare goede landbouwgrond vol te leggen met zonnepanelen om op energiegebied zelfvoorzienend te worden. Het lijkt me dat landschappelijke kwaliteit, wereldvoedselvoorziening en energiebeleid hier zwaar met elkaar in botsing komen. Dat is eenvoudig te voorkomen door de daken van de Flevolandse huizen en boerderijen vol te leggen met panelen. Wat daarbij veel zou helpen is dat nieuwe huizen verplicht een dak op het zuiden hebben. En een vrijwel dichte muur op het noorden, want dat scheelt veel energie.

Efficiënte productie

Het is trouwens de vraag waarom een provincie zelfvoorzienend zou moeten zijn. Het leuke van onderdeel zijn van Nederland en van de EU is dat je kunt ‘specialiseren’: daar produceren waar dat het meest efficiënt kan. Volgens mij heeft Flevoland eerder een efficiencyvoordeel in landbouwproducten dan in zonne-energie. De anti-landbouwhouding van Flevoland is trouwens niet nieuw. Het dierenleed-drama van het dierenpark Oostvaardersplassen zit op geschikte landbouwgrond. Ook heeft Flevoland lang geprobeerd een grote verbindingszone aan te leggen tussen genoemde dierentuin en het vasteland. Ook dat zou veel goede landbouwgrond gekost hebben.

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Anders dan Flevoland koestert Rotterdam de landbouw. Ze gaan daar een boerderij met 40 koeien op een ponton in het water bouwen. De aanvankelijke bezwaren tegen zeezieke koeien zijn van de baan. Ook hier geldt weer de vraag of Rotterdam wel zo’n efficiënte melkproducent is, en of ze eigenlijk niet vooral een ‘comparatief voordeel’ hebben in havengebonden activiteiten, want zo heet die efficiency in de termen van economen. De vraag stellen is haar beantwoorden. Nu las ik ergens dat het Rotterdam misschien niet om de melk gaat, maar om de verbinding van mensen met dieren en met landbouwproductie. Een soort van dierentuin dus. Nu heeft Rotterdam al een dierentuin, maar goed, dat zou een argument kunnen zijn.

Goed in havens, op zoek naar melkvee

Emmen had net als Rotterdam ook een dierentuin. Sterker nog, Emmen is alleen maar bekend vanwege zijn dierentuin. Die dierentuin van Emmen is echter gesloopt en vervangen door ‘Wildlands’. Volgens hun eigen website is dat een ‘adventure zoo’. Dat begrip is lastig in het Nederlands te vertalen, het dichtstbij komt nog de term ‘pret-dierenpark’. In het echt komt het erop neer dat het een park is met veel staal en beton en een achtbaan, best wel bijzonder, maar met heel weinig dieren. Of Emmen de beste plek is voor zo’n pretpark dat weet ik niet, ik heb zo mijn twijfels.

Samenvattend: Flevoland is goed in landbouw maar wil in natuur en zonnepanelen, Rotterdam is goed in havens maar wil in melkvee, en Emmen is goed in dierentuinen maar wil een pretpark. Deze merkwaardige keuzes zijn niet met economische theorie te onderbouwen.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • agro1

  gezien de enorme wereldwijde voedselvoorraden lijkt mij het effect op de wereldvoedselsituatie van 1000 ha in een nederlands poldertje submarginaal. beetje last van te grote broek of overdreven polletieke correctigheid???

 • HenriBusger

  Het is niet alleen de 1000 ha in Flevoland. Overal komen deze zonneparken. Als je het al moet hebben over landschapspijn.... Het is gewoon zonde om productieve landbouwgrond te gebruiken hiervoor. Genoeg bedrijventerreinen met platte daken.

 • Maas1

  Duurzame energie productie moet landelijk aangestuurd worden waar wel en waar niet met heldere richtlijnen.Om versnippering en chaotische beeldvorming te voorkomen met ongewenste bestuurlijke besluitvorming.

 • Tinus1

  Goeie column , het gaat er over dat we in alles willen globaliseren, maar plaatselijke politiek wil alles in de achtertuin om zich maar te kunnen profileren. Gekkenwerk. Bijv USA heeft ook niet in iedere staat een wildpark of een stuwmeer enz maar landelijk geplaatst waar plaats en mogelijkheden zijn.

 • boer drenth

  Beste Dirk Strijker. waar maak jij je zorgen over. 1000 ha landbouw grond. Er is nog een overvloed aan voedsel in de wereld zoals het er nu op lijk . Want de graan prijzen en aardappel en uien en wat je ook opnoemt ,we stikken er bijna in . Wat 1000 ha landbouw grond, en wat wij moeten de wereld bevolking voeden. Zet de hele polder maar vol en drenthe en groningen er bij. En de politiek houd de prijzen laag.

 • Maas1

  boerdrenth,ik vind jou visie en stellingname gekleurd.In de wereld is nu een voedsel tekort,dat zal in de toekomst dramatische vormen aannemen,waarbij oorlogen en vluchtelingen stromen op gang zullen komen.Wij moeten niet in de illusie leven dat wij als Nederland bij machte zullen zijn om de wereld te voeden,dat kunnen we nu niet en over afzienbare tijd al helemaal niet. Dat neemt niet weg dat we in een land leven waar we zorgvuldig en verantwoord moeten omgaan met de aan ons beschikbare gestelde ruimte,zowel ter land ter zee en in de ruimte boven ons.

 • agratax(1)

  Als Waterstaat eens begint met zonnepanelen langs Rijkswegen op de taluds en geluidswallen, dan hadden we reeds vele hectares voor zon energie en minder geluidsoverlast. maar nee de politiek ziet meer rendement in het opwekken van zon energie op stinkend dure grond, grond waar Nederland toch al zuinig mee om moet gaan om voldoende ruimte voor landbouw en recreatie over te houden.

 • a van Gerwen

  Er is gewoon overvloed in nederland, anders kom je niet op het idee om op een van de beste landbouwgronden van nederland en misschien wel van de wereld, zonnepanelen te plaatsten.

 • Zuperboer

  Misschien hebben de provincies gewoon te veel macht c.q. bevoegdheden en zou er een herschikking van taken tussen landelijke en provinciale overheid moeten plaatshebben. Elke ambtenaar zowel links als rechts(maar vaak links want die zijn er het meest) wil zijn eigen stempel drukken op het beleid middels een vernieuwing en/of koerswijziging. Deze dadendrang leidt tot veel ruis en kost de samenleving bakken geld.

 • Peerke1

  Ach de Politiek blijft alles verzinnen om de voedsel productie in BV Holland naar de Mallemoer te helpen in ruil voor Groene stroom en recreatie en high tech industrie.
  Al wordt het voedsel in de Super nog zo duur.

 • WGeverink

  Wat energie scheelt is isolatie. Van isolatie en dampremmende lagen weten ze bij ons in canada best wel veel. Tegenwoordig met driedubbel argon gevuld glas heeft met ongeveer R7 een betere isolatie waarde dan een gemiddeld nederlands huis.

 • Maas1

  Nu er tussen Canada en de EU een handelsverdrag is loont het wellicht voor ons als ondernemers de kans om de de plas over te steken.Een land achterlatende welke de weg kwijt is,waar wij als ondernemers niet ( meer)gewenst zijn. Brandend zand een verloren land!

 • ep

  Bloembollen is ook moeilijk te rijmen met wereldvoedselvoorziening. Maar ja, hoeveel hectare zou er hier van zijn??

 • koestal

  Ach,wat Rutterdam doet is het maken van een soort Flevohof ,dat kennen we nog van z,n 30 jaar geleden in de Flevopolder,niets nieuws .

 • koestal

  Leg ze maar bij Dirk op het dak en op de universiteit van Groningen

 • A1967

  Klinkklaar onzin verhaal. Iedere boer is niet persoonlijk verantwoordelijk voor de wereldvoedselvoorziening maar voor het financiële rendement van zijn eigen onderneming. Als hij dit met respect voor de omgeving en mens en dier doet mag hij zelf weten hoe hij dit invult.

 • jkramer

  wat te denken van de warmte die hierdoor wordt geproduceerd wat de aarde weer opwarmd

 • Zandboer op gemengd bedrijf

  Vind het ook weer erg kort door de bocht van Dirk. We hebben te maken met economische wetmatigheden. Als zonnepanelen op landbouwgrond meer opbrengen dan wij met agrarische productie kunnen is het toch prima dat ondernemers die keuze hebben. Al die hectares zorgen niet meer voor landbouwproductie - gedurende een bepaalde periode - en wat hieruit volgt is dat er minder producten komen. Dit is alleen maar goed, dat zie je dit jaar wel weer. Torenhoge producties en belachelijk lage opbrengstprijzen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.