Redactieblog

11 reacties

‘Sneller internet op het platteland is nodig’

Duitsland investeert miljarden in snel internet op het platteland, Nederland geen cent.

Ik zit in de trein terug uit Berlijn, waar ik een bijdrage heb geleverd aan het Wereld Breedband Forum. Daar werd onder meer een rapport besproken over de stand van zaken rond breedband in de 28 lidstaten van de EU. Het was een opdracht van de Europese Commissie, uitgevoerd door een van de beste consultants op dit terrein, het Duitse AteneKOM. Dat de EU graag een goed overzicht wilde hebben, is niet verwonderlijk. Vorig jaar heeft ze aangekondigd dat het allemaal veel sneller en beter moet, in de richting van minstens 100 Mbit (megabit) per seconde per adres, en gemakkelijk verder uitbreidbaar. De meesten van u zullen het nu nog met minder dan 30 mBit moeten doen, en vaak met nog veel minder.

Nederland scoort officieel niet slecht

Toch doet Nederland het niet slecht, zo is de conclusie van het rapport. Zo’n 98% van alle adressen heeft formeel die 30 mBit. Op het platteland ligt dat percentage lager, op gemiddeld ruim 90%. In de praktijk hebben adressen zonder glasvezel, dus met gewone kabel of een telefoondraad, trouwens veel minder internet dan wat contractueel beloofd wordt, omdat de snelheid dan gedeeld moet worden met de rest van de straat. Die 30 mBit is er dan alleen maar ’s ochtends om 5.00 uur, als alle buren slapen. Het zou toch wat zijn als u 100 ton aardappels aan Aviko verkocht, en diezelfde 100 ton ook aan Agrico en dat ze het samen maar moesten uitvechten. Ik pleit er dan ook al langer voor internetleveranciers te verplichten de feitelijke gemiddelde snelheid per adres openbaar te maken, maar onze regering wil er nog niet aan.

Foto: Cogas
Foto: Cogas

Glasvezel op het platteland

Nederland lijkt dus mooi op weg; andere landen zoals Frankrijk en Italië liggen ver achter. Gemiddeld heeft daar nog niet de helft van de adressen die 30 mBit en de verbetering ervan gaat langzaam. Ook in Duitsland zit men nog maar op 80% en op het platteland nog veel minder. Daar gaan ze echter als een speer. De vorige regering van Merkel heeft € 4 miljard beschikbaar gesteld om het platteland aan glasvezel te helpen. De nieuwe regering gaat dat opnieuw doen, want alle grote politieke partijen hadden het in hun verkiezingsprogramma staan.

Wat een verschil met Nederland. Bij ons steekt de rijksoverheid geen cent in breedband voor het platteland. Het nieuw opgerichte ministerie voor Landbouw en Klimaat heeft er geen geld voor meegekregen. Niet van moderniteitspartij D66 en niet van plattelandspartij CDA. Bij ons moeten de provincies het doen, en lokale initiatiefgroepen. Waar geen initiatieven ontstaan en waar de provincie geen geld beschikbaar heeft, gebeurt niets.

Snel internet is onmisbaar voor moderne land- en tuinbouw. Als het om internet op de boerderij gaat, worden de Duitsers dus gevoelige concurrenten in de nabije toekomst, van de Fransen en Italianen hebben we in diezelfde toekomst niet veel meer te vrezen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik weet niet hoe het in de rest van het land gesteld is, maar bij ons in Twente heeft het hele buitengebied inmiddels glasvezel. Die 30 mBit waarover gesproken wordt is een lachertje: met glasvezel kun je kiezen tussen 90, 250, 500 of nog meer mBit per seconde.
  Voordat ik glasvezel had beschikte ik over 3,4 mBit per seconde.

 • xw

  Bennie, hoe is dat dan georganiseerd daar bij jullie. Toch niet van overheidswege?

 • info36

  Vanuit Duitsland waarschijnlijk

 • farmerbn

  In Frankrijk en in andere grote landen met weinig inwoners per ha op het platteland kunnen ze beter zich richten op snel mobiel- internet. Zet wat 4G palen neer en iedereen is klaar voor veel minder geld.

 • winden

  mabib is een partij die dit regionaal oppakt hier in de buurt komt het ook als er tenminste 50% van de adressen in het buitengebied inschrijven voor een aansluiting. a€ 1815,- per adres. en niks geen subsidie. www.mabib.nl

 • Bennie Stevelink

  @xw, bij ons in Twente is het aangelegd door Cogas. Cogas is begin jaren zestig opgericht door een aantal plattelandsgemeentes en had de taak de levering van aardgas te verzorgen. Al een heel aantal jaren zorgt het ook voor kabeltelevisie in de dorpskernen. Sinds een aantal jaren ook voor glasvezel. De gemeentes, die nog steeds volledig eigenaar zijn van Cogas , hebben Cogas de opdracht gegeven te onderzoeken tegen welke prijs glasvezel in het buitengebied kon worden aangelegd ZONDER subsidie van de overheid. Het bleek haalbaar maar wel tegen een hogere prijs dan in de dorpskernen. Ook tegen deze hogere prijs ben ik nog steeds goedkoper uit dan met de eerdere telefoon, internet en schotelantenne.
  Ik moet er wel op wijzen dat het buitengebied in Twente dichter bevolkt is dan bv Groningen. Dat scheelt in de prijs per aansluiting.
  Wij hoefden niet te betalen voor de aanleg zoals @winden blijkbaar wel moet.

 • HenriBusger

  Wat ik niet snap is dat overheidssteun van de EU niet zou mogen, aldus menig coöperatie, terwijl Dld dit wel toepast. HIer ook CIF in buitengebied Enter, alleen weinig keus en slechte tv-platforms. En onduidelijkheid over periode van betalen van vastrecht.

 • robert1

  Overijssel heeft bakken geld verdiend met de verkoop van Essent en met de verkoop van Wavin; bij elkaar ruim 1 miljard euro. Laten ze een deel steken in de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

 • Bennie Stevelink

  @robert1, dat geld wat vrij is gekomen door de verkoop van Essent is van ALLE burgers. Waarom moet dat worden besteed aan glasvezel in het buitengebied en niet in de dorpskernen en steden?

 • kraats

  Bennie, we betaalden toch ook met z'n alle voor de Deltawerken. Date deden de Zeeuwen toch ook niet alleen ?

 • farmerbn

  Waarschijnlijk hebben de Groningers alles betaald de laatste 50 jaar.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.