Commentaar

‘Serieuze kritiek op veehouderijbeleid Brabant’

Vier grote spelers in de agribusiness in Brabant kwamen vorige week samen met een brandbrief aan het provinciebestuur.

Het gaat zo niet goed met dat nieuwe veehouderijbeleid, betogen Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO.

Het is een bijzonder geluid. Zo vaak horen we niet zulke gecoördineerde en uitgewerkte geluiden uit de business. De drie betrokken bedrijven staan niet snel te trappelen om zich publiekelijk met de politiek te bemoeien.

Zorg over duurzame concepten

Zonder dat het een jammerklacht wordt, noemen ze een hele lijst serieuze kritiekpunten. Meest in het oog springt de zorg over het voortbestaan van duurzame concepten. Aanpassing van het voorgestelde beleid is nodig omdat juist die nieuwe businessmodellen eraan dreigen te gaan, is de boodschap.

In de Brabantse Staten werd vrijdag wat meesmuilend gedaan over de brief. Linkse partijen doen het verhaal af als het zoveelste geluid van de agrolobby en de gedeputeerde zei dat ze verbaasd was dit nu pas te horen.

Beide partijen willen hetzelfde

Beide reacties doen geen recht aan de ernst van de waarschuwing. Ja natuurlijk preken deze bedrijven/organisaties voor hun eigen belang. Maar laat dat belang nu eens juist niet strijdig zijn met dat van de provincie. Beide partijen willen hetzelfde: een levensvatbare veehouderij die zijn eigen broek kan ophouden zonder in conflict te komen met de omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.