Commentaar

6 reacties

‘Fosfaatplafond in de wet’

Het fosfaatplafond wordt wettelijk vastgelegd. Per sector. Dat staat in het zogeheten zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Het is het pakket maatregelen waarmee Nederland in Brussel indruk wil maken. Zoveel indruk dat er volgend jaar opnieuw derogatie (ontheffing van de Europese bemestingsnorm) komt.

Het P-plafond begon ooit als een puur bureaucratische stok achter de deur. Een bedenksel waarvan men destijds (2005) dacht dat het alleen nodig was om het vertrouwen van Brussel te winnen. Een misvatting, blijkt achteraf.

Symboolpolitiek

Vorig jaar nog nam de Tweede Kamer een motie aan die de bewindspersoon op landbouw opdracht gaf het plafond in Brussel ter discussie te stellen. Dat zal er nu niet meer van komen. Het was voor de Bühne. Symboolpolitiek.

Datzelfde geldt voor de toezegging van het kabinet, gedaan tijdens een van de vele mestdebatten, dat de fosfaatrechten er niet hoeven te komen als er geen zicht is op derogatie. Sommige wensdenkers leiden daaruit af dat de invoering van de fosfaatrechten afhangt van het verkrijgen van die derogatie. Er zijn er zelfs die zeggen: laat die derogatie dan ook maar zitten.

‘De fosfaatplafonds gaan niet meer weg’

Vergeet het maar. De trein dendert door. De fosfaatplafonds gaan niet meer weg en de fosfaatrechten zijn echt niet meer te vermijden.

Als er nog iets te halen is, dan niet in een windmolengevecht tegen deze voldongen feiten, maar hooguit bij het invullen van de getalletjes.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dat de veestapel in alle gevallen begrensd zou worden, ongeacht of we wel of geen derogatie krijgen, kon iedereen op zijn vingers natellen. Het tegenwerken van derogatie in de verwachting dat je daarmee fosfaat- of dierrechten kunt voorkomen was dan ook naïef.

 • Koen Franken

  Als iedere sector zijn eigen plafond heeft , dan is het dan naar mijn idee ook hoogst onwaarschijnlijk dat rechten straks uitwisselbaar zijn onderling

 • John*

  varkensrechten naar koeien was hoe dan ook hopeloos gezien de methaandoelstelling. Als compensatie toch een mooie regeling a 200 miljoen gekregen.

 • wmeulemanjr1

  "Boer zijn is een roeping"

 • alco1

  In een referendum zou 95 % voor totaal P plafond zijn.
  Ik sprak een boer met varkens EN koeien en kon het niet plaatsen dat hij zijn varkens P niet voor Koeien P mag omruilen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.