Commentaar

9 reacties

‘De NVWA is de weg kwijt’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verkeert overduidelijk in een identiteitscrisis.

In een brief maant de NVWA de Vegetarische Slager om benamingen als ‘Vegetarische Gehacktbal’, ‘Kipstuckjes’ of ‘Visvrije Tonyn’ van hun verpakking te halen. Alleen omdat ze ‘misleidend’ zouden zijn. Van gevaar voor de volksgezondheid is geen sprake.

‘Consumenten voelen zich zo behandeld als een klein kind’.

Eén klacht

Dat de NVWA zich nu plots druk maakt om de benaming van vleesvervangers, is naar aanleiding van een klacht. Uit welke hoek die komt, wil de NVWA niet zeggen. De enige belanghebbende hierbij lijkt de vleeslobby. Maar hoe misleidend kan het zijn dat er in de producten van de Vegetarische Slager geen dierlijk vlees zit maar hoogstens vruchtvlees? Consumenten voelen zich zo behandeld als een klein kind.

‘Het één kan best naast het ander’.

Ruimte voor vleesvervangers

Laat de critici van de Vegetarische slager beseffen dat er naast 98% echt vlees best ruimte is voor een klein beetje vleesvervangers. En laat de vleesindustrie ondertussen zelf kwaliteitsvlees produceren en vermarkten. Het één kan best naast het ander.

Identiteitscrisis

Wie denkt dat de NVWA-actie de Vegetarische Slager de pas afsnijdt, heeft het mis. Eerder plukt de Vegetarische Slager de vruchten van alle media-aandacht.

De NVWA moet zich niet voor het karretje laten spannen van marketeers en zich zo op het terrein van de Stichting Reclame Code (SRC) en de Consumentenbond begeven. De organisatie maakt zich hiermee ongeloofwaardig en stelt voor veel burgers én boeren onnavolgbare prioriteiten. De NVWA verkeert overduidelijk in een identiteitscrisis.

Laatste reacties

 • Toon van de Koevering

  Volgens mij heeft hier de NVWA een duidelijk punt.

  We hebben ook jarenlang de discussie gehad over sojamelk en dat is nu ook opgelost.
  Als je niets met vlees te maken wil hebben noem je zelf dan ook geen slager en lift niet mee op namen die naar vlees verwijzen.

 • .....

  Volgens mij is Boerderij de weg kwijt. Vlees is vlees en geen groente

 • Marco22

  Groente als vlees verkopen kan wel. Maar andersom niet rara
  Als het niet in zit moet je het niet op zetten. Vegetarische kipstukjes bestaat uit nature niet. Hele kip wel.
  Het zou nog eerder kloppen als men neme een biefstuk van een vegetarische koe. Noem het vega-biefstuk en ziedaar de dierpartij koffeman incluis Japie "groenteboer" Korteweg staan op hun achterste benen.

 • alco1

  En karbonade van een vegetarisch varken!!!!

 • Johnny Hogenkamp

  Marketingtechnisch doet Korteweg het zeker goed, met vleesnamen meeliften op het genot van echt vlees. Na enkele jaren introductie wordt het dan gewoon gevonden en kan langzaam de toevoeging "vegetarisch" er vanaf zonder dat daar een haan naar kraait. Het wordt er echter niet minder krom, dom en verwarrend van. Het is Korteweg zijn strategie dat miljoenen minder nadenkende mensen zijn sojapulp gaan vereenzelvigen met vlees, zoals in de ogen van dezelfde groep alle blondjes dom zijn, alle journalisten links en alle ambtenaren lui. De NVWA gaat dit nu niet veranderen, maar om recht te praten wat krom is geeft eerder aan dat Boerderij de weg in deze kwijtgeraakt is.

 • oorspronkelijk

  vegetarische kannibaal eet groente boeren ha ha
  allen kritisch als ze een bedreiging zien.
  als een vegetarische slager vlees verkoopt is toch ook afzet
  is het de misleiding of de gunfactor het probleem
  NVWA gaat over voedselveiligheid en dieren welzijn
  dit lijkt me iets voor reclame code commissie
  nooit zal hier de loden leeuw of de ....... prijs van radar uitgereikt worden
  eigenlijk ben je machteloos dus dood zwijgen

 • Tinus1

  Die linkse rakkers zijn uiterst geslepen: door deze klacht zelf door te geven is er een hoop ophef ontstaan, waardoor ze overal mogen aanschuiven in discussies=voor niks reclame! Tevens geven ze de vleesindustrie de schuld, hebben ze die ook meteen publiekelijk zwart gemaakt. Zag Korteweg bij Pauw; hij zat gewoon te genieten, en liet Georgina Verbaan maar tetteren over haar twitteren. Eenmaal een jager altijd een jager, en een goede jager is sluwer als een vos!!

 • glaasje

  Ik snap niet dat een vegetarieer met vlees en vis namen te maken wil hebben. Als je zo'n afkeer van vlees en vis hebt dan zet je dat toch niet op de verpakking. En dan wil je die smaak toch ook niet proeven. Het is inderdaad raar dat je een product een vlees of vis naam geeft, terwijl het niet in de verpakking zit?????? De NVWA heeft hier duidelijk een punt.

 • A1967

  De NVWA doet eindelijk eens waarvoor ze betaald wordt.
  Snap deze auteur echt niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.