35 reacties

‘Vegetarisch vlees kan best’

Taalkundig is er geen belemmering voor vegetarische schnitzel, worst of hamburger: de woorden verwijzen naar een bereidingswijze, niet naar dierlijke ingrediënten.

VVD-Kamerleden vinden het misleidend dat een plantaardig product ook schnitzel of worst mag heten, al staat er ‘vegetarisch’ voor. Eerder werd deze kwestie ook aangezwengeld door het CDA. Het illustreert hoe VVD en CDA concurreren om de stem van veehouders. Beiden willen laten zien dat ze de vleessector beschermen tegen de opmars van vegetarische alternatieven.

De VVD’ers hebben hiermee hun partij én de veehouderij een slechte dienst bewezen. Hun partij, omdat velen zich afvragen of de VVD – die steevast tegen elke vorm van ‘betuttelen’ is – geen belangrijker zaken ziet om zich druk over te maken. Onder hashtag #schnitzelgate werd op sociale media massaal de spot gedreven met de VVD. Zou deze betuttelpartij niet ook moeten optreden tegen namen als vleestomaat, slavink, hamburger, kogelbiefstuk, dropveter en pindakaas?

Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

#schnitzelgate

Ook de veehouderij is er niet bij gebaat, ook al is het waar dat vegetarische vleesvervangers concurreren met dierlijk vlees. Hoewel veel rotsvaste vegetariërs hun neus ophalen voor alles wat op vlees lijkt, mikken deze producten op de sterk groeiende markt van flexitariërs en vleesverlaters: mensen die van vlees houden, maar vaker een plantaardig alternatief kiezen, zeker nu de dreiging van klimaatverandering en de rol van de veehouderij daarin niet meer te ontkennen valt.

De vrees van de VVD’ers dat consumenten dierlijk en plantaardig vlees niet uit elkaar kunnen houden, is op zo’n moment een grote opsteker voor de vegetarische sector. In de woorden van Georgina Verbaan op Twitter: “Als het op een schnitzel lijkt, naar schnitzel smaakt, en naar schnitzel ruikt, is het schnitzel”. Taalkundig is er geen belemmering voor vegetarische schnitzel, worst of hamburger: de woorden verwijzen naar een bereidingswijze, niet naar dierlijke ingrediënten.

PR-campagne voor vegetarisch vlees

De impliciete boodschap van de VVD’ers is dat de vegetarische varianten inderdaad concurrerend zijn met de dierlijke. Gezien de voordelen voor milieu, klimaat, dierenwelzijn en gezondheid (want Nederlanders eten meer dierlijke producten dan goed voor ze is), is dat een onbedoelde aanbeveling voor deze producten. En door de reuring die op sociale media en later reguliere media ontstond, ontaardde #schnitzelgate zo in een heuse PR-campagne voor vegetarisch vlees. Want iedereen die niet wist dat het bestond, weet het nu wél. Wettelijke regulering van de naamgeving zou dat effect alleen maar sterker maken, volgens een columnist in reclamevakblad Adformatie.

Bovendien riep de verwijzing naar het mogelijk misleidende effect van de naamgeving bij velen associaties op met misleiding door de vleessector zelf, zoals het recente paardenvleesschandaal. “Het is belangrijk dat je weet wat je eet”, vonden de VVD’ers. Bij vegetarische vleesvervangers staat dat altijd duidelijk op de verpakking, maar wat zit er in dierlijke producten? Consumenten op Twitter en Facebook bleken daarover veel ideeën te hebben. Genoemd werden onder meer antibiotica, hormonen, salmonella, water en andere vulmiddelen, koeienogen en ander slachtafval. Zo werd het initiatief van de VVD’ers uiteindelijk een weergaloze anti-vleescampagne die consumenten herinnerde aan gerommel in de vleessector, en journalisten op het idee bracht dat de eisen die aan ingrediënten van vlees worden gesteld primair zijn bedoeld om gesjoemel van de vleessector zelf tegen te gaan.

Geen weg terug

De opmerking van de VVD-kamerleden dat vleesvervangers met hun naamgeving gebruikmaken van de “goede reputatie van vlees” is in dit licht lachwekkend. De vleessector zou er wat voor geven de reputatie te hebben van vegetarisch vlees: klimaat- en diervriendelijk, er staat duidelijk op wat erin zit, geen sjoemelschandalen, en anders dan dierlijke producten wordt het ook nog zonder subsidie gemaakt.

Maar zou dan wél het antwoord van de vleessector kunnen zijn op de toegenomen aandacht voor dierenwelzijn en klimaatverandering, en de groeiende markt voor vleesvervangers? Mijn antwoord zou zijn: If you can’t beat them, join them. Anders dan VVD en CDA lijken te denken, is er geen weg terug. De enorme betekenis van klimaatverandering zal de vegetarische sector de komende jaren steeds meer wind in de rug gaan geven. De koers wijzigen en zelf ook vegetarische producten maken en verkopen is een slimmere reactie dan jezelf voor gek laten zetten door VVD en CDA.

Laatste reacties

 • zon

  Deze linkse elite staat niet meer met de voeten op de grond,ze geloven in iets en menen dat dat werkelijkheid is.
  Ze denken zelfs dat wanneer een kuiken uit het ei komt dat het kuiken dan direct eten nodig heeft omdat het anders hongersnood krijgt.
  Het kuiken heeft een buffertje bij zich.
  De linkse elite weet het nog beter dan de natuur.

 • farmer135

  Het kan gewoon niet, het is een contradictie.

 • flyinghollander

  Waarom krijg mevrouw vonk een podium?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Roos_Vonk


  In August 2011 Vonk, together with Marcel Zeelenberg and Diederik Stapel of Tilburg University, issued a press release about an investigation into the psychological meaning of meat.[6] In this they concluded that meat eaters are less social and more selfish than non-meat eaters.[7] A few weeks later, Vonk offered her apologies about the study,[8] because professor Stapel had used falsified data. Professor Stapel was put on administrative leave on 7 September[9] Subsequently, the Radboud University Nijmegen investigated the role of Vonk in this affair, because she might have violated her scientific integrity by releasing the results at an early stage.[10]
  On November 22, 2011, the Radboud University came to the conclusion that Vonk was not guilty of fraudulent behavior. However, she was reprimanded for publishing premature conclusions related to data she had not collected or verified herself and participating in research that did not conform to scientific standards. The premature press release with the conclusions had seriously discredited the university, social psychology and science in general.[11]

 • Almagro

  Roos Vonk....dat is toch die pseudo wetenschapper van het kaliber Stapel ?
  Ook "werkzaam" aan die universiteit voor wazige studies in Tilburg ?

 • Biggetje

  Boerderij-onwaardig deze mevrouw die graag haar eigen waarheid verspreid paginaruimte te gunnen. Als ik dit wil lezen, neem ik wel een abonnement op de Groene Amsterdammer of iets anders links... Er zijn echte wetenschappers genoeg, geef hen ruimte hun ideeën te delen.

 • boer drenth

  Ze bint niet goed.

 • meter

  Ik begreep dat zwangere vrouwen geen vegetarische vleesproducten mogen eten maar weer wel normaal vlees. Begrijpt u het nog? Straks mag het normale vlees mee gaan profiteren van het negatieve imago van dit samenraapsel van allemaal bij elkaar geharkte stoffen. Maak een duidelijk onderscheid. Vlees is geen plantaardig namaakproduct.

 • Jacqueline59

  Goed dat Boerderij eens een ander geluid laat horen. Professor Vonk is overigens verbonden aan de Radboud universiteit, die bevindt zich in Nijmegen en niet in Tilburg. Van pseudowetenschap of betrokkenheid van Vonk bij de fraude van Stapel is nooit sprake geweest. Even uw feiten checken voordat u zomaar iets roept.

 • info36

  Ook in het Radboud ziekenhuis lopen links radicalen rond.

 • Schaap1975

  Het is wel erg dat de vegetarische wereld mee wil varen op de naam van vlees. Kom met een betere naam en niet meeliften!

 • eppenzolder

  Idd, Schaap1975, als je dan toch niets van vlees moet hebben, waarom moet het alternatief dan wel op vlees lijken, als vlees smaken en liefst ook nog een vlees naam hebben ???

 • Sjarlie

  Kijk, Vlees is Natuurproduct boordevol onmisbare vitaminen,mineralen en antioxydanten,kortom wie wil zoiets moois en lekkers dat liefdevol door de hardwerkende Boer is geproduceerd nou niet namaken met liefst dezelfde benaming....

 • flyinghollander

  Jacqueline modde vergeet niet dat jij als Wakker Dier aanhanger er rose door die bril kijkt. En nu roep je ook weer onzin, ze heeft conclusie op dat onderzoek gedaan, wat ze had moeten controleren.

 • Mbmb

  Roos Vonk verdient geen aandacht van Boerderij. Zij is een duidelijke anti-boer, voorzitter van Wakker Dier, uiteraard lid van de Pvd Dieren. Zij laat geen mogelijkheid onbenut om veehouders in een kwaad daglicht te stellen. Hier nog een citaatje uit de Volkskrant: 'Na de val van Diederik Stapel, ligt nu ook Roos Vonk onder vuur. De houding van de hoogleraar sociale psychologie in de zaak is dan ook uiterst opmerkelijk. Waar Stapel een stiekeme fraudeur is, is Vonk openlijk arrogant'. En dát soort is nu hoogleraar psychologie en zal Nederland wel even vertellen wat we moeten vinden.

 • farmerbn

  Volgens Vonk is vlees eten niet goed. Volgens mij is vlees eten wel goed. Zij doet alles om mensen te bewegen om geen vlees te eten. Ik doe niks en zeg wie vlees wil eten, eet vlees en wie niet wil, eet geen vlees.

 • el

  Er lopen meer gevaarlijke gekken op deze wereld dan ik dacht!

 • GCK

  Een koe vreet alleen plantaardig voedsel. Vlees van een koe is dus altijd al vegetarisch vlees.

 • Kul-verhaal.. Een ieder moet weten wat men eet. Vlees, Vis( straks komen de onbenullen met vegetarische vis) en zuivel producten moeten naams bescherming krijgen. Deze mevrouw komt met een heel regiment aan ongeverifieerde meningen. En juist als onderzoeker mag je daar wel eens iets voorzichtiger mee omspringen. Maar in vele gevallen,PhD: permanent head damage

 • boelenham

  IK kijk uit naar de eerste vegetarische ROOS FONK, maar mogen we ze dan wel RoosFonk noemen ,Hm daar gaan Kamervragen van komen

 • Almagro

  Sinds de affaire Stapel/Vonk slikt men alles niet meer voor zoete koek wanneer er een mooie titel voor de naam staat. Over het algemeen vind ik dat een wetenschapper veel weet van weinig maar vooral weinig weet van veel. Gelukkig heeft een ieder internet en een rondje Google levert al veel informatie vooral uit welke hoek een mening/bewering komt.
  Deze mevrouw komt uit de hoek Pvdd, wakker dier, Thieme, Hertzenberg, Kofferman, enz. Zegt nog niet alles maar geeft wel aan met welke intentie iets beweerd wordt. Verder vind ik het prima dat mensen uit deze hoek ook hier spreek tijd krijgen : het gros van de meningen/beweringen op deze site komt natuurlijk ook uit een bepaalde hoek. Andere opvattingen zijn altijd nodig in een goede discussie.

 • fietskip

  Ik ga het stuk van Vonk niet lezen, haar mening weet ik al lang.
  Een hoogleraar die bewust mensen haar mening wil opdringen met discutabele onderzoeken moet wat mij betreft hier op boerderij geen ruimte krijgen.
  @Jacqueline, ze is er op gewezen door een wetenschapsjournalist dat dit onderzoek (van Stapel) niet deugde en toch heeft ze dit geplaatst.
  Dan kun je je toch geen hoogleraar noemen?
  Of vegetarisch vlees kan of mag interesseert me niet!
  Feit is dat dit gedaan word omdat je zo de gewone burger beter kunt verleiden (misleiden) tot een koop van een vegetarisch product.
  In mijn ogen erken je hiermee je eigen zwakheid!

 • Barneveldsei

  Mc donalds hebben vegetarische kip.deze kippen hebben alleen granen gegeten.
  Vooral nu WD reklame maakt om 3 euro over te maken ga ik naar mc donalds om z'n lekker kippetje te eten. Mmm heerlijk.

 • abjongeneel

  Bewuste misleiding van deze Roos Vonk. En in feite aanzetten tot bedrog.
  Ieder zijn mening, maar blijf a.u.b. wel eerlijk.
  Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren.
  Daarnaast wordt het woord soms overdrachtelijk gebruikt, maar dat is dan altijd vrij duidelijk.
  Hier gaat het echter niet over de letterlijke noch overdrachtelijke betekenis maar om een bewuste taalvervuiling t.b.v. van eigen ideeën.
  Proberen de taal ten eigen bate om te buigen, dat is niet anders dan taalvervuiling en taalvervalsing.
  Laat men echter eerlijk en rechtuit te werk gaan, en niet proberen om via slinkse wegen en bewuste taalvervuiling de eigen inzichten ingang te laten vinden.

 • Nico F

  In plaats van te discussiëren over wat wel of geen "vlees" mag heten zou ik me als boer drukker maken over het anticiperen op de onvermijdelijke veranderingen die het klimaat voor ons in petto heeft. Vlees heeft toekomst, maar niet met de huidige manier van produceren en al helemaal niet met de bespottelijk lage prijzen. Het is een kwestie van tijd dat "de vervuiler betaalt" ook wordt toegepast op de vleessector....wordt een dure hamburger als je de klimaatschade van vlees doorberekent.

  Met andere woorden: wacht niet tot je slachtoffer wordt van wet en regelgeving en zorg voor alternatieve inkomstenbronnen en pik een graantje mee van vegetarische producten bijvoorbeeld...

 • De wereld wordt een dorre bedoening zonder mest Nico F

 • farmerbn

  Grote delen van Rusland en Canada komen vrij na de opwarming van de aarde. Klimaatschade kan wel eens klimaatvoordeel worden. Nogmaals mensen eten geen gras maar dieren wel en die maken daar melk en vlees van. Zonde om dat niet te gebruiken. Mensen als Nico F zouden geen kinderen moeten krijgen. Te slecht voor het klimaat.

 • Sjarlie

  Als je wat over het klimaat wil zeggen heb ik nog nooit geen woord gehoord over al die vliegtuigen die hoog in de lucht hangen en 30.000 liter brandstof verstoken per stuk, dat mag allemaal als de verwende klant op vakantie moet naar de andere kant van de wereld,hoe denken daar de veganisten over eigenlijk..

 • WGeverink

  Je moet wel geduld hebben met je opwarming van de aarde. @farmer bn Nico F. De afgelopen 18 jaar is de aarde volgens sateliet metingen zo goed als niet opgewarmd. Toch zijn we volgens Aaron Mair, voorzitter van de Sierra Club aan het opbranden van de hitte... In een vraaggesprek met Ted Cruz die op Youtube te zien is komt de aap out of de mouw

 • THEOLD

  Mevr. Vonk heeft in de afgelopen jaren bewezen geen betrouwbare reputatie te hebben kunnen opbouwen als het gaat om het geven van een opinie, laat staan om zich met haar achtergrond van Wakker Dier over vegetarische-veganistische onderwerpen op een strikt neutrale manier te kunnen uiten. Volledig negeren dus de uitspraken van deze dame als geen bijdrage leverend aan een betere wereld voor mens noch dier.
  Pieter J. den OUDEN / HEERDE

 • farmerbn

  @WGeverink, ook ik denk dat opwarming van de aarde hoort bij de uitspraken van de Club van Rome en de Zure Regen. Ook vele wetenschappers; daarom spreken die nu van klimaatverandering ipv opwarming van de aarde. Rechtse mensen denken in kansen en linksen in bedreigingen. Met beide is veel geld gemoeid.

 • A.Pekkeriet


  Eens Sjarlie hier hoor je inderdaad ook van onze linkse vrienden(die zo'n groot hart voor de natuur hebben) nooit wat over.

 • WGeverink

  De reden dat "global warming" nog steets bestaat is omdat het de kant is die van alle kanten gefinancierd wordt. Niemand financierd de kant die intussen heeft bewezen dat het zo'n vaart niet loopt. Wij zitten aan het eind van een ijstijd dus op de hele lange tijd warmen we gewoon telkens een klein beetje op. Wat een arrogante Aaron Mair zegt is dat we de satelietmetingen moeten negeren en zelfs nu ze door de mand gevallen zijn de "global warmists op hun woord moeten vertrouwen...

 • oorspronkelijk

  realiteit
  kleine boeren presteren goed zonder de schaalvoordelen
  kleinere boeren afzetten als Ot en Sien.
  wetenschap negeren
  invloed mens op klimaat naast de natuur zelf
  lachen om de schade voor toekomstige generaties
  het blijft een welles nietes spelletje
  ik heb een jaar vermaak achter de rug
  niets veranderd aan inzichten

 • Mbmb

  Ik ben boos dit soort onzin op Boerderij te moeten lezen. We weten onderhand wel wie Roos Vonk is. Nog bozer wordt ik dat zij iemand van bedenkelijk allooi als mevrouw Verbaan aanhaalt als waardevol citaat . Deze persoon zou enige jaren terug op de basisscholen aan kinderen gaan vertellen hoe slecht het wel gesteld is met de veehouderij. Zelf beschikt zij over een zeer twijfelachtig verstand en niveau. Bepaald geen voorbeeld voor kinderen . En zo iemand zit wel in Pauw om de man van Thieme te verdedigen. Een mooi bewijs van het politiek-NPO netwerk.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.