Redactieblog

3 reacties

'Regeltjesfabriek bouwen we zelf'

Mij past in het nieuwe jaar allereerst het boetekleed. Vorige week gebruikte ik in mijn column de uitdrukking: 'lekker aan het kankeren'.

In de volksmond wordt dit vaak gezegd en ook in mijn dagblad kom ik het tegen. Vorige week nog. De dikke Van Dale schrijft als betekenis: ‘ontevreden mopperen over een toestand.’

Niks mis mee om het in een column te schrijven, zou je zeggen. Maar terecht wees Superboer in een reactie er op dat je dit woord zo niet hoort te gebruiken. Hij heeft groot gelijk. Het is ethisch fout dit te doen. Ik beloof hem, het was de laatste keer dat hij het van mij kon lezen.

Over naar de regeltjes. Onze nieuwe voorzitter van LTO, Marc Calon, nam afscheid van zijn vorige werkgever en viel op door een hoop vuile was buiten te hangen. Hij begint nu in stijl. Hij wast in zijn eerste optreden onder meer het ministerie van Economische Zaken de oren. Volgens hem is het een regeltjesfabriek. In één adem noemt hij het dan ook direct maar even een subsidiefabriek.

'Boeren zijn onderling zo verdeeld, dat de overheid nodig is om regels te stellen. Kijk maar naar fosfaat'

Hij heeft misschien wel gelijk, maar hij zit wel fout. De regeltjes vinden we als boer overbodig, maar aan de andere kant vragen we er om. We zijn onderling zo verdeeld, dat de overheid nodig is om regels te stellen. Zelf kunnen we het niet.

Kijk maar naar de besluitvorming rond de fosfaat. Elke groep vraagt om een uitzondering. Dat is de grondgebonden boeren gelukt. Nu lezen we de verhalen van individuele boeren, die vinden dat ze onder de knelgevallenregeling moeten vallen. Voor iedereen een aparte regel, daar komt het op neer. En dat zal het ministerie van Economische zaken dan weer moeten doen.

'Voor iedereen een aparte regel, daar komt het op neer'

Dan de subsidiefabriek. We zijn er als boeren dol op. Als een regeling wordt opengesteld die een beetje oplevert, komt er een stormloop van aanvragen. Hoewel boeren een hekel hebben aan administratie, weten ze precies hoe de voorwaarden voor de subsidie zijn. Wij trouwens zelf ook en aan de keukentafel hebben we het er vaak over.

'Als er echter een regel wordt afgeschaft, zoals rode diesel, dan protesteren we krachtig'

Met groot genoegen incasseren we dan weer de hectaretoeslag. Aan de tegenstanders zeggen we dat het geen subsidie is voor de boer is, maar een consumentensubsidie. We vinden het lastig te lezen dat de grondprijs hoog blijft omdat de betere boeren wel kunnen leven van hun bedrijf en van de hectaretoeslag grond kopen. Dat horen we liever niet.

'We gaan boeiende tijden tegemoet met een loslippige voorzitter als Marc Calon'

Er zijn meer voorbeelden, maar genoeg voor nu. Calon mag wel een paar kilo tact kopen als hij onze belangen bepleit op het ministerie, en ook bij de leden van LTO trouwens. Ik zie er naar uit hoe hij de vragen van leden om meer regels voor uitzonderingen kan combineren met het afbouwen van de regeltjesfabriek van Economische Zaken. We gaan boeiende tijden tegemoet met deze loslippige voorzitter.

Laatste reacties

 • de-boer-

  als je zegt wat je vindt zoals Marc Calon doet dan vindt ik dat wel goed .

 • farmerbn

  Als je met politici omgaat dan is het vaak onverstandig om te zeggen wat je vindt. Dhr Calon kan beter een goede cursus volgen over hoe goed om te gaan met politiek. Het zal een buitenlandse cursus worden.

 • alco1

  Calon weet als de beste hoe hij binnen moet komen bij de boeren.
  Laten we hopen dat het geen wolf is in schaapskleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.