Redactieblog

8 reacties

'Minder faillissementen, wat zegt dat?'

Een positief bericht in de media: er zijn mindere faillissementen in de landbouw. Een daling van 149 naar 46 vorig jaar. De vlag kan uit, zou je zeggen.

De vraag is of het nu zoveel beter gaat. Ook in de veehouderij waren er veel minder faillissementen. Slechts twaalf in 2016. Dat is bijzonder, in een jaar met een slechte melkprijs en verder allemaal tegenvallers door bijvoorbeeld de dreiging van de fosfaatwetgeving. Daardoor kon je niet voluit boeren.

In onze omgeving kennen wij niemand die failliet is gegaan. Wel zien we stille armoede. Boerengezinnen die dag en nacht werken om betaalde arbeid uit te sparen. Als al deze arbeid zou moeten worden betaald, steeg het aantal faillissementen sterk.

'Werken tot je er bijna bij neervalt'

Dat is de kern van het voortbestaan van vele boerenbedrijven in de gevarenzone. Werken tot je er bijna bij neervalt. Het hele gezin inschakelen bij het werk op de boerderij. In veel gevallen zoekt de vrouw er een baantje bij. In de zorg, of door het bieden van kampeergelegenheid op het erf. Ook Bed and Breakfast komt voor op steeds meer boerderijen.

Zelf slaat men de vakantie over. Of liever, men gaat nooit op vakantie. Ik zou ze niet graag de kost willen geven, die niet weten wat de jaarlijkse vakantie in het buitenland met je doet. Je komt met een frisse blik terug op je bedrijf. Die heb je niet als je altijd maar in het cirkeltje van werken, werken en nog eens werken blijft ronddraaien.

Niet alleen kleine bedrijven in gevarenzone

Een somber verhaal? Misschien. Ik weet dat ik het over een deel van de boeren heb. Er zijn er genoeg die wel goed draaien. Die wel genieten van vrije tijd en vakanties. Die wel actief deelnemen aan het maatschappelijke leven. Maar het zijn de achterblijvers die failliet gaan, en dat is triest. Het zijn niet alleen kleinere bedrijven die in de gevarenzone zitten. Ook grote.

Voor de achterblijvers ziet het er niet goed uit. We kunnen er donder op zeggen dat na 2020 de hectaretoeslag in de huidige vorm verdwijnt. We zullen daar landschappelijke diensten voor moeten leveren. De grote vraag is of de bedrijven die het nu moeilijk hebben daartoe in staat zijn.

Van andere bedrijven in mijn omgeving weet ik dat ze de hectaretoeslag niet nodig hebben. Ze kunnen leven van de inkomsten van het eigen bedrijf. De hectaretoeslag gebruiken ze bijvoorbeeld om grond te kopen. Dat is een van de redenen dat de grondprijs zo hoog blijft. Het kan best zijn dat die na 2020 ook daalt.

Doorgaan of stoppen

Dan de oplossing. Die is voor de niet goed draaiende bedrijven misschien wel de keuze maken om te stoppen. Ik pleit ervoor om met hulp van de overheid een systeem op te zetten, waarbij alle boerenbedrijven in Nederland doorgelicht worden. Met als uitkomst een advies: doorgaan of ermee stoppen.

Daar zijn veel boeren mee gediend. Al was het alleen maar om eens in de spiegel te kijken.

Laatste reacties

 • alco1

  De reden dat er minder faillissementen zijn is dat de banken ze niet failliet laten gaan, in de hoop dat ze er nog fosfaatrechten bij krijgen.

 • massy

  Niets zegt dat vergaderboer maar als we met alle boeren met elkaar zouden regelen dat we de rekening gewoon zelf sturen dan waren er al heel wat problemen opgelost.

 • ed12345

  Ik ben het er niet mee eens als u zegt dat een vacantie in het buitenland zo belangrijk is Dat is voor de een wel en de ander is dolblij met een paar dagen aan zee

 • pinkeltje

  Er zijn dusdanig weinig faillisementen in de landbouw dat de informatie over een paar meer of minder weinig zegt. Maar dat er weinig failliet gaan is bepaald geen bewijs dat het dus wel goed zou gaan. Een boerenbedrijf is toch heel wat anders dan een MKB bedrijf in een gehuurd winkelpandje in een prestigeuze winkelstraat.

 • farmerbn

  Een overheid die gaat adviseren of boeren wel of niet moeten stoppen. Ik weet het antwoord al: stoppen en de fosfaat naar de andere boeren! Domme gedachte dat advies.

 • zon

  De definitie van faillisement werkt denk ik niet zo goed bij de boerenbedrijven,
  Denk bv eens aan de zogenaamde contractbedrijven bij afnemers,ik geloof er niks van dat die allemaal vrijwillig contractbedrijf zijn geworden.
  Het eigen vermogen wordt uit die bedrijven gezogen en de eigenaren worden bedrijfsslaven.

 • vd m.

  In 2016 stopten 8.500 boeren en tuinders
  Art. in Veldpost, volgens meest recente CBS-cijfers stopten vorig jaar 8.500 boeren en tuinders. In alle provincies daalde in 2016 het aantal boeren en tuinders.
  In absolute aantallen stopten de meeste boeren in Gelderland (-1.735) en Brabant (-1.450). Ook in de noordelijke provincies verdwenen veel boerenbedrijven: in Friesland (-840), Drenthe (-545), Groningen (-420).
  Alleen in Flevoland bleef de afname beperkt tot (-70).

 • Rip

  Wat wil je zeggen vd meer? Cijfers over stoppers zeggen niets. Bij ons op de streek is ook een oude boer zonder opvolger gestopt. de buurman heeft de grond voor veel geld gekocht. De oude boer is nu rijk. Dat worden vele boeren, die stoppen. Dat heeft niets met een faillissement te maken. Dan kunnen de rekeningen niet meer betaald worden en is er geen overwaarde. Dat is e op de meeste bedrijven wel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.