Commentaar

3 reacties

'Met uitspraak is Q-koortsdossier niet dicht'

In het metersdikke Q-koortsdossier is de Haagse rechtbank het eerste onafhankelijke orgaan dat de overheid vrijpleit.

De Nederlandse staat heeft tijdens de crisis voldoende maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen, en ook voldoende voorlichting gegeven, oordelen de rechters. Eerder hadden de Nationale Ombudsman en Stichting Maatschappij en Veiligheid forse kritiek. Ombudsman Reinier van Zutphen eiste vorig jaar nog excuses van de overheid aan Q-koortspatiënten.

Het is met die bagage dat bijna 300 patiënten bij de rechtbank in Den Haag aanklopten. Zij stellen de overheid aansprakelijk voor hun ziekte. Een ziekte waaraan inmiddels al 75 mensen overleden.

Alleen oordeel over overheidsoptreden

De ministeries van Volksgezondheid en Landbouw wijzigden pas in juli 2009 hun beleid, toen de bacterie in tankmelks kon worden opgespoord. Toen ook werden individuele bedrijven verstrekkende maatregelen opgelegd. Nadrukkelijk stelt de rechtbank alleen over het overheidsoptreden te oordelen, en niet over rol van bijvoorbeeld de GD, die al wél eerder over gegevens van individuele bedrijven beschikte.

Met de uitspraak van de Haagse rechtbank is het dossier allerminst dicht. Ongetwijfeld gaan de patiënten in hoger beroep. De Staat zou dit met een andere uitspraak ook gedaan hebben.

De geitenhouderij lijkt de Q-koorts achter zich te hebben gelaten. Met vaccinatie van de dieren is de ziekte onder controle. In de achtbaan die Q-koorts inmiddels is, blijven de patiënten het slachtoffer.

Laatste reacties

 • geen boer

  op enig moment heeft een horde letselschadeadvocaten de patiëntengroep gek weten te maken om steeds maar weer procedures aan te spannen, tegen individuele geitenhouders en nu de overheid in het algemeen aan toe. Naar Amerikaans voorbeeld moet toch iemand de schuld krijgen, bij voorkeur een financieel sterke partij!

 • xw

  Schandalig zoals deze mensen zijn/worden behandeld. Hebben echt wel een punt.
  Maar het is een grote groep, dus voldoende middelen om door te procederen. Zal nog een lang slepende zaak worden.

 • vandenbrandcv1

  Hetzelfde geldt voor 25000 slachtoffers per jaar die nog steeds oplopen door de ziekte van Lyme. Die worden ook groter door overheidsbeleid op het gebied van natuurontwikkeling en faunabeleid (dwz beleid over de dragers van teken). Lyme of q Koorts; niemand wil met ze ruilen. Bij q koorts zijn de aantallen nu wel under control, bij Lyme loopt het verder op

Of registreer je om te kunnen reageren.