10 reacties

‘Met mest hebben we zwart goud in handen’

Huitema wil dat mineralenconcentraat gebruikt kan worden boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

Afgelopen week nam ik mijn Brusselse collega’s uit verschillende Europese landen mee naar een mestverwerkingsinstallatie in Deurne (N-Br.). In het Europees Parlement ben ik namens de landbouwcommissie hoofdverantwoordelijk voor de nieuwe meststoffenwetgeving. Ik wil dat we mineralenconcentraat kunnen gaan gebruiken boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest. Makkelijker gezegd dan gedaan, er is nog altijd weerstand en een felle tegenlobby. Bovendien, in Brussel blijft het verhaal abstract. Daarom vertrokken we op een druilerige dinsdagmorgen vanuit Brussel naar Brabant.

Mestverwerker Kumac

Wij gingen naar Kumac waar we zeer hartelijk werden ontvangen en uitgebreide uitleg kregen. Het bedrijf verwerkt de mest van 40 varkenshouders in een straal van 25 kilometer rond Deurne tot fosfaatkorrels en een concentraat van stikstof en kalium. Na het zuiveren is er ruim 50% water over dat zo kan worden geloosd op het oppervlakte water. De nuttige mineralen uit dierlijke mest kunnen we zo opnieuw gebruiken en inzetten als vervangers voor kunstmest. We kunnen bovendien mineralen, die we nodig hebben zoals stikstof, hier houden en fosfaat verkopen aan gebieden met een tekort. We hebben zwart goud in handen. Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan.


 • Europarlmentariërs brachten vorige week een bezoek aan mestverwerker Kumac. Foto: Jan Huitema

  Europarlmentariërs brachten vorige week een bezoek aan mestverwerker Kumac. Foto: Jan Huitema

 • Na de mestverwerking blijft over: zuiver water, mineralenconctraat en fosfaatkorrels. Foto: Jan Huitema

  Na de mestverwerking blijft over: zuiver water, mineralenconctraat en fosfaatkorrels. Foto: Jan Huitema

Uitspoeling

Vooral de kunstmestindustrie vindt dat hun product zuiverder is, minder uitspoeling oplevert en dus beter is. Dat durf ik te betwijfelen. Ook kunstmest is erg gevoelig voor uitspoeling. Maar dan nog moeten we deze innovatie niet voortijdig de das om doen. Het is oerstom een waardevolle grondstof van je eigen bedrijf af te voeren en kunstmest aan te kopen. We moeten dus zorgen dat mineralenconcentraat kunnen gebruiken als erkend product en ons kunstmest gebruik significant reduceren. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee van de boer.

Fosfaatkorrels

Mijn collega’s konden nu met eigen ogen zien onze innovaties kunnen zorgen voor een betere mineralenkringloop en meer efficiëntie. Ik ben al langer bezig de geesten rijp te maken, maar de strijd barst nu echt los met het schrijven van het nieuwe voorstel. Daarom zal ik mijn collega’s helpen herinneren aan het moment in Deurne dat ze, gehuld in wit overal tussen de mestverwerkers, drie emmertjes gepresenteerd kregen: één met fosfaatkorrels, één met zuiver water en één met mineralenconcentraat dat in de wijde omgeving wordt gebruikt om te bemesten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eigenlijk zou een pensioenfonds alle fosfaatkorrels moeten opkopen en bewaren voor de toekomst. Als wij, onze kinderen en kleinkinderen met pensioen gaan , kan dat pensioenfonds die korrels verkopen en de pensioenen uitbetalen. Hoe strategisch , ecologisch en economisch wil je het hebben?

 • alco1

  In dit verband kan de Europese nitraat commissie nooit derogatie afwijzen.

 • John*

  je eigen dikke fractie laten korrelen en in de schuur zetten, jaartje vasthouden. kijk dan eens wat er met de mestprijzen gebeurt..

 • farmerbn

  Als je de dikke fractie verbrandt dan is het volume nog kleiner. Kun je je mest bijna 10 jaar bewaren in dezelfde schuur. Koop je een tweede schuur en als die dan vol is dan kun je stoppen met werken want dan ben je miljonair bij verkoop van die as.

 • Insp.

  Wie gelooft er in sprookjes?

 • WGeverink

  Mest is zwart goud. Ik ben het helemaal met jullie eens. Dat zwarte goud is uiteindelijk de reden geweest dat ik intussen al meer dan half mijn leven in Canada woon. In plaats van een dikke rekening kreeg ik op mijn eigen land elk jaar weer een dikke gras opbrengst door het zwarte goud. Zwart goud is pas zwart goud als het voor de producent een waardevol product is in plaats van een duur blok aan het been.

 • leo,s vriend

  farmer, de dikke fractie verbranden zorgt er voor dat je geen geld meer hebt om een tweede schuur te kopen.

 • farmerbn

  Als je in NL kippenmest wilt hebben dan moet je er voor betalen. Als je begint met verbranden van andere (varkens en rundvee) mest dan gaat de ophaalbijdrage van alle overige mest naar beneden. Verbrand je nog iets meer dan krijg je ook geld toe als mestproducent. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor mestafvoerkosten en nog 30 jaar zo doorgaan.

 • koestal

  mest een vloek of een zegen ?

 • leo,s vriend

  farmer, je wilt droge kippenmest toch niet vergelijken met drijfmest van varkens of koeien ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.