Redactieblog

1 reactie

Landbouw speelt geen rol in campagne en dat is niet erg

De verkiezingscampagne komt langzaam op stoom. VVD-leider Mark Rutte verscheen maandag in alle kranten met een paginagrote advertentie aan alle Nederlanders.

In de praatprogramma’s op tv komen de land- en tuinbouw bijna niet aan bod. Dat politieke partijen zich niet uitdrukkelijk op landbouwonderwerpen profileren (uitgezonderd misschien de Partij voor de Dieren) is te zien als een onderschatting van het belang van de sector. Maar er gaat ook een geruststelling vanuit: kennelijk is de landbouw geen sector om je erg druk over te maken.

Het gaat in de campagne vooralsnog vooral over zorg, veiligheid en immigratie. PVV-landbouwwoordvoerder Dion Graus constateerde deze week dat Kamerleden die zich op die terreinen hebben geprofileerd, hoger op de lijst van de PVV staan. Graus staat twaalfde op die lijst.

Kamerleden die land- en tuinbouw in de portefeuille hebben, scoren nu eenmaal wat minder, aldus Graus. Dat zit hem ook wel een beetje dwars. De PVV’er merkt dat veel boeren en tuinders het vaak met hem eens zijn. Maar als het op stemmen aankomt, kiezen ze vaak toch voor een andere partij, ook vanwege die andere niet-landbouwonderwerpen.

'Veel lager dan staatssecretaris voor landbouw kan kennelijk niet'

Er is wel een verschil in de mate waarin de voorlieden van de verschillende partijen de landbouw waarderen. Hoe hoog de PVV de landbouw acht, blijkt wel uit de opmerking die partijleider Geert Wilders eerder deed. Hij wil VVD-leider Rutte eventueel wel dulden in een kabinet onder PVV-leiding, als staatssecretaris voor landbouw. Veel lager kan kennelijk niet.

Bij PvdA staan landbouwwoordvoerders ook laag op de lijst. Jaco Geurts (tiende voor het CDA) enElbert Dijkgraaf (tweede op de SGP-lijst) hebben in de afgelopen weken op verschillende plekken de belangen van boeren en tuinders nadrukkelijk genoemd. Die partijen zien boeren en tuinders als belangrijk deel van het electoraat. Al moet ook dat weer niet worden overdreven; de stem van alle boeren en tuinders (en hun directe omgeving) is misschien goed voor drie of vier van de 150 zetels.

Eén reactie

  • Maas1

    Het gevaar van onze westerse democratische samenleving zit hem niet in de mensen van "buiten" maar is een kloppende zwerende vinger welke ingekapseld is in onze vrije westerse samenleving. Welke gebruik maakt van onze democratie en vervolgens boven komt drijven als de grootste nachtmerrie aller tijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.