Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Lagere mestafzetprijs, verwerking blijft nodig’

De mestafzetprijs zal een paar euro per kuub dalen als het fosfaatreductieplan doorgaat. Die voorzichtige schatting durft mestmarktdeskundige Harry Luesink van de WUR wel aan.

Het lijkt een onbeduidend bedrag, waarbij vele slagen om de arm nodig zijn. De mestafzetprijs is sterk afhankelijk van regio en tijdstip, met een gemiddelde van ongeveer €18 per kuub. Maar momenteel, pal voor het uitrijdseizoen, met volle putten en schaarse afnemers, zijn bedragen boven de €25 ook niet ongewoon.

Kleine compensatie voor fosfaatplan

Het is een grillige markt waar goed overzicht ontbreekt. Toch betekent een structurele prijsverlaging met enkele euro’s goed nieuws voor de veehouderij. Het is alvast een kleine compensatie voor de kosten die het fosfaatplan ook meebrengt – in de vorm van verlaging van productiecapaciteit en kosten voor extra productieruimte (rechten).

Investeren in verwerking minder interessant

Lagere afzetprijzen hebben ook een nadelig effect: investeren in mestverwerking wordt minder interessant. Maar die blijft onverminderd nodig, ook mét fosfaatplan. Dat plan haalt druk van de ketel, maar brengt productie en plaatsingsruimte niet in evenwicht. Bovendien blijft er een verwerkingsplicht. Ruwweg een kwart van alle mest moet alsnog verwerkt worden. Bij een onverhoopt einde van de derogatie wordt dat nog veel meer.

Kortom, verdere ontwikkeling van mestverwerking blijft broodnodig.

Beheer
WP Admin