Redactieblog

6 reacties

'Geen gratis geld of vage beloftes'

Helderheid is het handelsmerk van de nieuwe voorzitter van LTO.

Aan het eind van het vorige jaar heb ik u opgeroepen uw mening te geven over het Europees landbouwbeleid op langere termijn. De reden was dat ik een advies voor het ministerie mocht schrijven. Aan die oproep hebben velen van u gehoor gegeven, op de website van Boerderij, per e-mail en zelfs per brief. Ja, ook brieven komen aan, zij het soms met wat vertraging. Het advies is inmiddels naar de opdrachtgever gestuurd. Ik kreeg recentelijk de vraag of het al openbaar was. Nee, zover is het nog niet. Het is een goed gebruik de opdrachtgever eerst de mogelijkheid te geven erop te reageren. Soms moet er nog iets verduidelijkt of aangevuld worden, of blijkt er iets niet helemaal te kloppen. Voor de goede orde: de staatssecretaris of zijn medewerkers mogen er van alles van zeggen, maar ik bepaal wat ik ermee doe. U moet dus nog even geduld hebben.

Blij met komst Calon

Zodra het advies openbaar is, krijg ik vast en zeker ook met de nieuwe voorzitter van LTO, Marc Calon te maken. Toen zijn benoeming bekend werd, heb ik me op deze plaats daarover verheugd getoond. Eindelijk iemand die durft te zeggen waar het op staat, en die geen sprookjes verkoopt. Sinds 1 januari is hij in functie, en ik moet zeggen, hij maakt het tot nu toe waar. Dat kon ik eind december al waarnemen, bij een debat in Groningen. In heldere woorden maakte hij toen duidelijk dat de Nederlandse land- en tuinbouw niet zonder open grenzen en zonder de EU kan. En dat partijen die de grenzen willen sluiten een regelrechte bedreiging zijn voor onze agrarische sector.

Op een nieuwjaarsontvangst in Brussel begin januari maakte Calon het opnieuw waar door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, van het CDA, de les te lezen. Die had eerder gezegd dat er veel geld op de plank lag in Brussel voor projecten in de Nederlandse landbouw. Het gaat om middelen uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (Efsi), ook wel de Junckergelden genoemd. De suggestie van Schreijer was dat dit geld gemakkelijk was in te zetten. Jan Huitema, ook Europarlementariër, maar dan van de VVD, reageerde dat het echt niet zo eenvoudig is om geld uit dat fonds te gebruiken. Het moeten projecten zijn die de Europese economie structureel versterken, het moet aantoonbaar resultaat hebben, en er moeten particuliere investeerders zijn die meedoen. Niet elk mestverwerkingsproject, studieprogramma of herinrichtingsproject voldoet daaraan.

Geen onduidelijke verwijten

Calon ging er daarna met gestrekt been in. “Het Junckerfonds is geen luikje voor gratis geld”, zo antwoordde hij, nota bene op een bijeenkomst die door Schreijer zelf was georganiseerd. Zo zie ik het graag, geen vage beloftes en onduidelijke verwijten, maar helderheid. Tegen de tijd dat mijn advies uitkomt, trek ik uit voorzorg scheenbeschermers aan.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als hij echt zo fel is zou ik ook een tok aanbevelen.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Niet iedereen kent het woord "tok" en weet al helemaal niet waar dat ding wordt gedragen en wat het moet doen.

 • hamminga

  Toen Calon nog gedeputeerde in Groningen was, was het eerder een ramp dan een zegen voor de landbouw in Groningen....dr moet dus heel wat gebeuren wil ik, en ik denk velen met mij, vertrouwen in Calon krijgen.

 • WGeverink

  Een cup bedoel je? Zo'n ding wat je in een jockstrap doet?

 • koestal

  Altijd ingewikkeld om zulke geld te benutten

 • koestal

  Het geld gaat allemaal naar andere landen ,die meer invloed in de EU hebben,zoals Duitsland , Frankrijken en Italie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.