Commentaar

3 reacties

'Financieel belooft 2017 een goed jaar te worden'

Exportbelemmeringen dreigen op de lange termijn roet in het eten te gooien.

De Nederlandse agri- en foodsector heeft het afgelopen jaar voor €94 miljard aan agro- en foodproducten geëxporteerd. Dat is met 4,4% meer dan in 2015 een nieuw record. Het toont aan dat de Nederlandse boeren baat hebben bij een goede exportpositie.

Prijzen stijgen

De prijzen van melk, vlees en plantaardige producten zitten dan ook weer in de lift. Analisten verwachten voor 2017 een melkprijs van circa 35 cent per liter. Dat geeft de meeste veehouders lucht. Het zal de last van het mestbeleid verzachten.

In de intensieve veehouderij trokken de prijzen begin 2016 al aan. De vlees- en biggenprijzen zijn inmiddels weer bovengemiddeld. Ook de akkerbouw heeft de wind in de rug. De grote coöperaties hebben het afgelopen decennium het juiste pad gevonden. Zoals Cosun voor een renderende suikerbietenteelt en Avebe met stabiele prijzen voor de zetmeelaardappelen. De fritesindustrie bloeit als nooit tevoren. Er wordt letterlijk gevochten om aardappelen met recordprijzen voor poters.

Risico's hoogproductieve landbouw

Maar de goede financiële vooruitzichten verbloemen de risico’s van de hoogproductieve Nederlandse landbouw, dat na de Verenigde Staten de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld is. Ons kleine dichtbevolkte land stelt zich steeds meer de vraag of er nog wel ruimte voor zo’n intensieve agro-industrie is.

Exportheffingen en protectionisme

De grootste bedreiging is de grote afhankelijkheid van de export versus het opkomend protectionisme. Hoe president Trump in de Verenigde Staten zal omgaan met de internationale handelsverdragen en de EU met Brexit, zullen de CEO’s van Vion, FrieslandCampina en Aviko met argusogen volgen. Indien het uitdraait op exportheffingen en handelsbelemmeringen, dan zal dat zeker ten koste gaan van het boereninkomen.

'Wie boer wil blijven, kan maar één ding blijven doen: investeren in efficiëntere, duurzame voedselproductie'

Welke geopolitieke winden er ook gaan waaien, de toenemende vraag naar veilig en milieuverantwoord geproduceerd voedsel blijft overeind. Dus wie boer wil blijven, kan maar één ding blijven doen: investeren in efficiëntere, duurzame voedselproductie. Juist nu het financieel weer beter gaat.

Laatste reacties

 • deB.


  Kom toch eens op man! goed jaar met 35 cent, terwijl we afgelopen jaar rond 25 zaten!!

  Trek een gemiddelde, en je weet hoe het ervoor staat!
  Wie boer wil blijven?? heeft niets over om te investeren!

 • Jan-Zonderland

  Om eens een modewoord te gebruiken: Populist.

 • koestal

  Wat een mooi bericht,hier wordt ik echt blij van,voor deze man moeten ze een standbeeld oprichten,ik zou zeggen,prijs de dag niet voor het avond wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.