Redactieblog

3 reacties

'Blije gezichten op Bio-beurs Zwolle'

De biologische sector doet het goed, en dat willen ze laten weten.

Er is tegenwoordig weinig om blij van te worden. De Amerikanen hebben een onfatsoen tot president gekozen. Een impulsieve egoïst die vlak bij de atoomknop zit. Wij hebben half maart verkiezingen waarbij een andere rattenvanger onze samenleving en economie kapot dreigt te maken, maar zo de meeste stemmen kan krijgen. En in landbouwland viel er de afgelopen tijd ook al weinig te lachen, vanwege fosfaat en derogatie. Alleen de prijzen van melk en van pootaardappels zorgden soms voor een glimlach. Maar er zijn nog écht blije beroepsgenoten: ik heb ze zelf gezien.

Bezoekers bekijken de stands met trends op biologisch voedselgebied op Bio-beurs in de IJsselhallen. Foto: Robin van Lonkhuijsen
Bezoekers bekijken de stands met trends op biologisch voedselgebied op Bio-beurs in de IJsselhallen. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Bio-beurs Zwolle

Ik was half januari op de Bio-beurs in Zwolle. Ik had een vrijkaartje van de provincie Groningen, en ik had er een paar bijgekocht voor wat buitenlandse gastonderzoekers op de afdeling, een Argentijns-Italiaanse en een Chinees. Met zijn drieën zijn we naar Zwolle getogen, niet wetend wat we daar zouden aantreffen. Misschien allerlei machines en bouwbedrijven, of aan de andere kant juist vooral aanbieders van yogacursussen en geitenwollen sokken. Niets van dat alles.

Er waren 340 stands met vooral lekker eten. Heerlijke stukjes biologische kaas, toplekkernijen uit de ‘organic’ sector (zo heet biologisch in het Engels), en soms iets dat meer bijzonder dan lekker was, maar toch, het was genieten. Er waren natuurlijk ook bedrijven die gewoon biologisch zaaizaad, kattenvoer of koeienbrok aan de man brachten. En de Triodosbank was er, en zelfs Agrifirm, maar het merendeel verkocht lekker eten. Honing van over de hele wereld, groenten, bessen, fruit, brood, koekjes, zuivel, vlees, chips, crackers, wijn of thee. Soms boeren die zelf consumentenproducten verkopen, zoals fruitsap of eigengemaakte pesto. Maar de meeste waren handelsbedrijfjes die aan winkels leveren en die op de beurs hun klanten probeerden te treffen.

Biologische producten met logo bij de stands op de Bio-beurs in de IJsselhallen. Foto: Robin van Lonkhuijsen
Biologische producten met logo bij de stands op de Bio-beurs in de IJsselhallen. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Trotse standhouders

Ik zit dit niet te verzinnen, ik heb het netjes nagevraagd bij de standhouders. Dat was niet zo moeilijk, want die standhouders waren allemaal apetrots op hun producten en wilden dat graag vertellen. De vraag waarom ze op de beurs stonden en wie daar hun doelgroep was, wilden ze net zo graag beantwoorden. Trots en blij, dat waren ze. Trots op hun mooie producten, blij over de goede prijzen in de sector, en vooral ook blij omdat ze gelijkgezinden troffen. Andere standhouders en bezoekers die net zo trots en blij waren, en die ook oog hadden voor mooie producten. En wat mijn buitenlandse collega’s opviel, het zag er allemaal pico bello uit. Niks geen grauwe producten of vergeelde folders, alles fleurig en professioneel, en dat keer 340.

Voor de goede orde, in ben bepaald geen ‘gelovige’. Voor mij is ‘organic’ gewoon een nichemarkt. Maar wel een markt waar je blije gezichten treft, en dat alleen is al heel wat waard.

Laatste reacties

 • geen boer

  Vooral de laatste zin doet me deugd. Organisch is inderdaad gewoon een niche markt, waarbij de kopers bereid zijn extra te betalen voor hun voorkeurs-productie methode. Welke iets duurder is door het extra beslag op schaarse productiemiddelen. Er is een reële vraag naar, en de markt voorziet hierin. Prima.
  Het biedt verder geen enkele oplossing voor wat voor probleem dan ook. Alle getoonde producten hadden even smakelijk bereid kunnen worden met gangbare productie.

 • alco1

  Laat het blijde gezichten blijven.
  Dus die markt niet overspoelen, waardoor het gedaan zal zijn met de prijs, die het nu zo aantrekkelijk maakt.

 • cholfitty

  er was ook heerlijke trappisten bierkaas van de koningshoeve

Of registreer je om te kunnen reageren.