Redactieblog

8 reacties

'Bewondering voor Hans Huijbers'

Een uitstekend interview met Hans Huibers, vorige week in Boerderij Vandaag. Maar bij ons aan de keukentafel verschillende reacties. Want u weet wellicht dat ik geen fan ben van hem.

Maar Hanna’s hart heeft hij gewonnen. “Wat een breed oordeel heeft die man”, constateerde ze. “Het is echt een weloverwogen bestuurder. Daarom kiezen ze hem ook steeds weer. Ondanks de fouten die hij maakte.”

Dat zijn er nogal wat. Het Vion-drama heeft zich geheel onder zijn leiding afgespeeld. Daar hebben vooral de varkenshouders last van. De broers van Hanna - ze houden varkens - hebben geen goed woord voor hem over. De leden van de ZLTO zullen hem ook geen bloemetje sturen, omdat hij het zo goed heeft gedaan. De rijke ZLTO is arm geworden door de aftakeling van Vion, en moet nu via betaalde diensten aan de boer in stand blijven. Ook geen voorbeeld van goed bestuur.

Hanna: 'Groeiers hebben volgens Huijbers de toekomst en dat ben ik helemaal met hem eens'

Hanna geeft tegengas: “Hij geeft daar een gemotiveerde uitleg over. En wat schetst hij de ontwikkeling van het boerenbedrijf goed. Groeiers hebben volgens hem de toekomst en dat ben ik helemaal met hem eens. Hij verdedigt ook onsympathieke standpunten en dat vind ik knap. Het is geen pretje om in deze woelige tijden boerenbestuurder te zijn. Je doet het nooit goed.”

“Het is een gladjanus”, zegt Hans, die het interview net heeft gelezen. “Hij is gehaaider dan de journalist die hem de vragen stelde. Dat waren best goede vragen, maar Huijbers omzeilde ze op een bekwame manier. Hij gaf wel antwoord, maar met veel woorden omzeilde hij de kern. Dat is op zich wel een prestatie.”

'Liever daden dan woorden'

“Zo moet je zijn als bestuurder”, zegt Hanna beslist. "Iemand die helder voor zijn mening uitkomt, redt het niet. Dan kwetst hij of zij te veel groepen boeren. Je moet óf heel uitgesproken zijn met één mening die je afdraait als een grammofoonplaat, zoals Sieta van Keimpema, óf je moet zo flexibel zijn als een tuinslang. Dat laatste is Huijbers en dat maakt hem tot een blijvertje.”

Ik ben het niet met Hanna eens. Zij kiest met Huijbers voor woorden, ik zie liever daden. En die ontbreken bij hem.

Lees het interview met Huijbers: 'Snelle groeier is niet de norm'

Laatste reacties

 • Attie

  En hij is nog wel zo "welwillend".

 • bramegberts1

  Hanna mag deze profeet op handen dragen, voor mij is Huijbers een arrogante bendeleider die emotioneel wordt als groeiers viespeuken worden genoemd. En vervolgens rustig droge ogen houdt als een categorie bedrijven die niet wilden/konden of mochten groeien en nu wel mee mogen opdraaien voor de shit waar zij door de groeiers in zijn beland ( reductie fosfaat welk pure diefstal is), om het reduceren voor deze groeiers toch enigszins binnen de perken te houden. Nou Hanna als dat je norm is; gefeliciteerd met zo'n profeet.

 • farmerbn

  Huijbers was al bestuurlijk actief toen hij net van school kwam. Hij was vel tegenstander van boerenbestuurders die dubbele petten op hadden. Hij kon/kan praten als brugman en zodoende kreeg hij veel steun van andere boeren. Hij was niet altijd diplomatiek in zijn woordkeuze maar dat sprak de volgelingen juist nog meer aan. Ik vond het vreemd dat hij gekozen werd als voorzitter van de ki terwijl hij niks met rundveefokkerij had. Ook bij de Gezondheidsdienst is hij voorzitter geweest voordat hij ZLTO voorzitter werd. De stap naar de ZLTO is te hoog voor Huijbers want alleen praten is niet voldoende. ZLTO was een miljarden organisatie en om die te leiden is kennis en kunde noodzakelijk. Huijbers heeft geen HBO-niveau dus is te licht.

 • agratax(1)

  Hanna gelooft in "Groeiers hebben toekomst". Vion heeft ook volgens deze gedachte gehandeld en het resultaat is een armlastig bedrijf dat na zijn enorme groei via buitenlandse sprongen zo goed als aan het einde is. Vion zou er niet meer zijn geweest als de ZLTO, Rabo en boeren niet zoveel geld hadden gestort in deze bodem loze put. Het VION verhaal overziend zeg ik ondoordachte groeiers zijn op termijn ten dode opgeschreven .

 • Piet Piraat

  Nou, komt niet vaak voor, maar ik ben het met vergaderboer eens. Weg met die vent.

 • Bennie Stevelink

  In het interview met Huijbers waar Vergaderboer aan refereert zwamt hij inderdaad om het werkelijke probleem heen. Het gaat er namelijk niet om of je wel of niet groeit maar hóe je groeit.
  We zien met name in Brabant een vorm van groei die vernietigend is voor het imago van de sector, voor maatschappelijk draagvlak en onze marktpositie. Daarnaast leidt het in Brabant zelf ook nog eens tot een torenhoge kostprijs.

 • Jan van het Zand

  Vion is een erfenis van de vorige ZLTO-voorzitter. Anton heeft in al die jaren dat hij NCB- en ZLTO-voorzitter was een enorme stempel op de voormalige bedrijven van VION en op het ontstaan en de ontwikkeling van VION gehad. De aankoop van het Engelse bedrijf is er samen met zijn vriend van Doorn erdoor gedrukt ( daar heeft het alle schijn van). En dat gammele bedrijf, aangekocht voor de kredietcrisis, is nooit goed ge-analyseerd. Het was een verzameling van meer dan 1.000 vestigingen in Groot-Brittannië. Op zijn Brabants gezegd: Een verzameling ouwe meuk. En later bleek dat ook nog in Duitsland aangekocht. Met de aankoop van het Engelse bedrijf is de hoogmoedswaanzin aan de Spoorlaan 350 te Tilburg van het ooit rijke ZLTO blootgelegd. Hoge bomen vangen veel wind, en knappen tot de grond toe af als een rotte populier bij een storm.

 • Peet1212

  Wat een onzin wordt hier uitgekraamd door verschillende mensen!!!!
  Hans Huijbers is voor de ZLTO een hele goede en vooral eerlijke voorzitter geweest en we zullen dat vooral in zijn opvolger moeten gaan zoeken. Ga er maar aan staan in deze woelige tijden waarbij iedereen iets vindt en wij als boeren en tuinders een klein groepje zijn geworden.
  BEDANKT Hans voor alles wat je hebt gedaan en nog zult doen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.