Commentaar

15 reacties

Ammoniakrapport versterkt wantrouwen

Het ammoniakrapport van V-Focus is koren op de molen van de ammoniaksceptici. De conclusie is precies wat zij al verwachtten: het beleid deugt niet.

Er is kritiek mogelijk. Zo gaat een groot deel over de wens meetgegevens in te zien die er niet meer zijn en die er ook niet meer hoeven te zijn. Dit deel valt in de categorie ‘stemming maken’.

Andere delen geven meer stof tot denken. Zo vraagt de achterblijvende daling van de ammoniakconcentraties in de lucht om een solide verklaring. Instituten als RIVM en WUR moeten hun verhaal beter voor het voetlicht brengen.

Onzekerheidsmarges en ingrijpend beleid

Maar de angel zit hierin: dit rapport toont forse spreiding in meetwaarden en onzekerheidsmarges bij de interpretaties daarvan. Die contrasteren met de ingrijpende en gedetailleerde maatregelen die boeren moeten nemen. Het ammoniakbeleid, van mestinjectie tot PAS, is zo ingrijpend dat je er een keiharde basis voor zou willen hebben.

Overheid en bedrijfsleven willen glasheldere, juridisch waterdichte regelingen, liefst gebaseerd op onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Maar onderzoekers doen hun werk met altijd beperkte middelen.

Ammoniakverhaal minder robuust

De wetenschap lijkt hier overvraagd. Deze loep op de onderliggende kennis, ook al is het een gekleurde, wekt in ieder geval de indruk dat het ‘officiële’ ammoniakverhaal minder robuust is dan gewenst. En die indruk alleen al versterkt het wantrouwen en verkleint het draagvlak.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Een stand-still omtrent alle wetgeving rondom mest. Doorgaan op de wijze van afgelopen jaren en pas verder met derogatie, fosfaatrechten, etc. etc. als de onderste steen boven is....

 • pette

  beste klaasvaak denk dat die steen al zo ver weg zit dat je niet meer weet hoe je hem boven moet krijgen..........

 • schepens

  Er zijn geen probleme. De overheid maakt problemen!!! Zij willen minder bedrijven en de enige manier die er is is de duimschroeven steeds harder aandraaien!!! En dat dien ze door hun meet methodes niet goed uit te voeren. Er zitten zo grote verschillen tussen de metingen van rivm en wur ten op zichte van andere meetbureau's kijk maar naar de emmissiearme stal vloeren die hebben een correctie gekregen omdat wur vele malen hoger uit kwam dan de rest. Niet dat ze de wur dan eens aan pakken en om tafel gaan zitten van hoe kan dat nee de andere bedrijven hebben de meting niet hoed gedaan en krijgen er punten bij!!! Zo krom is het hier.

 • Wellicht ook goed om de eigen weinig kritische rol een keer te beschouwen?

 • H.Grotenhuis1

  @schepens
  Jaap Hanekamp heeft 30 jaar geleden deze soap al ontrafeld, maar niemand wilde toen horen.
  Op WUR worden aanhangers van Groen Links c.s. gekweekt, hun onderzoeken zijn dus gekleurd.

 • Zuperboer

  De EU bepaalt, NL. is slechts één van de vele provincies. NL'se landbouw is veel te assertief, daar houdt men in Brussel niet van.

 • alco1

  Je kunt ook zeggen dat de opwarming van de aarde komt door een steeds dunnere N laag.
  Stikstof is immers een koude middel.

 • landboer

  Zuperboer volgens mij bepaald Nederland dat ,geloof niet dat ze in het buitenland emissiearme vloeren ,mestinjectie ,of zoiets als PAS hebben.

 • Snel

  Johan Oppewal, de gegevens die niet meer aantoonbaar of niet gegeven worden zijn van wezenlijk belang. Voor je iets begint doe je toch altijd een NUL meting om te zien of je ook vorderingen maakt met `t beleid of dat `t niets uithaalt. Als de WUR de gegevens nu gewoon beschikbaar stelt kunnen we zien of de investeringen nut hebben gehad of doelloos waren. Mijn vermoeden is dat laatste anders hadden ze niets te verzwijgen. Ze willen `t niet geven, bang voor schadeclaims.

 • ep

  Zo is het maar net Snel!! Ik snap niet dat hier zo eenvoudig overheen gestapt wordt. Als er iets tot wantrouwen leidt is het dit wel!

 • farmerbn

  In Duitsland rijden ze bovengronds mest uit bij smog uit verkeer om te neutraliseren. Moderne dieselmotoren gebruiken stikstof in de uitlaat om ze milieuvriendelijker te krijgen. Nederland zit fout maar wil niet toegeven. Een overheid die jokt en een landbouwuniversiteit die helpt. Foei.

 • mtseshuis

  @farmerbn: Precies zo werkt het.... 1 keer raden wat AdBlue is en wat het doet..... Het wordt gebruikt om uitlaatgas van diesels schoner te maken en bestaat uit ureum en demi water, vormt stikstof en water ... Ammoniak doet hetzelfde, erg gezonde stof...

 • boelenham

  Beste mensen ,de hele mest wetgeving , was op de eerste plaats een banenmotor, een regeling om boeren te ontmoedigen ,en wisselgeld richting groenlinks , die met onderandere een BLADERDEKMETER aantoonde dat bomen last hadden van uitstoot van amoniak linkse kakeljournalisten ,belust op sensatie , imand moet de pispaal zijn dat moet een minderheid zijn , maar zeker niet de automobilist want daar zitten de stemmers

 • koestal

  Ammoniakgate,de leugen regeert ! De melkveehouder is de pineut,daar moetsteeds tegen aangetrapt worden

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.