Redactieblog

8 reacties

‘Agrarisch inkomen blijft komende jaren achter’

Begin december publiceerde de Europese Commissie haar projecties voor de agrarische sector tot 2026.

Voor de akkerbouw is het beeld erg rustig: nauwelijks productiegroei en ongeveer gelijkblijvende of iets lagere prijzen. Het valt wel op dat de productie van biobrandstoffen zal stagneren.

Meer beweging bij dierlijke productie

Bij de dierlijke productie is meer beweging: in de vijftien ‘oude’ EU-landen daalt tussen 2015 en 2026 de rundvleesproductie met zo’n 7%, bij iets stijgende prijzen. De productie van varkensvlees verandert nauwelijks en de prijs ervan gaat min of meer gelijk op met de inflatie (1,5% à 2% per jaar). Ik sluit niet uit dat zo’n prijsverloop productiegroei uitlokt. De productie van pluimveevlees groeit in genoemde periode veel minder dan in de afgelopen tien jaar (respectievelijk 5% en 30%) en de prijs gaat wat omlaag. De melkproductie in de EU-15 neemt met 9% toe, bij een iets krimpende melkveestapel. De melkprijs komt in 2026 uit op bijna 36 cent. Dat is ongeveer 5% hoger dan in 2011-2015, dus duidelijk minder dan de inflatie.

Sectorinkomen EU-15 daalt met 14%

Zoals eerder al is gemeld, zou het sectorinkomen, na correctie voor inflatie, in de EU-15 met 14% dalen. Het inkomen per arbeidskracht blijft net op peil door de verdere vermindering van de agrarische beroepsbevolking met 15%, overigens minder dan in het verleden. Bij een economische groei van zo’n 1,5% per jaar blijven de agrarische inkomens waarschijnlijk achter bij die in de rest van de economie.

Bij eerdere projecties verwachtte de EU voor de ‘nieuwe’ lidstaten in Midden- en Oost-Europa een forse verbetering van de agrarische inkomens; bijvoorbeeld 50% voor 2003-2012. Voor de komende tien jaar is echter een daling van 5% geraamd, ondanks de terugloop van het aantal werkers met 20%. Het ziet er dus naar uit dat de agrarische sector in deze landen het moeilijk krijgt. Dat kan een rol gaan spelen bij de discussies over het toekomstig landbouwbeleid.

Voorzichtige conclusie

Als ik de werkelijke ontwikkelingen vergelijk met vroegere EU-projecties, is mijn voorzichtige conclusie dat die voor de agrarische inkomens meestal wat aan de sombere kant waren. Maar er is geen garantie dat dat ook nu het geval is.

Laatste reacties

 • deB.


  Gewoon mee stoppen met die agrarische onzin....


  Steeds meer en groter voor minder, is voor niemand vol te houden!

 • farmerbn

  Zolang als boeren hun eigen verkoopfactuur niet maken , wordt het niks. Dit is het enige wat de politiek moet doen: Boeren verplichten hun verkoopfactuur te maken. Daarna meteen met z'n allen afspreken dat weekendproductie duurder is.

 • deB.


  Precies! het is een doodlopende weg, en je moet goed gek zijn, om 7 dagen in de weer te MOETEN zijn, voor niets!

  Daar ben je snel klaar mee, en de opvolgers al helemaal

 • alco1

  Wv01.
  Is de opkoopregeling niet iets voor jou!!!!

 • oorspronkelijk

  een lto oplossing
  in rondom 10 enkele jaren terug 25% psychisch financieel problemen.
  lto met de rest gaat het goed.
  dus lto is er alleen voor de winners.
  een arbeidsintensief leven als veehouder en de leegte om op leeftijd nog passend werk te vinden laat velen doorgaan .
  lto zou niet voor de sterkste wint maar voor alle in en outs van de sector
  geen oplossingen maar praatgroepjes door de deelnemers betaald
  knelgevallen nu zijn binnen 30jaar weer knelgeval bij overname.
  lto laat Gods water over Gods land lopen
  the winner takes it all

 • agro1

  farmern bn.... om zaken te kunnen doen moet je nog altijd met twee zijn. kom van je eiland.

 • farmerbn

  @agro1: Het lijkt mij niet zo moeilijk om de politiek te bewegen dat het verplicht wordt dat boeren hun verkoopfactuur maken.

 • kleine boer

  Wvo1 waarom tijdens quotum jaren niet gestopt en er kleingeld van gemaakt toen waren er ook slechte melkprijzen...en moest je ook 7dg per week werken voor weinig....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.