Commentaar

3 reacties

'Vion-droom ten einde'

Vion zet de deur open voor extern kapitaal. Dit voornemen markeert het einde van een tijdperk.

De droom van oprichter Daan van Doorn is voorbij - het ideaalbeeld van een sterke vleesverwerker in handen van de boeren, die partij biedt aan de machtige afnemers.

Wie stapt er in Vion?

Wie stapt er in Vion? Niets is uitgesloten. Een Chinese variant behoort tot de mogelijkheden. Grote bedrijven uit dat land zijn erg actief in het opkopen van westerse agribusiness. Vanuit Chinees oogpunt zijn dat investeringen in voedselzekerheid en -veiligheid.

Een Chinese connectie is er ook van deze kant: het plan voor de vitalisering van de varkenshouderij leunt zwaar op verwachtingen ten aanzien van de Chinese markt. Los daarvan denkt Vion ook zelf dat het daar veel meer onderdelen van het varken af kan zetten.

Investeringsfonds, Duitsers, Denen?

Maar wie weet wordt het een investeringsfonds of stappen de Duitsers of de Denen er in. In alle varianten moet afscheid genomen worden van het idee dat er een Nederlands vlaggenschip is dat de varkenssector op sleeptouw neemt. Vion wordt nooit het FrieslandCampina van de varkenshouderij. Het is geprobeerd, maar zat er niet in. Vraag is nu niet alleen of een sector kan gedijen zonder zo'n nationale trekker, ook of ze klaar is voor bemoeienis vanuit het (verre) buitenland.

Vion wordt nooit het FrieslandCampina van de varkenshouderij. Het is geprobeerd, maar zat er niet in.

Laatste reacties

 • ........

  "Vion wordt nooit het FrieslandCampina van de varkenshouderij. Het is geprobeerd, maar zat er niet in"
  rfc wordt misschien ooit het het vion,beter is is net als FF naar de beurs en cashen die hap

 • Jan van het Zand

  Fonterra-verhaal niet gelezen?
  Fonterra maakte de hoogste winst ooit, persbericht van deze weken.
  En de melkprijs was heel laag....
  Wil je als melkveehouder dan nog wat verdienen, zal je toch ook aandelen Fonterra moeten hebben voor de dividend-uitkering...

 • Bennie Stevelink

  Men heeft nooit geprobeerd om van Vion de FC van de varkenshouderij te maken. Bij Vion richtte men zich vooral op volumemacht. Bij FC juist op onderscheidende producten en merken aan de bovenkant van de markt.

  @stippellijntje, als FC naar de beurs gaat worden de leden leverancier bij een particuliere zuivelonderneming die winst wil maken voor de aandeelhouders. Deze zuivelonderneming heeft samen met andere particulieren zoals A-ware en Vreugdenhil er belang bij om de prijs voor de boeren laag te houden. De boeren komen in een machteloze positie en kunnen naar behoefte worden uitgemolken.

Of registreer je om te kunnen reageren.