7809 x bekeken 7 reacties

'Trekkerrijbewijs is te duur'

Het is goed als jongeren een tijdje meelopen op een boerenbedrijf. Trekkerrijden hoort daar bij, een rijbewijs dus ook. Maar dat is te duur geworden, vindt akkerbouwer Jos Steenhuis in Barger Compascuum.

Soms zit er trek in de boerderij. Waar het vandaan komt is een raadsel. Aangezien wij aan de rand van het dorp wonen, krijg je nog wel eens jongeren over de vloer. Jonge mensen waarvan de meesten nog op een opleiding zitten. Vies worden, daar zitten ze op den duur niet zo mee. Ze vinden de boerderij wel wat, met alles erop en eraan.

Gesprekken met scholieren

Eerst zijn ze wat terughoudend en verlegen, maar sommigen voelen zich al snel op hun plaats. Ze weten al snel hoeveel stieren je hebt en dat er vanmorgen eentje bij was die niet wilde eten. Hij bleef gewoon liggen tijdens het voeren, maar kauwde wel door. Zo gaan ze zich steeds meer met de boerderij bemoeien. De 530 moet ook nog getankt worden, want hij staat nog twee streepjes boven het rode.

Vind jij het hier wel wat? vraag ik. Je wordt soms vies en je kleren beginnen te ruiken. Je kunt ook pokemons gaan spotten of gamen. Dat doe ik soms ook, maar dit is leuker, luidt het antwoord. Wat vinden jouw vader en moeder er van dat jij hier rondloopt? vraag ik. Antwoord: mijn vader vindt het prima. Toen hij jong was, was hij ook vaak bij een boer aan het werk. Maar van mijn moeder moet de overall uit als ik in huis wil. Nou dat is nogal logisch, dat moet hier ook, zeg ik. Wie maakt 's morgens het brood voor jou klaar? vraag ik. Dat doet mijn moeder, luidt het antwoord. Ach, volgens mij is daar niets mis mee, ik was vroeger ook zo. Op de boerderij daar is wat te doen. Ze zitten met hun neus er boven op.

Al gauw praten we over trekkers

Al gauw gaat het gesprek over trekkers, Hoeveel pk? En hoeveel versnellingen? De een weet nog meer te vertellen dan de ander. Als je op een trekker wilt rijden, moet je wel een trekkerrijbewijs hebben. Een van de jongens heeft zo'n rijbewijs op zak. Ik vraag hoeveel hem dat gekost heeft. Nog geen €50 en ik heb hem op school gehaald, zegt hij. Maar voor €50 heb je het trekkerrijbewijs nu niet meer, zeg ik. Nu kost het rijbewijs wel meer dan €1.000. Is dat nu nodig? Waarom zo duur en wat heeft dat voor gevolgen? Er zijn families hier in de beurt die die €1.000 niet kunnen missen. Voor een ondernemer is het ook een groot bedrag en hij loopt het risico dat hij het geld er niet meer uitkrijgt.

Het behalen van een trekkerrijbewijs is te duur geworden. Navraag bij een rijschoolhouder leert dat het rijbewijs al gauw €1.200 kost.</p>
<p><em>Foto: Matthijs Verhagen</em>
Het behalen van een trekkerrijbewijs is te duur geworden. Navraag bij een rijschoolhouder leert dat het rijbewijs al gauw €1.200 kost.

Foto: Matthijs Verhagen

€1.200 voor een trekkerrijbewijs

Navraag bij een rijschoolhouder leert me dat het waar is. Het theorie-examen kost €150. Het praktijkexamen, er van uitgaande dat je op de boerderij al wat rijervaring hebt opgedaan, kost dan nog zo'n €1.000. Maar dan heb je wel een officieel erkend rijbewijs. Al met al €1.200. Dat wordt een struikelblok voor sommigen, erkende de rijschoolhouder ook. Er haken nu al jongeren af omdat ze het geld niet hebben. En een ondernemer denkt ook wel even na, voordat hij zo veel geld in iemand steekt.

Ten opzichte van een jaar terug is het flink duurder geworden. De prijs is wel 20 keer over de kop gegaan, reken ik even snel uit. Destijds stelde het niet veel voor, even een rondje om de kerk. Is het nu niet te ver doorgeschoten? Maar waar het eigenlijk op neerkomt: het trekkerrijbewijs is te duur geworden voor iemand die alleen in het weekend en in vakanties zijn handen uit de mouwen steekt op de boerderij.

Steeds minder jongeren met erkend trekkerrijbewijs

De agrarische sector zit hier op den duur mee: jonge mensen met rijervaring en een erkend trekkerrijbewijs worden schaarser. Wat is op de langere termijn beter, jongeren die een groot deel van de dag op de bank hangen en staren naar een schermpje? Of het financieel aantrekkelijker maken voor jongeren die serieuze interesse hebben om het trekkerrijbewijs te halen? Daardoor kunnen zij zich ontwikkelen en leren dat niet alles vanzelf gaat. Eén ding weet ik zeker; de jongens zijn liever op de boerderij aan het werk dan dat ze thuis zitten.

Jos Steenhuis is akkerbouwer in Barger Compascuum, Drenthe.

Laatste reacties

 • deB.


  Het is toch ook te zot voor woorden, dat een rijschooltje een compleet nieuwe set van trekker en kipper aanschaffen voor zo'n papiertje!
  Ze rijden erbij waar een gemiddelde loonwerker jaloers op is!
  En dan moeten die 16 jarigen het gaan betalen!

 • info36

  Iedereen wil toch meer regeltjes?

 • a.t.herwijnen

  Waarom kan het trekker rijbewijs niet op een plaats in NL afgenomen worden. Bv in Midden Nederland. De jongeren kunnen dan na het behalen van hun theorie ee.n dag daar naar toe om hun vaardigheid te trainen en s'avonds hun trekker rijbewijs te halen. Lijkt me veel goedkoper dan zoals het nu geregeld is.

 • g.g

  meestal wordt van een loonwerker gehuurd. Maar dat het goedkoper kan dat zeker. maar ja , dat is met zoooooveeeel in nederland.

 • John*

  als praktijk en theorie bij de tractor serieus worden gedaan plukken ze er straks de vruchten van bij het leren voor de auto. laat dat is een paar 100 goedkoper zijn doordat er minder lessen nodig zijn, dan is het toch prima?

 • mtseshuis

  Geldklopperij... Alleen voor toekomstig vrachtwagenchauffeurs nog interessant, theoriedeel is gelijk aan het 1e deel van de theorie van het vrachtwagenrijbewijs.
  Komt er weer op neer dat er op gegokt gaat worden dat ze niet aangehouden worden voor die paar uur dat ze op de openbare weg komen. Want voor op het erf en in het land is het niet verplicht...
  En het gaat nergens over, alleen gezever over veilig aan en afkoppelen en rijden in het verkeer... Dingen die ze zo weer vergeten zijn, zodra ze met de combinaties op stap mogen, dan is het weer volgas en snel even aankoppelen en blik op oneindig..

 • landboer

  Mij werd door een rijschoolhouder geadviseerd om mn 2 zoons eerst autorijlessen te laten nemen ,die zijn goedkoper en vervolgens halen ze het trekkerrijbewijs sneller.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.