Boerenblog

1905 x bekeken 1 reactie

'Meerprijs pakken voor gmo-vrije melk en hormoonvrij vlees'

Canadese en Amerikaanse boeren beuren extra geld voor non-gmo-melk en hormoonvrij vlees. Waarom pakken wij die meerprijs niet?

In augustus maakte ik met mijn zoon een trip door Canada en de Verenigde Staten. Een van de zaken die mij opviel was dat veel boeren daar bezig zijn met concepten die betere productiewijzen koppelen aan een hogere prijs. Bij de een ging het om gmo-vrije melk; dus gmo-vrij voer telen, dat voeren en dan 10 cent meer voor de melk krijgen. Dat doen Europese melkveehouders ook, maar dan voor dumpprijzen. Bij een andere boer ging het om stieren die niet gecastreerd werden en geen hormoonimplant kregen, en hoppa, ook een hogere vleesprijs. Alweer iets dat we in Europa standaard doen zonder er een meerprijs voor te vragen.

Nederlands product nog te weinig gepromoot

Verder viel het me op dat kaas in Canada erg duur is en dat kippenvlees in de winkel voorzien is van een label ‘made in Canada’. In de Nederlandse supermarkt heb ik geen enkel idee of ik Nederlandse, Thaise of Braziliaanse kip koop. De Nederlandse kip krijgt geen fatsoenlijke branding. Maar de pluimveesector klaagt wel over pluimveeproducent MHP in Oekraïne die de Europese markt gaat bedienen.

Op Canadese kip prijkt pontificaal het land van herkomst.</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Op Canadese kip prijkt pontificaal het land van herkomst.

Foto: RBI

Ik ben zeer benieuwd of de Europese landbouw gebruik gaat maken van de mogelijkheden van het vrijhandelsverdrag met Canada. We kunnen dan daar immers non-gmo-kaas en hormoonvrij vlees tegen een premiumprijs verkopen. Of laten we ons het kaas van het brood eten en laten we goedkopere, maar met gmo en hormonen geproduceerde producten Europa in komen, omdat we onze marketing niet op orde hebben?

Rondeel-eieren op Schiphol goed marketingvoorbeeld

Gelukkig hoeven we voor een goed marketingvoorbeeld niet naar het buitenland, want op Schiphol had ik nog even tijd en hebben we een heerlijke uitsmijter gegeten. Op de kaart werd speciaal vermeld dat ze gebruik maken van Rondeel-eieren, met de uitleg erbij. Kippen die diervriendelijk gehuisvest worden, de eieren worden herkenbaar en flink duurder verkocht. De legkippensector heeft zijn huiswerk dus wel gemaakt. Samen met de dierenvrienden hebben ze bereikt dat geen enkele supermarkt meer kooi eieren in het schap legt en zijn er zelfs meerdere concepten, zoals het rondeel ei die met een meerprijs verkocht worden.

Boer moet zich druk maken over prijs, minder over hoeveelheid

We moeten ons als sectoren eens drukker maken over de prijs en minder over de hoeveelheid. We focussen nog te veel op de maximale opbrengst tegen dumpprijzen, in plaats van bewust minder produceren en de consument de hoofdprijs laten betalen. Dat doen consumenten graag, maar dan moet je wel zorgen voor een meerwaarde en liefst ook nog een net te krap aanbod.

Eén reactie

  • WGeverink

    Het rundvlees uit het hormoon en growthpromotant vrije programma wordt hier in canada op dit moment alleen verkocht in zuid Ontario en in Brits Columbia waar meer mensen bij elkaar wonen die in dat vlees geinteresseerd zijn. Het moet namelijk wel lonen om er een vrachtwagen met product naar toe te sturen. Hier op de prairies waar het geproduceerd wordt is er niet echt vraag naar. Verreweg het meeste gaat naar Europa en dan praat je nog steets maar over zo'n 4000 ton. In Europa zou men meer voor de kaas kunnen beuren als men het niet zou behandelen als een bulkproduct waar teveel van is.

Of registreer je om te kunnen reageren.