Redactieblog

15 reacties

'Martijn van Dam wil blijven'

Staatssecretaris Martijn van Dam wil in een volgend kabinet graag terugkomen als bewindspersoon. Hij stelt zich niet kandidaat voor de komende Kamerverkiezingen.

Dat zegt hij in een interview in Algemeen Dagblad. Enig optimisme kan hem daarbij niet ontzegd worden. Van Dam verwacht dat zijn PvdA de grootste partij wordt en 'dan zou ik graag mijn klus afmaken'. Veel boeren zullen ongetwijfeld hopen dat geen van beide gaat gebeuren.

Van Dam scoort de minste punten

De PvdA staat er sowieso niet goed op bij de meeste boeren. Drie staatssecretarissen voor landbouw waren er sinds 2010, zonder Co Verdaas mee te tellen die dat maar een maand is geweest. Van die drie scoort Van Dam de minste punten bij boeren. Dat was heel anders bij Sharon Dijksma, ook prominent PvdA’er. Die kwam er helemaal niet slecht vanaf, ook al was ze een onbekende voor de agrarische sector. Nog veel beter scoorde Henk Bleker, die bij veel boeren nog steeds populair is.

Verkiezingsstrijd is losgebarsten

Maar los van de vraag of Van Dam terugkomt als bewindspersoon en wat hij precies bedoelt met 'klus afmaken', is er nog iets. Het interview met Van Dam maakt nog eens duidelijk dat de verkiezingsstrijd is losgebarsten. Het kabinet is bezig met het uitzitten van de rit tot maart volgend jaar. En richting verkiezingen speelt de partijpolitieke kleur ook bij leden van het kabinet een steeds grotere rol.

Wetsvoorstel fosfaatrechten nog door parlement loodsen

Tegelijkertijd staat er voor de landbouw nog heel wat op de agenda. Niet dat er nog veel nieuw beleid te verwachten is, maar er moet nog wel het een en ander door het parlement geloodst worden. Het meest ingrijpende is wel het wetsvoorstel voor fosfaatrechten voor melkvee. Dat verschijnt mogelijk deze week. En eind dit jaar moet het aangenomen zijn.

Om nog een paar hete hangijzers te noemen, zijn daar het functioneren van de NVWA, voedselverspilling, antibioticagebruik en gewasbeschermingsmiddelen. Allemaal onderwerpen waar menig partij zich mee wil profileren in de verkiezingen. Of in ieder geval niet op aangevallen wil worden door partijen die vissen in dezelfde kiezersvijver. Dat maakt snelle besluitvorming niet makkelijker.

Laatste reacties

 • g.g

  Hij heeft totaal geen binding met de sector.......jammer

 • bluemink

  heeft die nog niet genoeg boeren om zeep geholpen wil die zeker nog een tijdje door gaan
  Hij kan voor ons weinig betekenen laat hem maar oprotten

 • info36

  Opzouten van Dam

 • veldzicht

  Het enigste waar hij aan denkt is dat er bij milieu ,natuur en dierenwelzijn meer stemmers zitten voor zijn zieltogende partijtje dan bij dat handje vol boeren en tuinders. van mij hoeft hij niet terug te komen

 • deB.


  Snel weg ermee, zoek een 4 daagse werkweek, want dat was ook een ballon van hem toch!

 • Ella7009

  Mooi een aantal jaren in de WW zetten, kan ie ook geen onzin uitkramen en waardeloos met kosten verhogend wetgeving verzinnen.

 • boerindorp

  Pot aan de staart!

 • gjh

  hoe eerder hij vertrek hoe beter .

 • Weerkundige

  wel terug willen kommen als staatssecretaris maar niet op kies lijst vreemd trekt niet genoeg stemmers
  of word dan zijn wacht geld lager als die niet in kabinet komt ?????

 • geen boer

  neen, voor dit ongeïnformeerde lichtgewicht hebben we geen taak. Gauw de Haagse periferie van cut/paste onderzoeksbureautjes induiken, want het bedrijfsleven zit ook niet op je te wachten.

 • alco1

  Ik denk dat we met deze man nog jaren opgescheept zijn.
  Als de PVV de grootste wordt en niemand ermee wil regeren en vooral de linkse partijen geen concessies willen doen, dan zullen we nog jaren met een demissionair kabinet door moeten.

 • koestal

  Hij laat de boeren verrekken,met oogst schade !

 • koestal

  we kunnen hem missen als kiespijn

 • PIETER123

  Als nu eerst eens openbaar wordt hoe er in Brussel met derogatie is omgegaan.
  Gezien er mist rond deze onderhandelingen hangt.Waarom is dit allemaal geheim.Zit er nog een geheime agenda bij die meeloopt ?

 • bluemink

  Mooi geweest met die man die hoeven we niet meer . Zal die willen zo mak als de boeren zijn hij kan ze van alles door de strot douwen ze kun toch niet anders .

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.