Commentaar

'Kabinet te zelfvoldaan bij presentatie begroting'

Het is de laatste begroting voor de verkiezingen. En dus probeert het kabinet vooral de eigen successen onder de aandacht te brengen.

Grootste daarvan is misschien wel dat het zo lang is blijven zitten, met het kleinst mogelijke politieke draagvlak. Rutte en de zijnen zijn heel goede politieke koorddansers.

Geen helder en voortvarend mestbeleid

Die wens - en noodzaak - om politiek overeind te blijven heeft voor het landbouwbeleid helaas niet heel goed uitgepakt. Op het belangrijkste onderwerp, het mestbeleid, is dit kabinet er niet in geslaagd een helder en voortvarend beleid neer te zetten. Hier heeft de politieke overlevingskunst de daadkracht in de weg gezeten. Met vervelende gevolgen voor de sector.

Bij de afschaffing van de melkquotering was duidelijk dat aanvullend mestbeleid nodig was. Dat werd wel gesignaleerd, maar er kwamen geen maatregelen. Eerst werd gewacht op wat er uit de landbouworganisaties zelf zou komen. Niets dus. Dat kon ook haast niet. Daarvoor zijn de belangentegenstellingen te groot. Daarna kwam heel aarzelend een serie van elkaar aanvullende en overlappende maatregelen tot stand die amper meer te overzien zijn en nog steeds niet klaar.

Nederland staat zwak wat betreft derogatie

Daarmee staat Nederland zwak bij het begin van de onderhandelingen over een nieuwe derogatie.

In overheidsfinanciën en werkloosheid zijn er zeker wapenfeiten voor deze regering. Maar zoem je in op de landbouw, dan is er minder reden voor de zelfvoldane toon van deze Prinsjesdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.