Expertblog

Innovatie is vooruitgang

Hoe zorg je dat je onderneming up-to-date blijft? Hoe blijf je onderscheidend voor leveranciers en afnemers? Door jezelf te ontwikkelen, wordt je bedrijf sterker.

Door je te blijven ontwikkelen op een manier die dicht bij jou en je onderneming staat kun je onderscheidend en vernieuwend zijn. Door uiteindelijk je kennis en ervaringen te delen en te doen wat de rest niet doet, sta je 'in the picture'. Dit brengt 'fans' met zich mee die van belang zijn voor je uiteindelijke bedrijfsresultaat. Je moet ook wel vernieuwen, want wat denk je waar de concurrent mee bezig is?

Onderscheidend en innovatief

Hoe kun je onderscheidend zijn? Ik geef een paar voorbeelden van onderscheidende, innovatieve ontwikkelingen die we in de praktijk tegenkomen:

• Drones en robots voor het zaaien en oogsten van groente en fruit. En voor het melken en het voeren van dieren.

• De inzet van zonne- en windenergie

• Het creëren van ruimte door productie op daken

• Volledig geautomatiseerde administraties

• En wellicht binnenkort de 3d-printer inzetbaar voor de agrarische productie?

Ondersteuning bij innovatie en ontwikkeling

Omdat de overheid het belang van innoveren ook inziet, heeft zij diverse faciliteiten in het leven geroepen die je bij je plannen kunnen helpen:

Het is innovatief om met drones gewassen te volgen.</p>
<p><em>Foto: Anne van der Woude</em>
Het is innovatief om met drones gewassen te volgen.

Foto: Anne van der Woude

Belastingbesparende faciliteiten

Zo zijn er de belastingbesparende faciliteiten. We vragen vaak bij RVO.nl milieu- of energie-investeringsaftrek aan voor klanten. Of doen we een verzoek om willekeurig te mogen afschrijven op milieu-investeringen. Als je speur- en ontwikkelingswerk verricht voor nieuwe producten of processen, kun je een groot deel van de loon- en overige kosten verlagen. Hiervoor kun je onder voorwaarden een beroep doen op regelingen uit de Wet Be-vordering Speur- en Ontwikkelingswerk of de innovatiebox. Ook is er extra budget voor startende ondernemers. Check daarnaast in hoeverre je de btw op de kosten in aftrek kan brengen.

Organisatievorm

In welke organisatievorm innoveer je? In je eigen onderneming of richt je hiervoor een aparte maatschap of BV op? Laat je adviseren over de kansen en risico’s van een bepaalde organisatievorm.

Steunfondsen en subidies

Wanneer het geld niet op de plank ligt, zijn er vanuit de overheid diverse steunfondsen die je kunnen helpen bij de financiering. In onze regio hebben we bijvoorbeeld regelmatig te maken met de Groene en Blauwe Diensten voor hulp aanleg, herstel en het onderhoud van bijvoorbeeld houtwallen en wandelpaden. Ook de regeling Garantstelling landbouw, waarbij de overheid borg staat voor je bedrijfsfinanciering komt geregeld voorbij. Ook merk ik dat banken tegenwoordig niet altijd bereid zijn te helpen met de financiering. Wellicht is crowdfunding dan een idee.

Banken zijn niet altijd bereid te helpen met de financiering

Daarnaast zijn er nog diverse subsidiemogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Plattelandsontwikkelings-programma (POP3) voor innovaties in de landbouw. Of de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Check of je project in aanmerking komt voor één van de vele subsidieregelingen in de subsidiecatalogus.

Octrooi

Wil je juridische bescherming voor je innovatieve product of proces, vraag dan een octrooi aan. Zo voorkom je dat een ander er met je idee vandoor gaat. Daarnaast kun je door een zoektocht in de octrooidatabank ook weer inspiratie opdoen voor je eigen organisatie.

Check de hiervoor genoemde mogelijkheden vóór je de investeringsverplichting aangaat. Mijn ervaring is dat vaak achteraf een beroep gedaan wordt op faciliteiten, waardoor je veel faciliteiten misloopt of deze worden afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.