Commentaar

3067 x bekeken 6 reacties

'Gelukkig hebben we Frankrijk nog'

Met het wegvallen van netto-betaler Groot-Brittannië zal de bijdrage van andere landen aan de Europese Unie fors omhoog moeten. Daar is weinig animo voor. Frankrijk en Duitsland willen niet snijden in het landbouwbudget.

Voor de Britse boeren is het nog maar afwachten wat er overblijft aan overheidssteun, als de Brexit eenmaal een feit is. Het zal voor hen een hele strijd worden om de toezeggingen die de Brexit-campagne op dit vlak deed, ook te verzilveren.

Maar ook voor de boeren aan deze kant van het Kanaal, de Europese, is blijvende steun geen zekerheid. Ondanks bezuinigingen gaat het Europese budget nog steeds voor een zeer groot deel op aan landbouw en er zijn talloze partijen die daar in willen snijden, of er zelf een graantje van mee pikken.

Netto-betaler valt weg

Pas onlangs is becijferd dat met het wegvallen van netto-betaler Groot-Brittannië de bijdrage van landen als Nederland aan de Europese Unie fors omhoog zal moeten. Daar is weinig animo voor. In tijden waarin anti-Europese partijen de wind in de zeilen hebben, is dat een veeg teken voor iedereen die het landbouwbeleid in stand zou willen houden.

Frankrijk en Duitsland willen landbouwbudget houden

Tijd voor een tegengeluid. Gelukkig is dat er. Van een informeel overleg van 20 Europese landbouwministers op een Frans kasteel. Zij spreken zich krachtig uit tegen een 'GLB-exit'. Onze bewindsman was er niet bij. Gelukkig hebben we de Fransen nog. De Franse minister Le Foll, evenals zijn Duitse collega Schmidt, laat er geen misverstand over bestaan dat het Europees landbouwbeleid met bijbehorend budget moet blijven.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zelf denk ik dat Britse boeren er beter uitkomen. Zij houden geld over omdat ze netto-betaler waren. Hier is het omgekeerd: Wij lopen meer kans op een verlaging van het budget.

 • pinkeltje

  Dus je denk dat de Britse boeren nu minder belasting gaan betalen?

 • farmerbn

  Nee, ik denk dat de Britse regering geld genoeg heeft om de landbouwpremies hetzelfde te houden omdat ze immers netto-betaler is.

 • alco1

  Rijkere landen betalen allemaal meer aan de EU, dit voor de ontwikkeling van de armere.

 • geen boer

  @3 de britse economie staat er niet goed voor, en het land heeft een behoorlijk begrotingstekort, véél meer dan Nederland. Dit gat te dichten op de kapitaalmarkt gaat hen meer moeite dan voorheen kosten, vandaar de GBP koersdaling.
  De EU landbouwsubsidies zullen dus vrijwel zeker NIET op het huidige niveau opgebracht kunnen worden, hun standsorganisatie pogen derhalve al enige tijd hiervoor (tevergeefs) garanties in Londen los te peuteren.
  Zij zijn netto importeur van landbouwgoederen, echter het is maar zeer de vraag in hoeverre ze daarvan werkelijk gebruik kunnen maken. Dit hangt af van het 'nieuwe' akkoord met de EU, dat naar verwachting slechts minimaal zal verschillen van volwaardig lidmaatschap. Dus zullen ze toch vrij verkeer van EU goederen moeten toestaan.
  Deze hele brexit is één grote poppenkast en een enorme economische blunder ingegeven door populisme en een verkeerde inschatting van Cameron. Het zal de UK nog veel zeer gaan doen, en zo best was het al niet. Rij maar eens rond; dergelijk veel pauperwijken en vervallen countryside zie je verder in NW Europa nergens.

 • alco1

  Geen boer. Als het al een verpauperde bende daar is, dan is dat toch in een tijd ontstaan als lid van de EU.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.