Commentaar

14 reacties

'Fosfaatbrief Van Dam: kiezen tussen kwaden'

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, heeft de fosfaatbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eindelijk duidelijkheid over fosfaatrechten. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken stuurde eind vorige week zijn wetsvoorstel over invulling van het fosfaatrechtenstelsel naar de Tweede Kamer. De brief is doordrenkt van keuzes; keuzes uit kwaden. Volstrekt begrijpelijk dat niet iedereen tevreden is. Eer het voorstel op 1 januari 2017 een wet is, zal het op punten bijgeschaafd zijn.

Derogatie staat serieus onder druk

Behoud van derogatie, staat in steen gebeiteld in de aanhef. Van Dam, en met hem eigenlijk niemand, wil tornen aan dit beginsel. Het scheelt Nederland 60 tot 80 kilo stikstof per hectare. Die derogatie staat serieus onder druk. Al deze lopende periode tot 2018, maar zeker ook daarna. Nederland moet de fosfaatproductie onder het Europese maximum brengen, én houden. Inkrimping van de melkveestapel is daarbij onvermijdelijk.

Basis van het fosfaatrechtenstelsel vormt het aantal koeien op 2 juli 2015. Het kortingspercentage op daaraan gekoppelde fosfaatrechten wordt op 1 juli 2017 bekendgemaakt. Van Dam wil zijn eerdere toezegging om niet meer dan 8% te korten nakomen, maar geeft geen garanties. De overschrijding van het fosfaatplafond immers is veel hoger. Een aantal maatregelen hebben nog effect, zoals afroming bij transacties. De bewindsman wil ook de knelgevallenregeling tot een minimum beperken. Begrijpelijk uit algemeen belang, maar uiterst pijnlijk en onverteerbaar voor degene die het betreft.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Van Dam de korting van grondgebonden bedrijven overeind kan houden. Het is maatschappelijk en politiek onverteerbaar dat ook zij moeten bloeden. Zij veroorzaken de problemen niet. Het druist ook in tegen de hang naar grondgebondenheid en weidegang. Het is een terecht argument.

In het wetsvoorstel staat de mogelijkheid op een kier om ook op varkens- en pluimveerechten te korten. Logisch dat Van Dam nu deze optie mogelijk maakt. Voorlopig is dit echter niet aan de orde. Aan de betreffende sectoren ook een opdracht het niet zover te laten komen.

Laatste reacties

 • ........

  ze moeten gewoon komen met een opkoopregeling

 • ........

  en keesje zijn koeien opdoeken en de rechten inleveren

 • M.harmsen

  Grondgebonden bedrijven produceren ook fosfaat. Productie staat los van plaatsing. Dus ook korten.
  Laat eerst eens alle grond mee tellen.....

 • ........

  koeien produceren geen fosfaat...

 • wmeulemanjr1

  , dit beleid veroorzaakt veel verliezers in de melkveehouderij

 • John*

  beleid zonder oplossingen.. een dikke vette boete op elke kg stikstof en fosfaat die niet mileuverantwoord afgezet is zet meer zoden aan de dijk.

 • Bennie Stevelink

  @stippellijntje 10:35, Kees Romijn van LTO Noord is het minst verantwoordelijk voor de huidige situatie. Hoofdverantwoordelijk is Helma Lodders van de VVD fractie die TIJDIGE effectieve begrenzing van de melkveehouderij heeft tegengehouden. Tweede verantwoordelijke is ZLTO die onder geen beding grondgebonden begrenzing wilde. De boeren in Brabant moesten grondloos kunnen groeien. Het resultaat hiervan zien wij op dit moment nu overal grote extreem intensieve bedrijven omvallen.

 • ........

  de meeste die nu gedwongen stoppen komt door de niet op te brengen pachtnormen,ook weer blunderwerk van jouw geliefde lto ...

 • ........

  en .... haalt het al veel uit de amvb grondgebondenheid..?....

  dat grondgebonden gedoe was meer om tijd te rekken..dat Helma een beetje dwars lag kwamen de (z)lto bobo's heel goed uit ,nog op het laatst nog een beetje tijd rekken tot voorbij de PAS datum 1/7 en dan nog een datum nemen ipv referentiejaar... vraag maar es aan Jos en Toon...

  Blijf maar braaf je contributie overmaken bennie...

 • 344412

  @......Je kan moeilijk de LTO verwijten dat we 10 jaar van 'marktwerking' achter de rug hebben in de gehele maatschappij met al gevolgen van dien. Analyse van Bennie klopt wel.

 • G. Peltjes

  ...... Als je de pachtnormen te hoog vind, ga je toch zelf grond kopen, waarom zou een grondeigenaar jou de grond voor een habbekrats verhuren?

 • Gerardone

  G Peltjes omdat je anders straks als verhuurde geen pachter meer vind en dan is het te laat plus de grond uit mergelen

 • G. Peltjes

  Gerardone: Je hebt blijkbaar niet door dat de huurprijzen bepaald worden door de akkerbouwers, die bereken de hoogte van de pacht aan de hand van het saldo van het gewas wat ze er opkunnen verbouwen.

 • Gerardone

  Zeker wel totdat dat saldo wegvalt en dan ? kijk naar je buurland
  En dit geld alleen voor de geschikte akkerbouw grond en werkt zeer averechts op de niet geschikte akkerbouw grond en dat deel is groter in nederland
  ze hebben niet voor niks de pacht wet uitgevonden toen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.