Expertblog

2791 x bekeken 3 reacties

'Erkenning van boeren is een groot goed'

Dinsdag 20 september vond in alle glorie weer het prachtige Prinsjesdag plaats in Den Haag. Helaas sprak de koning in de troonrede niet over de boer.

Ook ik mocht op de eerste rij plaats nemen in de Ridderzaal om naar de rede te luisteren. Koning Willem-Alexander had een prachtig verhaal over hoe goed Nederland uit de crisis is gekomen. Verder benoemde hij de zorgen waarmee onze samenleving momenteel te maken heeft zoals internationaal terrorisme en de migratieproblematiek.

Koning sprak niet over de boer

De voorgaande troonredes waren vol lof over de land- en tuinbouw. Dit keer sprak de koning niet over de boer. Dat vond ik jammer, want het waren nou juist premier Rutte en staatssecretaris Van Dam die de kracht van de Nederlandse landbouwkennis wilden bevorderen. Ook de veelbesproken Russische boycot en de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten, waren helaas geen onderwerp van gesprek tijdens de troonrede.

Keuzes die kabinet maakt heeft weerslag op boeren

Het kabinet mag niet vergeten dat een groot deel van de keuzes die worden gemaakt in Den Haag en waarvan de uitkomsten zijn opgenomen in de begroting, zijn weerslag heeft op boeren en boerinnen in het hele land. Het zijn bovendien grotendeels onze boeren en tuinders geweest die de Nederlandse economie door de crisis hebben geholpen. Het afgelopen jaar verliep daarentegen stroef omdat de sector door de lage voedselprijzen een moeilijke tijd achter de rug heeft.

'Onze boeren en tuinders hebben de Nederlandse economie grotendeels door de crisis geholpen'

Export landbouwproducten draagt fors bij aan economie

Vooral de export van landbouwproducten heeft de afgelopen jaren een flinke bijdrage geleverd aan de economie. Daarom zal ik vrijdag 23 september aanwezig zijn bij een export-evenement van de vleessector in de haven van Rotterdam. Vanuit de haven wordt voor het eerst sinds 20 jaar een container met Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten verzonden. Dat was vanwege BSE lange tijd onmogelijk. Ook vertrekt er een container met varkensvlees naar China om de enorme toename van de export naar China te vieren.

Hogan en Van Dam bij export-evenement in Rotterdamse haven

Bij het evenement zijn EU-landbouwcommissaris Phil Hogan en staatssecretaris Van Dam ook aanwezig. De aanwezigheid van Van Dam laat zien dat de Nederlandse regering het succes van de land- en tuinbouwsector wel erkent. Dat doet mij goed omdat onze boeren en tuinders die erkenning, zeker gezien de moeilijke tijden, meer dan eens verdienen. Het zou dan ook goed zijn wanneer boer en boerin volgend jaar weer een plekje krijgen in de troonrede.

Laatste reacties

 • alco1

  Van Dam stond er alleen bij om voor de camera te vertellen dat we ecologisch niet goed bezig zijn. Maw. Helemaal niet blij met de export.
  Zo gaat het wel meer met leiders die "gestuurd" worden door idealisme, maar niet door hebben dat hun streven altijd onder invloed zal blijven van "economie".

 • hansvanbergen

  Alleen de SGP heeft tijdens de algemene beschouwingen iets gezegd over boeren. Het cda HELEMAAL NIETS al jaaaaaaren niet meer. BUITENGEWOON bevreemdend dus om de regering een verwijt te maken terwijl het cda, een deel van hun stemmers, de boeren en boerinnen VOLLEDIG LAAT BARSTEN!!! Hoe vaak hebben ze al niet gezegd dat de keurings kosten bij varkens naar beneden moeten? En hoe vaak hebben ze bij een stemming dat erbij uit gehouden? Pezies nooit. Nu zielig lopen doen over boeren maar waar was het cda toen we als Nederland de mogelijkheid hadden om de superheffing in 3 jaar te betalen?

 • hansvanbergen

  En dan dat zinlose zaniken over herinvoering van de dienstplicht. Pleur toch een end op man/vrouw!! De jeugd kan al amper een hypotheek krijgen of iets opbouwen en dan moeten ze zeker ook nog eens een half jaar ergens gratis in d eweg gaan lopen met een studieschuld in hun mik. Werkelijk!!

Of registreer je om te kunnen reageren.