Redactieblog

4 reacties

'Eric en Ingrid aan de keukentafel'

Veel waardering voor Eric Douma en Ingrid Jansen bij ons aan de keukentafel. Ze koersen op een fusie van de varkenssectoren van LTO en vakbond. Het begin van eenheid in onze belangenbehartiging?

"Reken daar maar niet op", zegt Hanna somber. "Kijk naar de zure reactie van scheidend LTO-voorzitter Albert Jan Maat. In plaats van nieuwe kansen te zien, ziet hij weer bezwaren. Hij pleit vooral voor de meerwaarde van het gezamenlijke optrekken van de verschillende sectoren. Dat moet LTO blijven doen. Hij is weer bezig de boel bij elkaar te houden. Typisch een Job Cohen-type, die de PvdA daarmee richting afgrond duwde. Zo is Maat ook bezig."

'Het is tijd voor een grote schoonmaak. Gewoon opnieuw beginnen, alsof er geen LTO bestaat'

"Je hebt helemaal gelijk", valt Hans zijn moeder bij. "Eric en Ingrid hebben begrepen welke kant het uit moet. Het is te hopen dat ze de vermolmde LTO meekrijgen. Er moet een grote schoonmaak komen. Gewoon opnieuw beginnen, alsof er geen LTO bestaat. Per sector één nieuwe organisatie vormen, met een goed boegbeeld en een kleine staf. Overkoepelend een bestuur, bestaande uit de voorzitters van de sectoren. Ook daar een klein aantal medewerkers aan toevoegen. We kunnen dan veel sneller werken en de kosten van de organisatie worden veel lager."

'Mensen met een frisse geest, die de belangenbehartiging op dynamische wijze aanpakken'

"De LTO-geest van altijd overleggen aan elke tafel moet er uit", zegt Hanna en knikt. "Dat vraagt om nieuwe medewerkers. Mensen met een frisse geest, die de belangenbehartiging op dynamische wijze aanpakken."

"En dan een blad als Nieuwe Oogst ook afschaffen", draaft Hans door. "Jonge boeren lezen geen papieren krant. Die gaan digitaal. Elke sector een eigen website met dagelijks nieuws en praktische zaken."

'Marc Calon als LTO-voorzitter: jammer voor de vernieuwing, waarmee Eric en Ingrid zo enthousiast begonnen'

Tja, radicale meningen aan onze keukentafel. Dat was voordat deze week bekend werd dat Marc Calon de nieuwe voorzitter van LTO wordt. Daarom zal het zo’n vaart niet lopen. Deze zich akkerbouwer noemende PvdA’er, een al wat oudere hobbyboer, verdiende altijd de kost in de bestuurlijke sector. Onder anderen als gedeputeerde en nu bij Aedes, een vereniging van woningbouwcorporaties.

Jammer voor de vernieuwing, waarmee Eric en Ingrid zo enthousiast begonnen.

Lees ook: LTO gaat op de schop en Enquête fusie NVV en LTO: 'Wij willen Jansen'

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  kijk eens naar Lucky tv
  kun je zien hoe serieus boeren worden ingeschat.
  dit versterkt maatschappelijke beeld vorming
  iedereen enthousiast maar boer zoekt vrouw legt wel boeren leven bloot
  maar singels zijn maatschappelijk procentueel een grotere groep dan bij boeren
  weekeinde weg -vakantie- rolverdeling huishouding- voortplanting (opvolger)
  soms vind het eng dicht bij sociale en emotionele ontsporing
  kom op met de vernieuwing c.q. verandering
  ook als je niet kijkt is er een confrontatie

 • Bennie Stevelink

  Ieder voordeel heeft een nadeel. Een volledig sectoraal gespleten belangenbehartiging kan er toe leiden dat de sectoren elkaar flink gaan tegenwerken. Dat blijkt ook een groot probleem te zijn in Frankrijk. Laten we eerst maar eens afwachten wat de hervormingen gaan opleveren.

 • info389

  precies!!! blijven afwachten. opnieuw overleg en dan weer afwachten................... Die tijd is geweest!
  Laten we als Varkenssector nu eens samen laten zien hoe dit een een succes kan worden door dit plan op heel korte termijn uit te voeren ipv nog voor tonnen wegvergaderen , overleggen en afwachten...........

 • koestal

  Eric en Inge gaan er positief tegenaan ,gelukkig zijn de varkensprijzen gestegen,dus het diepe dal is achter de rug

Of registreer je om te kunnen reageren.