Eric en Ingrid aan de keukentafel - Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Eric en Ingrid aan de keukentafel’

Veel waardering voor Eric Douma en Ingrid Jansen bij ons aan de keukentafel. Ze koersen op een fusie van de varkenssectoren van LTO en vakbond. Het begin van eenheid in onze belangenbehartiging?

“Reken daar maar niet op”, zegt Hanna somber. “Kijk naar de zure reactie van scheidend LTO-voorzitter Albert Jan Maat. In plaats van nieuwe kansen te zien, ziet hij weer bezwaren. Hij pleit vooral voor de meerwaarde van het gezamenlijke optrekken van de verschillende sectoren. Dat moet LTO blijven doen. Hij is weer bezig de boel bij elkaar te houden. Typisch een Job Cohen-type, die de PvdA daarmee richting afgrond duwde. Zo is Maat ook bezig.”

‘Het is tijd voor een grote schoonmaak. Gewoon opnieuw beginnen, alsof er geen LTO bestaat’

“Je hebt helemaal gelijk”, valt Hans zijn moeder bij. “Eric en Ingrid hebben begrepen welke kant het uit moet. Het is te hopen dat ze de vermolmde LTO meekrijgen. Er moet een grote schoonmaak komen. Gewoon opnieuw beginnen, alsof er geen LTO bestaat. Per sector één nieuwe organisatie vormen, met een goed boegbeeld en een kleine staf. Overkoepelend een bestuur, bestaande uit de voorzitters van de sectoren. Ook daar een klein aantal medewerkers aan toevoegen. We kunnen dan veel sneller werken en de kosten van de organisatie worden veel lager.”

‘Mensen met een frisse geest, die de belangenbehartiging op dynamische wijze aanpakken’

“De LTO-geest van altijd overleggen aan elke tafel moet er uit”, zegt Hanna en knikt. “Dat vraagt om nieuwe medewerkers. Mensen met een frisse geest, die de belangenbehartiging op dynamische wijze aanpakken.”

“En dan een blad als Nieuwe Oogst ook afschaffen”, draaft Hans door. “Jonge boeren lezen geen papieren krant. Die gaan digitaal. Elke sector een eigen website met dagelijks nieuws en praktische zaken.”

‘Marc Calon als LTO-voorzitter: jammer voor de vernieuwing, waarmee Eric en Ingrid zo enthousiast begonnen’

Tja, radicale meningen aan onze keukentafel. Dat was voordat deze week bekend werd dat Marc Calon de nieuwe voorzitter van LTO wordt. Daarom zal het zo’n vaart niet lopen. Deze zich akkerbouwer noemende PvdA’er, een al wat oudere hobbyboer, verdiende altijd de kost in de bestuurlijke sector. Onder anderen als gedeputeerde en nu bij Aedes, een vereniging van woningbouwcorporaties.

Jammer voor de vernieuwing, waarmee Eric en Ingrid zo enthousiast begonnen.

Lees ook: LTO gaat op de schop en Enquête fusie NVV en LTO: ‘Wij willen Jansen’

Beheer
WP Admin