Redactieblog

3208 x bekeken 1 reactie

'Controle: Big Brother'

Big brother is watching you! Daar weet de gemiddelde boer alles van. Veel instanties zoals de NVWA, het SKAL, de RVO.nl, het waterschap, de gemeente en de Belastingdienst houden op allerlei manieren de vinger aan de pols.

Gelukkig gebeurt dat vaak op een manier waar je als ondernemer weinig last van hebt. En soms heb je zelfs niet in de gaten dat je wordt gecontroleerd. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld de beelden van de ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) langs de weg. De Belastingdienst wil deze heel graag gebruiken om te controleren of de rittenregistratie van de 'auto van de zaak' wel klopt. Daar denk je toch niet aan als je al die camera’s langs de weg ziet staan? Die zijn er toch om files en ongelukken te signaleren?

Het gaat ook wel erg ver. Ik krijg er een beetje een unheimisch gevoel van om te weten dat je continu wordt gevolgd als je in Nederland onderweg bent. Ik heb weliswaar niets te verbergen, maar moet de Staat nu precies kunnen achterhalen waar ik heen rijd?

'Is de Belastingdienst wel bevoegd deze camerabeelden te gebruiken'?

Bevoegdheid van Belastingdienst

Mag de fiscus wel gebruikmaken van de camerabeelden? De Hoge Raad zal binnenkort in een aangespannen proefprocedure hierover uitspraak doen. De Belastingdienst heeft een convenant met de politie over het medegebruik van camera’s met ANPR-apparatuur. Hierbij verzamelt de Belastingdienst zelfstandig gegevens. Maar het is de vraag of de Belastingdienst wel bevoegd is om deze gegevens te gebruiken. Het zou zomaar kunnen dat dit in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin het recht op privacy wordt gewaarborgd. Volgens de Advocaat-Generaal die de Hoge Raad in deze zaak advies geeft, mag de fiscus de gegevens niet gebruiken bij de controle van het privégebruik van een auto van de zaak.

Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke oordeel van de Hoge Raad. Ik hoop dat de Hoge Raad het advies van de Advocaat-Generaal gaat volgen. Controle mag best en is ook nodig, maar het moet niet te gek worden.

Eén reactie

  • vandenbrandcv1

    Auto's die gebruik maken van fiscale voordelen komen in een apart kentekenregister. Van deze auto s worden de vervoersbewegingen geregistreerd via via ANPR. Als je niet voor fiscale voordelen kiest, komt het kenteken niet op een flitslijst en dan mogen ze die gegevens niet vastleggen of gebruiken. Er zit wel een wereld van verschillen tussen mogen en de werkelijkheid die nauwelijks te volgen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.