Redactieblog

6 reacties

'Albert Jan Maat is meester in interviews'

Niet iedereen die wordt geïnterviewd weet hoe dat moet. Albert Jan Maat, de grote voorman van LTO 2.0, is er een meester in.

Als hij gebeld wordt voor een gesprek, bedenkt hij van tevoren welke boodschap hij kwijt wil en daar houdt hij ook aan vast. Dat leverde deze week op de radio een prachtig gesprek op. Het onderwerp: veel Chinezen komen naar Nederlandse agrarische scholen om vooral tuinbouwkennis op te doen. De vraag was: is dat nou wel zo slim om onze voorsprong in kennis prijs te geven door de Chinezen wijzer te maken?

Vragensteller maakt geen schijn van kans

De interviewer kreeg geen poot aan de grond. Maat: "Onze groene scholen staan op een heel hoog niveau, dat blijkt maar weer. Daarom zijn wij ook tegen de plannen van het kabinet om deze scholen onder te brengen bij de grijze massa van de ROC’s en te verhuizen van Economische Zaken naar Onderwijs." En: "Het agrarisch onderwijs is een heel goed voorbeeld van de samenwerking tussen bedrijfsleven, boeren en tuinders en het onderwijs, dat moeten we behouden. Ik hoop dat het kabinet dat ook eens inziet."

Interviewer doet nog een poging

De interviewer probeerde het nog. Zij stelde Maat de vraag: "Als we onze kennis aan de Chinezen verkopen, houden we dan nog wel een voorsprong?" Maat: "Onze land- en tuinbouw staat op een heel hoog niveau. Het is verreweg de meest geavanceerde en belangrijkste exportsector van Nederland. Maar ja, nu zijn er weer allerlei Europese landen die hun boeren gaan ondersteunen met subsidies en dergelijke, en onze boeren moeten natuurlijk wel een level playing field hebben anders kunnen ze niet concurreren. Ik hoop dat het kabinet dat ook eens inziet en er werk van maakt."

Interviewer: "En de Chinezen?" Maat: "Als we ze hier opleiden, zullen ze inzien dat onze machines, pootaardappelen en zaaigoed beter zijn en die gaan kopen. Het geeft nog maar weer eens aan dat ons agrarisch onderwijs een pareltje is dat gekoesterd moet worden. Ik hoop dat het kabinet dat ook eens inziet en deze scholen niet naar de ROC’s laat verhuizen."

Interviewer: "Wat vindt u van het Nederlandse voetbalelftal?" Maat: "U moet niet vergeten dat de Nederlandse tuinbouw al jaren in de Champions League speelt. Ik hoop dat het kabinet dat nu ook eens inziet." Goed gedaan!

Laatste reacties

 • marco-vdb

  Met dit soort ZWETS zijn de belangen van agrarisch Nederland dus de afgelopen jaren behartigd.

 • HJ O R

  Mee eens

 • Henk Tennekes

  We hebben geen vlotte praters nodig, maar mensen met een visie op de toekomst van de landbouw.

 • Bennie Stevelink

  De manier van reageren zoals hierboven beschreven wekt bij mij veel ergernis. Vroegere jaren zag ik wel eens politici op televisie die tegenover een journalist net deden alsof ze antwoord gaven op de vraag, terwijl ze in werkelijkheid over totaal wat anders, zo maar een gat in de ruimte praatten. Ik heb mij er altijd groen en geel aan geërgerd.

 • Jan van het Zand

  Een gek kan meer vragen stellen dan 10 professoren kunnen beantwoorden. Een journalist is getraind om sensatie vast te leggen. Dat verkoopt goed, kijk- en leescijfers worden daardoor beïnvloed. De interviewer doet het net zo goed als de rest. Wat tegenvalt bi j al die journalisten is het gebrek aan kennis en nog meer het gebrek aan kennis dat ingebracht wordt in een interview. In geval van dit interview van Maat: De interviewer geeft geen methode aan waarmee de kennisoverdracht aan de Chinezen een halt toe geroepen kan worden, of hoe daaraan verdiend kan worden. Max het was maar plek 7 in Monza? Of je stelt de vraag: Max, het was duidelijk zichtbaar dat je op het rechte stuk snelheid tekort komt? Gaat het team daaraan wat doen in de komende races, of gaat Renault wat doen?
  Max kan dan niet antwoorden met ja of nee.

 • Jan van het Zand

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.