Redactieblog

3828 x bekeken 3 reacties

'Te laat is te laat voor de rechtbank'

Acht seconden over twaalf ’s nachts kwam de fax binnen bij de rechtbank. Fatale acht seconden. Want de termijn waarin beroep aangetekend kon worden tegen de uitspraak op bezwaar van de belastinginspecteur verliep om twaalf uur ’s nachts.

De ondernemer heeft nog geprobeerd om alsnog de beroepsprocedure op te starten maar hij kreeg nul op rekest. Te laat is te laat, ook al is dat maar acht seconden. Een zure conclusie, zeker omdat de fax wel op tijd (23.47 uur) naar de rechtbank verzonden was.

Nu zijn er in het belastingrecht heel veel grijze gebieden. Maar sommige zaken zijn niet grijs. Die zijn zwart-wit. Zo is dat ook met fatale termijnen. Te laat is te laat. En ben je dan te laat dan is er ook geen herstel meer mogelijk. Zelfs al ben je maar acht seconden te laat.

Adviseur komt niet opdagen bij zitting

Wat ik heel vervelend vind in deze zaak is dat de (goedbetaalde) adviseur van de ondernemer helemaal niet is komen opdagen tijdens de zitting. Ook is geen enkele vorm van verklaring gegeven waarom de fax niet voor 00.00 uur binnenkwam (was er sprake van een stroomstoring, was de fax vastgelopen, gaven de klokken van zowel de zendende als de ontvangende fax wel de juiste tijd aan, was het papier misschien op en moest het aangevuld worden, of bestond het stuk uit zo veel pagina’s dat het laatste blad helaas net iets te laat binnenkwam?). Nu is in je hemd staan nooit leuk, maar ik vind dat de adviseur in ieder geval had moeten verschijnen. In dit geval was een reactie van hem op zijn plaats geweest, al is het maar uit egards richting de rechtbank en de klant.

Moeizame weg

Als het echt de fout is van de adviseur dan kun je natuurlijk de adviseur aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Maar dat is toch vaak een moeizame weg die je niet makkelijk begaat. Want hoe groot is de schade? Had je de procedure tegen de fiscus wel gewonnen? Niemand die het kan zeggen. Er is maar één oplossing ter voorkoming van dit soort problemen. Wees er tijdig bij en let ook als ondernemer zelf scherp op fatale termijnen!

Laatste reacties

  • hekking

    ik zou een uurtje eerder faxen !

  • agro1

    fax.... zoooo 1970!!!!

  • vandenbrandcv1

    agro1: fax is een goedkoop toegelaten juridisch bewijs voor communicatie met overheid. digitale communicatie met de overheid telt als hoofdregel niet, tenzij het als uitzondering is toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.