Schreeuw om leiders met visie - Foto: Ton Kastermans AlgemeenOpinie

‘Schreeuw om leiders met visie’

Heerlijk om zo te denken als Elly van Wijk, boerin in Snelrewaard, Utrecht. Zij pleit voor het stoppen met polderen in de polder. “We kunnen beter onze tijd steken in het eigen bedrijf, onze polder.”

“Meent ze dat nou, of is het een aansporing voor onze besturen om zichtbare resultaten te behalen?”, vraagt Hanna zich af. “Als ze meent wat ze schrijft, is ze naïef. Onze polder is er niet alleen voor ons. De maatschappij bemoeit zich ermee, zoals ook met industrie en nieuwbouw. Dat is een nieuw gegeven, daar kunnen we niet omheen. Ook Elly van Wijk niet, afgezonderd in haar eigen polder.”

Vertrouwen in bobo’s tot nulpunt gezakt

Het lijkt mij onvrede over onzekerheid voor de toekomst. Het vertrouwen in onze bobo’s is tot het nulpunt gedaald. Kijk naar hun voorspellingen over de afschaffing van de melkquotering. Zuivel, LTO en Rabobank, allemaal waren ze voor de marktwerking. Voor het fosfaatplafond werd niet gewaarschuwd. Het was bevrijdingsdag, vorig jaar 1 april. We konden weer onbeperkt melken.

‘Zuivel, LTO en Rabobank polderen maar door, maar het levert niets op’

Niet dus. De problemen zijn groter dan voor de afschaffing en niemand van genoemde organisaties komt met een oplossing. Men speelt elkaar de zwarte piet toe. Ondertussen polderen ze maar door, maar het levert niets op.

“Dan is het eigen schuld dat het vertrouwen in de organisaties verdwijnt”, zegt Hanna. “We hebben ze om de koers aan te geven welke richting het uit moet. En zeker niet, zoals de Rabo nu het mis gaat een plan te presenteren, dat haaks staat op de visie van een paar jaar geleden.”

Melkveehouder zoekt nu zelf naar oplossingen

Iedereen begint nu voor zichzelf oplossingen te zoeken. Zo ook Jan Aantjes, melkveehouder in Streefkerk. Die heeft een eigen plan bedacht om het overschot aan melk en fosfaat terug te dringen. Een lief plan, dat alleen werkt als alle boeren meedoen. Naïef om te denken dat boeren dat vrijwillig doen. We kunnen het als organisaties al niet eens worden, laat staan individuele boeren.

Nee, noch Elly van Wijk noch Jan Aantjes bieden een oplossing. Die moet van onze organisaties komen. Die falen echter, daarover zijn we het eens. We snakken naar leiding met visie.

Beheer
WP Admin