Commentaar

'PBL haalt streep door vleestaks'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) haalt een forse streep door de vleestaks. Extra btw op vlees is goed voor de schatkist, maar niet effectief voor het milieu.

De consumptie in Nederland zakt iets, maar dit levert nauwelijks milieuwinst op, stelt het adviesorgaan. De productie daalt niet. Er gaat simpelweg meer vlees de grens over.

Invoering van 21%-tarief voor vlees om de consumptie, en daarmee milieudruk te verminderen, is nu niet aan de orde.

Grote kans dat pleidooi voor vleestaks weer opduikt

Toch is de kans groot dat een pleidooi weer opduikt in de programma’s van het linkse smaldeel in de Kamer richting verkiezingen in maart 2017. Ook maatschappelijke organisaties als Natuur & Milieu en Varkens in Nood pleiten voor een vleestaks.

PBL becijfert dat afschaffing van het lage tarief op vlees €765 miljoen extra belastinginkomsten oplevert. Voor zuivel zou dit nog eens €585 miljoen zijn. Interessante cijfers, maar om er alleen de schatkist mee te spekken zijn ook andere posten denkbaar.

Conclusie niet in de wind slaan

Volgens de becijferingen daalt de vraag naar zuivel en vlees met 4% tot 5%. Dit raakt hoe dan ook de prijsvorming. Het zijn dan uiteindelijk toch de boeren die de rekening gaan betalen. Ook dat mag nooit de bedoeling zijn.

Het planbureau is duidelijk. De pleitbezorgers van een vleestaks kunnen deze conclusie niet in de wind slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.