Redactieblog

3390 x bekeken 1 reactie

'Nieuwe energie kost veel energie'

Hernieuwbare energie is een moeizaam verhaal. Biogasvereniging Achterhoek deed er meer dan 15 jaar over om een installatie te realiseren.

In het Energieakkoord van 2013 – gesloten tussen de overheid en ruim veertig andere partijen – zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van het energiegebruik in Nederland. Het gaat dan om investeringen in energiebesparing en om het realiseren van hernieuwbare energiebronnen.

Investering niet zomaar terugverdiend

Dat valt allemaal nog niet mee. Er zijn hier en daar wel subsidies, maar daarmee worden investeringen nog niet zonder meer rendabel. Zo heb ik mijn huis extra geïsoleerd, dat kostte duizenden euro’s, de subsidie was € 500, en op de energierekening zie je er nog weinig van terug. Ook heb ik zonnepanelen aangelegd, met ook weer een kleine bijdrage van de gemeente. Dat zie je wel op de energierekening, alleen vormen de kosten van elektriciteit daarvan maar een klein aandeel.

Windmolens op zee stuiten op veel bezwaren

Maar goed, voor de aanleg van dit soort dingen word je weinig in de weg gelegd. Anders ligt dat met grotere projecten. Om een plekje voor windmolens te vinden, moeten vele obstakels worden genomen. Zelfs windmolens op zee stuiten op bezwaren van Zandvoorters die deze molens zelfs niet heel in de verte willen zien. Plannen voor molens op de Veluwe kunnen rekenen op flinke weerstand van natuurliefhebbers. Ook grotere zonneparken komen, althans in Nederland nauwelijks van de grond.

Zelfs windmolens op zee stuiten op bezwaren van Zandvoorters die deze molens zelfs niet heel in de verte willen zien.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Zelfs windmolens op zee stuiten op bezwaren van Zandvoorters die deze molens zelfs niet heel in de verte willen zien.

Foto: ANP

Allerlei procedures doorlopen voor biogasinstallatie

En dan de biogasinstallaties. De Biogasvereniging Achterhoek, een vereniging van meer dan honderd Achterhoekse boeren is al meer dan vijftien jaar bezig om een biogasinstallatie te realiseren. Er zijn natuurlijk altijd technische en organisatorische horden te overwinnen en ook de financiering is geen vanzelfsprekendheid. Maar dan moeten er nog allerlei bestuursrechtelijke procedures worden doorlopen.

In een procedure krijg je niets cadeau

Als men eindelijk zover is dat een gemeente wil meewerken aan vestiging van een installatie op een industrieterrein, krijgt men in zo’n procedure verder niets meer cadeau. De omgeving, of het nu actiegroepen van milieujongens zijn of andere bedrijven op het industrieterrein, put alle mogelijkheden voor bezwaar en beroep volop uit. Dat is natuurlijk hun goed recht, maar het houdt wel op, en inhoudelijk hoeven de bezwaren niet zo erg steekhoudend te zijn.

Project is erdoor; eindelijk nieuwe energie aanboren

Ik moet wel bekennen dat ook ik zo’n installatie niet in de achtertuin zou willen hebben. Maar nu is het zover: de BVA beschikt over een onherroepelijke vergunning, na enkele keren naar de Raad van State te zijn geweest. Men kan eindelijk echt aan de slag. In 2017 kan er biogas worden geproduceerd. Op deze plaats een hartelijke felicitatie voor de Biogasvereniging Achterhoek. Het project heeft al veel energie gekost maar ik neem aan dat het bestuur en de leden van deze sympathieke vereniging nu nieuwe energie kunnen aanboren.

Eén reactie

  • frankrooi

    Wat je gebruikt moet ook ergens geproduceerd worden. Pas als je egetarisch bent (geen energie meer gebruikt) heb je recht van spreken. Jammer dat er zoveel subsidie op fossiele energie zit anders zou de duurzame doorbraak veel sneller gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.