Miljoenen zoek bij RVO.nl - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Miljoenen zoek bij RVO.nl’

Waar is het verschil tussen het budget en de uitbetaling van de betalingsrechten gebleven?

Volgens staatsecretaris Martijn van Dam heeft Economische Zaken een totaal budget van bijna €750 miljoen aan EU-betalingsrechten over 2015 te besteden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldde eerder dat die alle betalingsrechten aan boeren heeft uitbetaald. En dat zou gaan om een bedrag van €712 miljoen. Maar waar dan die overige miljoenen aan boerengeld precies zijn gebleven, is onduidelijk.

Geen eenvoudige verklaring voor verschil

Boerderij vraagt RVO.nl al enkele weken waardoor dit verschil wordt veroorzaakt. Maar hierop kan het RVO nog geen antwoord geven.

Er is kennelijk geen eenvoudige verklaring voor.

Een deel van het verschil valt te verklaren uit bijvoorbeeld opgelegde kortingen. Maar er zijn kennelijk ook nog veel boeren die nog steeds niet zijn uitbetaald. Het kan dus niet zo zijn dat 100% van de aanvragers volledig is uitbetaald, zoals het RVO wel suggereert. En dat terwijl de uitbetalingen over 2016 weldra zullen starten.

De instantie heeft een intern onderzoek ingesteld om te achterhalen waarom bij volledige afhandeling van alle aanvragen niet het volledige bedrag is uitgekeerd.

Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid op het spel

Het is van groot belang dat het RVO hier opheldering geeft. De betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de overheid staat op het spel. Boeren moeten erop kunnen vertrouwen dat EZ al het geld uit Brussel dat voor boeren is bestemd, ook daadwerkelijk aan boeren uitbetaald die er volgens de spelregels recht op hebben.

Beheer
WP Admin