Commentaar

4 reacties

'Keerzijde aan supermarktakkoorden'

Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn willen middelengebruik in teelten terugdringen.

Jumbo verkoopt vanaf 2019 alleen nog maar Milieukeur-waardige producten. Albert Heijn schrapt 28 bestrijdingsmiddelen. Beide supermarkten gaan ook het aanbod biologische producten in de schappen vergroten. Actiegroepen Greenpeace en Natuur & Milieu claimden afgelopen week hun succes. Via intensieve campagnes op radio en sociale media mobiliseerden zij het verzet tegen de huidige, gangbare praktijk.

'Naming and shaming'

Actiegroep Wakker Dier hanteert de strijdwijze van 'naming and shaming'. Die is al veel langer succesvol. Geen enkele grote supermarkt verkoopt nog de ordinaire 'plofkip'. Er gelden extra bovenwettelijke eisen voor welzijn. In samenspraak met de Dierenbescherming is in de veehouderij een sterrenstelsel opgezet.

Keerzijde voor boer en tuinder

De ommezwaai in retail heeft een keerzijde voor de boer en de tuinder. Extra, bovenwettelijke eisen verhogen de kostprijs. Als deze niet tot uiting komen in de opbrengstprijs, komt dit op hun conto. Jumbo wil voor de lange termijn afspraken maken en een 'eerlijke' prijs betalen. Dat klinkt goed. Maar nergens staat wát 'eerlijk' is.

'Elke supermarkt stelt eigen regels en bindt zo telers aan zich. Sommigen zullen zeggen: ketent zo telers aan zich'

Probleem is ook dat elke supermarkt zijn eigen regels stelt en daarmee telers aan zich bindt. Sommigen zullen zeggen: ketent die telers. Want zit iemand eenmaal in het keurslijf van de één, dan sluit dat levering aan de ander met afwijkende eisen uit. Ook hier geldt de pluimveehouderij als voorbeeld. Na het schrappen van de Kip van Morgen hanteert elke supermarkt eigen normen. De ketenstructuur is er sterk toegenomen.

Buitenlandse afnemer niet geïnteresseerd in extra eis

Lastig is ook de exportpositie. Driekwart van de Nederlandse productie gaat de grens over. Veel buitenlandse afnemers interesseert die extra eis niks, en die gaan er ook niet voor betalen. De concurrentiepositie verzwakt. De exportmarkt is straks alleen weggelegd voor degenen die hiervoor bewust kiezen, met een productie op basis van wettelijke basiseisen.

Met de supermarktakkoorden neemt de flexibiliteit in de afzetmarkt af, en de afhankelijkheid toe. Die ketenstructuur is niet erg, als alle afnemers zich ook aan de afspraken van een 'eerlijke' prijs houden.

Laatste reacties

 • koeboertje

  We moeten in de melkveehouderij blij zijn dat onze zuivelverwerkers zelf, de in onze ogen vele strenge regels voor de productie van melk maken.
  Alles is beter dan het hierboven omschreven akoord waarin enkele aktiegroepen bepalen hoe we moeten produceren ,zonder enige inbreng van de sector zelf .

  Je slaat de spijker op z n kop Jan

 • melkveehouder .

  Het enige antwoord hierop is om alles proberen te exporteren. Ik vraag me af waar de supers dan hun eisen gaan neerleggen. In het buitenland? Daar worden ze uitgelachen. De telers die zich nu laten binden, kunnen straks niet meer los vanwege de hogere kostprijs zoals Jan terecht aangeeft. De supers praten nu wel mooi, maar vergoeden straks alleen de extra kosten, en de boer levert zijn ondernemersvrijheid c.q. ondernemerschap in. Moraal van het verhaal: nu akkoord gaan met de extra eisen betekent op de langere termijn dat ondernemers de loonslaven van de Nederlandse supers worden omdat ze geen kant meer uitkunnen. Gelukkig investeert RFC in het buitenland zodat we een gelijk speelveld houden of een meerprijs ontvangen voor de extra inspanningen. En die meerprijs wort gelukkig niet bepaald door de Nederlandse supers.

 • WesthoffBert

  Ik bespeur een "boeren-staking"?👍

 • melkveehouder .

  @WesthoffBert. Misschien mag je het zo wel noemen. Als een afnemer wensen heeft dan moet je proberen die wensen te vervullen. Je wordt er beiden beter van. Maar als een afnemer iets gaat eisen, dan gaat de winst meestal naar één kant. Immers, anders valt er niks te eisen. Dan is het verstandiger om een alternatief te zoeken om vervolgens afscheid te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.