Commentaar

5 reacties

'Hittestress en het nieuwe klimaat'

Het is twee dagen boven de 30 graden en Nederland is in rep en roer.

De dierenvrienden van Eyes on Animals, Wakker Dier en Varkens in Nood overschreeuwen elkaar in hun zorg over oververhitte varkens, koeien en kippen. Zwaar overtrokken natuurlijk. Nieuwste trend is dat de gemoederen al op basis van de aankondiging van een hittegolf verhit raken - dagen vóór de 30 graden bereikt is.

Niet negeren

Maar toch, je kunt het niet negeren, het warme weer noch de opwinding eromheen. Aangewakkerd door sociale media pikken mensen het niet als zwakkeren in de samenleving moeten lijden. En in toenemende mate worden ook dieren zo gezien.

Terecht dus dat er een hitteprotocol in werking gaat bij het RIVM, op papier spaart het mensenlevens. Terecht ook dat er een hitteplan is voor veetransport. Dat voorkomt leed.

Een aantal boeren en transporteurs tonen via Twitter en Facebook hoe goed ze voor hun dieren zorgen met vernevelaars en soms zelfs airco in de stal. Zij laten zien dat ze de zorgplicht die ze hebben voor hun dieren, serieus nemen. Pr voor de sector, ja, maar er zit ook een andere kant aan. Impliciet erkennen zij zo de noodzaak van zulke maatregelen. Daardoor zullen collega's die niets doen, zich ongemakkelijk gaan voelen.

Gevoeliger voor dierenleed

Dat ongemak zal alleen maar toenemen. Het hoort bij het nieuwe klimaat waarin je als veehouder je weg moet vinden. Het wordt warmer, hittegolven zullen vaker voorkomen. En de burgerij wordt nog steeds gevoeliger voor dierenleed. Beide trends zijn niet te keren. Wen er maar aan.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Dierenvrienden? Als straks het groeiseizoen voorbij is en het gaat vriezen en er weer honderden grazers in de oostvaarders plassen, met de hongerdood om het leven komen. Dan zijn ze altijd doodstil. Ze willen hun linkse vriendjes niet afvallen met hun waanideeen. Lekker schoppen en op een hetzerige toon iedere boer negatief neerzetten zieltjes winnen en daarmee bakken met geld binnenhalen. Gewoon gemene streken dus en niet mee aan tafel gaan zitten.

  Waarom zou ik mij moeten verantwoorden als een individuele boer of handelaar iets stoms doet?
  Altijd dat gehamer op imagoschade. Leg gewoon uit dat een individu niet goed handeld en keur het af als ze zeuren. Generaliseren als het over boeren gaat is geoorloofd, maar begin je over marokkanen of zwarte piet dat is racisme, smaad en wat al niet meer.

  Nog even en een boer is een vogelvrije tweederangsburger als er niet meer verweer komt.

  Bij wet net als in Duitsland verbieden dat populistische praat niet mag, zal een goede oplossing zijn om veel gezeur en chantage in dit land uit te bannen.

 • Ruuddbr

  Duidelijke taal!

 • Eyes on Animals

  Beste Johan Oppewal, Eyes on Animals, één van de door u genoemde "dierenvrienden" (normaliter dierenwelzijnsorganisatie genoemd) heeft in het uiten van haar zorgen over varkens die oververhit konden raken helaas niet overdreven. Inmiddels heeft zelfs de heer Henk Bleker toegegeven dat het hitteplan niet werkt voor varkens bij binnenlandse transporten en dat het aangepast moet worden. Niet het rijden, maar het wachten is een groot probleem waarbij de maximale temperatuur van 35 graden in veel gevallen ruim overschreden werd met als direct gevolg hittestress. Met vriendelijk groet, Margreet Steendijk.

 • agratax(1)

  Beste Margreet Steendijk dat 35 C heet is weten we allemaal en dat de Nederlander dan de eerste is die een tropenrooster uit de kast trekt is bekent. Helaas er zijn heel veel gebieden / landen op aarde waar deze temperatuur heel normaal is en waar geen mens kankert over hitte of vochtige lucht. Nee iedereen doet wat hij moet doen en ook hij houdt gewoon varkens en vervoert varkens welliswaar niet in een auto maar in openlucht op een wijze die u ook afkeurt. Voor u zijn er helaas geen goede methodes te bedenken. Of het moet al zijn dat het houden van varkens bij min 20 C in de buitenlucht de goede methode is. Maar ook hier zult u meer bezwaar tegen maken dan het varken zelf, die geniet van sneeuw, zon en frisse lucht. Ik hoor u nooit over honden op 10 hoog in een flat of aangeklede schoothondjes. Is dit geen dier onwaardige behandeling?

 • WGeverink

  Voor de paar dagen die het in Nederland mooi weer is moet je het schema gewoon even omgooien. Zorg dat alle "stress" werk zoals verplaatsen, wegen en afleveren/transport gedaan is voor de zon op komt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.