Boerenblog

'Hee, wie rijdt daar op die trekker?'

Zittend in de tuin zien we de hele tijd trekkers langskomen. Iedereen kijkt, want wie rijdt daar?

Op een mooie zondag zaten we in de tuin van mijn zwager. Hun oudste was jarig dus dat werd gevierd zoals dat midden in de zomer hoort. De volwassenen onder een parasol, de kinderen in een opblaasbaar zwembad en dan lekker genieten van het zomerse weer. Zoals zoveel mensen hier woont ook mijn zwager ‘buiten’. En na een kwartier was het al raak, het geluid van een trekker ronkte in de verte. Alle mannen draaiden hun hoofd naar de weg om te zien wie daar langs kwam rijden.

De meeste van de zondagsrijders zijn paardenboeren of hobbyboeren. Of jongens die te oud voor een fiets zijn, maar nog te jong voor een auto. Ik ken ze meestal niet, maar de mannen wisten bij deze trekker gelijk waar die ‘weg kwam’. En bij de volgende trekker ook en daarna kwam er weer een trekker. En toen ineens klonk het ‘klikklak’ van een tweespan paarden. Weer werden alle hoofden omgedraaid naar de weg om te zien wie er op de bok zat.

Trekkerhobbyisten

Eigenlijk hadden we net zo goed vlak aan de weg kunnen gaan zitten. Een beetje zoals mensen langs de weg staan als er op zondagavond een uittocht is van de TT in Assen of Truckstar. Het is altijd een bekende die passeert en we steken altijd allemaal netjes de hand op. Je zult maar op die trekker zitten met mooi weer. Je zou er haast een lamme arm van krijgen om iedereen in de tuin maar toe te wuiven.

We zien hier weinig trekkerhobbyisten die alleen rijden. Zij gaan vaak in colonne in een georganiseerde tour en dat vind ik erg leuk om naar te kijken. Al die prachtig opgeknapte trekkertjes met mega-trotse eigenaren die er veel bloed, zweet en geld in hebben gestoken. Ik vraag me altijd af of het wel goed is voor hun rug en nieren, die starre metalen zitjes van die oldtimers.

En de paarden, daar kijk ik dus tegenwoordig ook naar. Wie er langskomt stappen of draven richting het bos. Misschien ken ik die persoon wel en kan ik even zwaaien. Misschien ook niet en dan ga ik snel weer zitten. Rare gewoonte eigenlijk.

Boerenantenne

Het heeft ook wel wat nuttigs, die antenne van de boeren. Laatst ging Henk hooien en tussendoor zaten we aan de lunch. Ineens schoot Henk omhoog en stoof naar buiten. Ik denk dat hij nog net de tijd nam om in z’n klompen te schieten. Pas toen nam ik het geluid van de trekker waar. Het was de loonwerker die hooi zou komen persen. En Henk dacht even snel naar de weg te rennen, zodat de loonwerker niet helemaal om het bedrijf het erf op hoefde te rijden. Het hooiland ligt bij ons namelijk een stuk verder.

Kijk, die boerenantenne heb ik nog niet ontwikkeld. FJ begint het al wel te horen. Blij voor hem; kan hij voortaan al op voorhand vertellen of opa of papa eraan komt, of dat het toch een andere boer is. Altijd handig.

Of registreer je om te kunnen reageren.