Commentaar

2626 x bekeken 1 reactie

'Gezondheid meteen al struikelblok bij vergunning'

Daar heb je het al. De eerste Brabantse gemeente gebruikt het VGO-gezondheidsonderzoek om de vergunningverlening aan intensieve veehouderijen stil te leggen. Gemeente Son en Breugel wil eerst vervolgonderzoeken afwachten.

Dit was te verwachten. Hoewel de conclusies van het gezondheidsonderzoek niet alarmerend zijn, en volgens de Brabantse gedeputeerde die hierover gaat geen reden tot paniek, er zit genoeg in om de vergunningverlening nog stroperiger te maken dan die al was. Met een twijfelachtig effect voor het eigenlijke doel: een goede gezondheid voor omwonenden van bedrijven.

Eerst maar eens vervolgonderzoek afwachten, wil deze gemeente. En wie weet hoeveel er nog volgen. Gelukkig doet de provincie wel een poging tot afstemming van beleid. Er komt een 'handreiking' hoe gemeentes met het onderzoek om kunnen gaan, en er komt afstemmingsoverleg.

Keerzijde van gedecentraliseerd beleid

Maar de trend is duidelijk: nog langere procedures, steeds wachten op vervolgonderzoeken, en oeverloos procederen is wat ondernemers - én hun tegenstanders - wacht.

Het is ook de keerzijde van gedecentraliseerd beleid: in elke gemeente is het maar afwachten wie er uit de lokale belangenstrijd als winnaar boven komt drijven. Het is aan Brabant - en andere provincies - om te proberen wat regie te houden. Al heeft juist deze provincie al een flinke reputatie opgebouwd als het gaat om het formuleren van plannen voor de veehouderij zonder die uit te voeren.

Eén reactie

  • fietskip

    Dit soort beleid zorgt er voor dat ondernemend Nederland stil komt te staan (dus achteruitgang). Dat is het gevolg als we een linkse overheid krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.