Redactieblog

'EU-landbouwbeleid: innovatie moet oplossing bieden'

De denktank van de Juncker-commissie laat er geen gras over groeien. Het Europees landbouwbeleid moet veel duurzamer.

Het beleid moet meer gericht zijn op het platteland en minder op het stimuleren van productie door boeren subsidies te geven op basis van de omvang van hun bedrijf. Er moet veel meer oog zijn voor milieu, natuur en landschap en de sociale aspecten op het platteland, staat te lezen in de beleidsnotitie ‘Duurzaamheid nu!’.

Geïndustrialiseerde landbouw groeit uit zijn jasje

De opstellers van het document constateren dat de geïndustrialiseerde landbouw uit zijn jasje groeit. De succesvolle productiegroei van de Europese landbouw heeft een keerzijde: de druk op het milieu is door de hoge veebezetting en intensieve teelten hoog. De biodiversiteit en variatie in landschappen staan onder druk, net als de werkgelegenheid en de inkomens in de landbouw.

Hogan wil beleid vooral bijschaven

Het landbouwbeleid moet om, adviseert de denktank. Vraag is of landbouwcommissaris Phil Hogan dat ook wil. Hij heeft meermaals gezegd dat hij het huidige beleid vooral wil bijschaven en de koers niet om wil gooien, met net een hervorming achter de rug. Met de grote variatie in lidstaten en dito landbouwsectoren zal het ook niet meevallen.

Zorgvuldiger omgaan met natuur en milieu

Dat de koers meer gericht moet worden op zorgvuldiger omgaan met natuur en milieu is duidelijk. Maar het beeld dat de denktank schept, lijkt voorbij te gaan aan het economisch belang van de agribusiness. Wellicht biedt innovatie een oplossing voor beide problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.