Boerenblog

2549 x bekeken 3 reactieslaatste update:22 sep 2016

'Check Boerinnenweggeefhoek op Facebook'

De Boerinnenweggeefhoek op Facebook is een initiatief van en voor boerinnen om elkaar in deze moeilijke tijden te helpen.

'Bespaartip nummer 1: zelf yoghurt maken. Bespaartip nummer 2: hergebruik de zakken van de mineralen als pedaalemmerzakken. Wie heeft er nog belang bij zegels van de Boni voor een dagje uit?' Op de Boerinnenweggeefhoek die op Facebook is ingericht, komt van alles langs. Het is een prachtig initiatief voor en door boerinnen die elkaar in tijden van financiële uitdagingen kunnen helpen.

Schroom niet om te vragen

Omdat ik door een boerinnen-vriendin ben toegevoegd aan de groep moest ik in het begin even wennen. Het is echt bedoeld om elkaar te helpen. Je moet dus niet schromen om te vragen wat je nodig hebt en niet (meer) zelf kunt kopen. Het enige dat je zelf moet regelen, is de logistiek. Van alles wordt aangeboden: kleding, schoenen, materialen voor de kalveropfok, groenten en fruit.

Een ander blij maken met overtollig spul

Zelf heb ik ook eens wat aangeboden. Een grote zak konijnenvoer, nadat onze Vlaamse Reus was doodgegaan. Maar ook twee grote zakken kattengrit, die al een halfjaar onaangeraakt in de garage staan. Niet iets om naar de kringloop te brengen, maar ook niet iets om zomaar weg te gooien. Ik maak er graag een ander blij mee, zeker in deze tijden, nu we allemaal de verhalen wel kennen die ons aan het hart gaan.

Hulp voor boerengezinnen in bijzonder beheer

Denk aan boerengezinnen die de ouderlijke bijdrage aan scholen niet meer kunnen opbrengen. Of gezinnen die in bijzonder beheer zitten en net als ‘vroeger’ de kleren van de kinderen moeten verstellen of sokken moeten stoppen. Ik ken nog geen verhalen van boeren die bij de voedselbank lopen, maar ze bestaan vast. Deze mensen zullen uit kostenbesparing vermoedelijk al lang hun abonnement op Boerderij hebben opgezegd, maar mochten ze op de één of andere manier toch nog mijn column lezen: meld je aan bij zo’n weggeefhoek op Facebook. Geld levert het niet op, wel hulp en geldbesparing.

Je weet nooit hoe het leven loopt

Wat jammer dat zoiets als een weggeefhoek eigenlijk moet bestaan. Natuurlijk hoop ik dat we er nooit helemaal afhankelijk van worden, maar je weet nooit hoe een leven kan lopen. Noodweer, faillissement, gezondheidsproblemen, scheiding of andere ongewenste toestanden komen ongevraagd je leven binnen. Helaas treffen die toestanden nu onze sector. Slechte melkprijs, slechte zomer, noodweer, mislukte oogsten, weinig visie van onze politieke leiders hoe het dan wel moet. Ga er maar aan staan.

Meer aanbod dan vraag

Gelukkig zijn daar nog de boerinnen onder elkaar, die elkaar helpen met een kalvermelkgarde of een setje kinderkleren. Zo graag als ik nu wil helpen, zo ontvankelijk ben ik hopelijk ook voor hulp als ik het ooit nodig heb. Want ook op de boerinnenweggeefhoek is er meer aanbod dan vraag. En ik weet zeker dat er mensen zijn die best wat hulp willen vragen, maar nog niet durven. Lieve boerinnen, het is oké, iedereen helpt elkaar graag.

Laatste reacties

 • John*

  goed initiatief: de doorgeef-boerderij

 • oorspronkelijk

  50 jaar emancipatie weg door marktwerking.
  steeds meer mensen onder de armoede grens
  Amerika ons voorbeeld?????
  TRIEST

 • bankivahoen

  De boer geeft al zijn met liefde geproduceerde producten al bijna voor niets weg , nu moet ook de boerin haar kleren weggeven?

Of registreer je om te kunnen reageren.