Redactieblog

3197 x bekeken

'Britten hebben geen rekening gehouden met Brexit'

Een beetje eigenaardig is het misschien wel, maar op vakantie in Frankrijk keken wij toch een beetje meewarig als we Engelsen tegenkwamen. Wat een losers.

We vonden ze zelfs tamelijk onsympathiek en we dachten dat het misschien wel de laatste keer zou zijn dat zij zonder visum over het Kanaal mochten. Net goed.

Geen concrete plannen

Intussen lijkt het alsof in Groot-Brittannië niemand rekening heeft gehouden met een Brexit. Concrete plannen lijken er niet te zijn en een aanvraag voor uittreding laat nog wel even op zich wachten. Het spreekt vanzelf dat ook de Engelse boeren ongerust zijn over hun subsidies. De Britse regering heeft nu bekendgemaakt dat het huidige niveau aan uitgaven onder het GLB gehandhaafd zal blijven tot 2020. Als overgang naar eigen binnenlandse regelingen, zo zegt de minister van financiën, Philip Hammond. Dat is niet zo heel ruimhartig, als men bedenkt dat de Brexit waarschijnlijk niet voor 2019 een feit zal zijn. Voorlopig komen de centen nog gewoon uit Brussel. Een sigaar uit onze doos dus.

Houdt regering zich bewust van de domme?

Toch wordt er in Engeland al veel langer rekening gehouden met een afscheid van Europa. Toen ik een paar jaar geleden eens aan een Engelse collega vroeg waar hij zich zoal mee bezig hield, zei hij: ik schaam me eigenlijk om het te zeggen, maar ik heb heel veel werk met onderzoek naar de gevolgen van een Brexit en eventuele Britse landbouwregelingen voor daarna.

De concrete plannen moeten er dus zo langzamerhand wel liggen, maar misschien houdt de regering zich bewust een beetje van de domme? Misschien hoort zo’n gebrek aan daadkracht wel bij het referendum. Niemand houdt echt rekening met een ‘verkeerde’ uitslag en dus zijn er geen plannen.

Oekraïne-referendum

In Nederland hetzelfde: we horen al maanden niets meer over het gevolg van ons Oekraïne-referendum. In april leek onze regering ook niet te weten hoe het nou verder moest met die ‘verkeerde’ uitslag en tot op heden horen wij er niets meer over. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zowel de Nederlandse als de Britse regering denken: misschien waait het wel gewoon over. En dat zou nog wel het beste zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.