Redactieblog

3025 x bekeken 3 reacties

'Boer wil snel geld betalingsrechten 2015'

Hebben alle boeren, die er recht op hebben, nu wel of niet het volledige bedrag aan betalingsrechten ontvangen?

Vorig jaar zijn de nieuwe betalingsrechten ingevoerd. De toeslagrechten werden vervangen door betalingsrechten. Boeren die in 2014 al toeslagrechten hadden, kregen betalingsrechten. Ook bedrijven die voorheen geen toeslagrechten hadden, zoals bollentelers, kregen nu betalingsrechten.

Bij de toekenning konden de nieuwe rechten ook meteen worden overgedragen aan anderen. Toekenning, vastlegging van overdrachten en een goede verwerking van bedrijfsoverdrachten stelden uitvoeringsorganisatie RVO.nl voor een enorme beproeving. En dan moest er ook nog op tijd uitbetaald worden. Kortom, het is niet verwonderlijk dat het niet in alle gevallen vlekkeloos is verlopen.

'Het is niet verwonderlijk dat het niet in alle gevallen vlekkeloos is verlopen'.

Wel of niet alles betaald?

Inmiddels is duidelijk dat nog steeds niet alle bedrijven hun geld hebben ontvangen. Opmerkelijk, want uitvoeringsorganisatie RVO.nl en staatssecretaris Van Dam van EZ hebben eerder laten weten dat de betalingen voor 100% zijn uitgekeerd. Daarbij werd een bedrag genoemd van €712 miljoen, terwijl eerder een budget van bijna €750 miljoen is genoemd.

Het wachten is nu op uitsluitsel van het ministerie. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld. SGP wil weten wat de juiste bedragen zijn en wil een verklaring voor de vertraging.

Meer werk voor RVO.nl

Het belang is groot, zeker voor boeren die onterecht nog niets of maar een deel hebben ontvangen. Het kan ook iets zeggen over het functioneren van RVO.nl. Hebben ze wel genoeg mensen voor al het werk dat ze hebben met de betalingsrechten? Er komt immers nog meer op ze af. De uitbetaling over 2016 staat voor de deur. En binnenkort moet RVO.nl aan de slag met de invoering en toekenning van fosfaatrechten voor melkvee. Net als bij de toekenning van betalingsrechten is ook daar een stroom van bezwaren niet uit te sluiten.

Boeren willen snel duidelijkheid en als er iets niet klopt zo snel mogelijk een aanpassing. Dat het in ingewikkelde gevallen, of door een bezwaarprocedure, wat langer kan duren, zal binnen een redelijke termijn meestal geen probleem zijn. Maar bovenal wil een boer het geld ontvangen waar hij recht op heeft en graag zo snel mogelijk.

Laatste reacties

  • info36

    2015? 2016 zou eigenlijk al betaald moeten worden.

  • a.t.herwijnen

    Krijgen de boeren die nu de betalingsrechten moeten krijgen ook rente en een extraatje (boete)van RVO. Bij de belastingdienst werkt nl wel zo. De overheid heeft geen medelijden met de burgers. Waarom moeten de burgers dan wel coulance zijn naar de overheid toe.

  • farmerbn

    Nog 5 weken en we krijgen in frankrijk weer een dik voorschot 2016 en de rest met sinterklaas. Nederland is niet zo goed als voorgesteld. Laat betalen, jokken en zielig doen als er iets van gezegd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.