Redactieblog

3602 x bekeken 3 reactieslaatste update:11 aug 2016

'Bedrijfsvoering ook in VS afhankelijk van politiek'

Een boer in Texas of Michigan mag bedrijfsgebouwen neerzetten zo groot en zo ruim als hij maar wil.

Er is maar een restrictie: de lagune moet groot genoeg zijn voor de mest van de dieren, ze mag niet lekken en ten allen tijde moet er nog genoeg ruimte zijn voor een paar grote hoosbuien. Niks geen postzegelgemilimeter van 2 tot 3 hectare, maar lekker ruim bouwen. In een ver land realiseer je je weer eens hoezeer bedrijfsvoering afhankelijk is van de politiek.

Biodiversiteit? Nooit van gehoord

Al het land moet eens per jaar of eens per twee jaar onderzocht worden op fosfaatgehalten. Zit je boven de norm, dan mag het niet bemest worden. Biodiversiteit, daar hebben ze niet van gehoord. Nu is alles in deze staten ook zo ruim, dat natuur in 'oerverschijning' ook niet wordt aangetast. Zo lang er water is, geeft irrigatie en de beregening met soms zeer grote pivets van 240 hectare misschien zelfs wel meer biodiversiteit.

Water is een punt van zorg

Zo lang er water is, dat vraagstuk komt in het westen van Texas nijpend naar voren. Dat de plains van prairie naar maisvelden zijn omgetoverd met vooreerst twee gewassen per jaar heeft zo’n aanslag op het water gepleegd, dat de staat heeft bepaald dat het maar voor één vrucht meer mag. Veel boeren kiezen er zelfs voor om de pivet ook nog maar op de halve cirkel te laten werken.

Diergezondheid is geen issue

Diergezondheid is in de regelgeving geen issue. Op veel bedrijven krijgt de verzorging van de dieren intensief aandacht. De dieren zijn het kapitaal. Boven de 40 gram en dan een ligger voor een dag? Dat betekent het einde van de koe. Staartcouperen gebeurt op grote schaal, maar wordt verboden vanaf 2017. Andere kwesties wat betreft ingrepen zijn er niet.

Veel afschrijvingsmogelijkheden

Belastingtechnisch kennen de Amerikaanse boeren bij investeringen veel afschrijvingsmogelijkheden. Een nieuwe stal mag in Michigan in een jaar afgeschreven worden.

Trump of Clinton? Meningen zijn verdeeld

De meningen over Trump of Clinton, bepalend voor het toekomstperspectief, lopen sterk uiteen, ook onder de boeren. Trump wil de Mexicanen eruit hebben en Clinton wil de belastingen verhogen; beide niet aantrekkelijk voor de boeren. Zonder de vaak illegale Mexicanen kan dit land niet functioneren.

Lees meer over de verkiezingen in de Verenigde Staten in het dossier

Laatste reacties

  • Bennie Stevelink

    Dat je in de VS "lekker ruim" kunt bouwen komt omdat het land ruim is. Welke bouwvoorschriften zouden de politici in de VS maken als de VS net zo dichtbevolkt was als Nederland? Ik denk dat ze dan dezelfde voorschriften zouden hebben als wij.

  • cornelis 22

    Als je daar toch rondfiets kun je dan meteen even uitzoeken waarom men daar boter bij nader inzien toch gezonder vindt dan vieze becell smeersels ?

  • el

    Sociale voorzieningen staan hoog in het vaandel bij Clinton,krijg je geen mens meer aan het werk!

Of registreer je om te kunnen reageren.