Commentaar

11 reacties

'Bank luidt noodklok melkveesector'

Als het zo doorgaat, wacht de melkveesector eenzelfde lot als de glastuinbouw en varkenshouderij: forse krimp door een op hol geslagen kostprijs.

De waarschuwing dat de melkveesector BV zich uit de markt dreigt te prijzen, is niet nieuw. Wel dat Rabobank, de grootste huisbankier van de melkveesector, dit hardop roept.

Onheilsvoorspelling

Waarom Rabo-topman Ruud Huirne juist nu met de onheilsvoorspelling naar buiten komt? Hij noemt vier grote bedreigingen voor de duizenden melkveehouders onder zijn klanten: blijvend lage prijzen, verlies derogatie (kost de sector €100 miljoen per jaar), kostprijsverhoging door fosfaatrechten en verlies draagvlak in zowel politiek als maatschappij. Ook dit mogelijke onheil komt niet uit de lucht vallen.

Maar Ruud Huirne gaat er vanuit dat Nederland inderdaad haar derogatie verliest, de zuivelmarkt blijft kwakkelen en de kosten voor mestafzet uit de pan zullen gieren.

Snel schakelen

Hij stelt dan ook terecht voor om snel te schakelen nu het nog kan. Met een soort vitaliseringsplan voor de melkveehouderij. De bank ziet drie oplossingen: structureel meer beuren voor zuivelproducten en grip op het mest- en fosfaatprobleem, zonder dat het kostprijsverhogend werkt. En tot slot stoppers helpen stoppen en tegelijk de blijvers versterken.

Het zal heel veel creativiteit vragen. Maar nu is er nog vermogen in de sector. Dat maakt veranderingen makkelijker dan in een situatie waar het al jaren aanmodderen en financieel uithollen was.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Stoppers helpen kan door een hogere rente te geven over het vermogen van stoppers. Blijvers helpen kan door lagere rentes te hanteren over leningen. Hoef je geen ingenieur voor te zijn om dit te verzinnen. Dus RABO moet niet de maximale winst nastreven maar cooperatief handelen naar hun leden.

 • hookwood

  Wie heeft al die kostprijsverhogende investeringen gefinancierd de laatste jaren? De Rabo is in de meeste gevallen de bank die akkoord gegaan is met de financieringsaanvragen voor de investeringsplannen die door hun klanten zijn ingediend. Schijnbaar voldeden de plannen aan de verwachtingen die er ook volgens de Rabo lagen.

  Nu blijkt dat het anders is, is het de schuld van de melkveehouders die het betreft. Dat is wel een beetje makkelijk in mijn ogen.

 • Zuperboer

  Het lijkt wel of de Rabo zich aan het terugtrekken is uit de landbouw......Huirne is een aardige man maar geen geboren leider. Heeft veel kennis , maar bevlogenheid? Er zitten op dit moment veel mensen niet op de juiste plek in en om de landbouw, sterke leiders gezocht(punt 4 genoemd in dit artikel), die hun visie kunnen communiceren, want daarmee creeer je immers draagvlak. De heer Huirne zit veelal in commissies, maar de landbouw heeft het moeilijk in NL en ook in de rest van de EU. Slecht beleid rond de voedselproduktie kan oorlogen initieren en er liggen diverse brandhaarden dichtbij Europa te smeulen. Sta op Ruud en verdedig onze sector...... of trek je conclusie.

 • ........

  ach ja ...de blaadjes beginnen bijna te vallen

 • wimpy

  @hookwood
  De ondernemer is toch degene die de investering doet en er verantwoordelijk voor is? een beetje makkelijk om wanneer het wat minder gaat te wijzen naar de bank
  Melkveehouders wordt volwassen ondernemer

 • jan doedel

  juist wimpy zo is dat!! Nu het een jaartje wat minder gaat is leiden in last dan heeft de boog toch al aardig gespannen gestaan.

 • H.Grotenhuis1

  @ hookwood
  De beslissing tot ondernemen ligt volledig bij jezelf, je bent zelf diegene die de handtekening zet onder de investeringen en de eventueel noodzakelijke financieringen.
  Het gegeven dat prognoses nu misschien niet uitkomen moet je niet afschuiven op de financier, ook daarvoor ben jezelf verantwoordelijk.

 • Bussemakers

  Volgens mij kunnen in geval van verlies derogatie de fosfaatrechten ook maar beter afgeschaft worden, aangezien er dan geen fosfaatplafond meer is dat door de EU ons wordt opgelegd. Want een fosfaatplafond was toch een voorwaarde om derogatie te krijgen? Geen derogatie is geen fosfaatplafond in mijn ogen, toch?

 • melkveehouder .

  Volgens mij was.het toch echt de Rabobank die tegen menig ondernemer de boodschap verkondigde dat ze géén groeistap van 60 naar 80 koeien financierden, maar wel uitbreiding van 60 naar 150 of meer koeien. Verdubbelen, spiegelen waren de toverwoorden. Dat is nog niet zo heel lang geleden......De Rabo vaart er wel bij en komt met een boodschap die ze vijf jaar geleden hadden moeten verkondigen.

 • wmeulemanjr1

  Dromen kan iedereen

 • putten

  die man heeft boter op zijn hoofd.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.