Redactieblog

5990 x bekeken 19 reacties

'Afspraak met supermarkten is kans voor landbouw'

Milieuafspraken van supermarkten zijn de kans om het landbouwverhaal te vertellen.

Het is elk jaar weer een genot om na de vakantie in sneltreinvaart twee weken kranten door te werken. De meeste berichten doen er niet meer toe, omdat ze achterhaald zijn. Ze zijn opgelost in het niets. Zo is de opwinding over gekken die aanslagen plegen in Duitsland na een week helemaal uit het nieuws. En stakingen, van piloten of van Italiaanse ambtenaren, zijn geen nieuws meer als ze eenmaal voorbij zijn. Eigenlijk zou ik het hele jaar door de kranten twee weken moeten opsparen voordat ik ze lees.

Boertje pesten

Toch was er een bericht dat me al een paar dagen bezighoudt. Greenpeace en Natuur & Milieu hebben Albert Heijn en Jumbo zover gekregen dat ze producten gaan weren waarin bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Op zich kan dat, supermarktketens mogen eisen aan hun leveranciers stellen. Het gekke is echter dat de eisen alleen gelden voor Nederlands product. Aardappels uit Duitsland, België of Malta hoeven er niet aan te voldoen. Dit is je reinste Nederlands boertje pesten, en het helpt ook nog niet voor het milieu. Milieu houdt niet op bij de grens, daarom is er bijvoorbeeld Europees milieubeleid. Dat de supermarkten het prima vinden, kan ik begrijpen. Zij zijn van de druk van de milieuclubs af, en kunnen nog steeds dezelfde producten in het schap leggen. Het enige verschil is dat die producten van iets verder gehaald moeten worden. Hoezo goed voor het milieu?

Nederlandse boer betaalt de prijs

De reactie vanuit de georganiseerde landbouw was tot nu toe lauw. Ik zag het woordje ‘wrang’ voorbijkomen, en ‘ongewenst’. Wat mij betreft moeten we er nu met gestrekt been in. Wat milieuorganisaties met reclamespotjes kunnen, moet de landbouw ook kunnen. Vertel de consument met veel drama dat-ie door zijn supermarkt bedonderd wordt. Dat het product al schoon was en niet schoner wordt. Dat de producten vanaf nu uit het buitenland gehaald worden. Dat de Nederlandse hardwerkende boeren de prijs betalen. Dat het Nederlands agrarisch cultuurlandschap naar de ratsmodee gaat door deze afspraak. Dat de Nederlandse producten per eenheid het allerschoonst en minst vervuilend zijn van alle producten uit de hele wereld. Dat dit werkgelegenheid kost. Dit is het moment om de consument te bereiken met het verhaal van de landbouw. Een voorzet voor open doel. Hoezo ‘wrang’?

Kans voor de sector

Natuurlijk moet de teelt nog schoner en natuurlijk mogen inkopers eisen stellen, maar dan wel aan iedere leverancier in gelijke mate. Level playing field heet dat. Het schijnt dat Lidl niet meedoet aan deze onzinnige afspraak, hoewel die als Duits bedrijf misschien wel het gemakkelijkst kan overschakelen op buitenlands product. Kortom landbouw, noem man en paard, en geef aan welke winkels wel en welke niet geboycot moeten worden. Dit is de kans voor het verhaal van de landbouw.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dirk ik ben het met je eens en vraag me dan ook steeds meer af "Wie zit er achter de uitspraken van onze milieu clubs". Zijn dit de burger sponsoren of is hier sprake van een voorop gezet plan van de Supermarkt ketens samen met de buitenlandse leveranciers? Het wegwerken van de Nederlandse landbouw door ze te laten doodbloeden? Iemand moet toch garen spinnen bij dit soort acties. De Milieu organisaties hebben niets meer te winnen of te verliezen dan hun Geloofwaardigheid. Deze geloofwaardigheid moet de Landbouw dan ook met alle middelen bestrijden zoals je schrijft. Helaas de LTO zal wel om tafel gaan met de dames en heren om uit te leggen dat ze in e vrije markt de boeren en tuinders over klink jagen. Dit wisten ze zelf al en is vermoedelijk hun bedoeling. De milieu org. staan een verloederd Nederland voor met hier en daar een verpauperde doorploeterende boer.

 • Can

  Dit zou het begin kunnen zijn van nl producten om onderscheid in de markt of afzet te vinden .
  Om kostprijs boer te zijn betaalt in nl allang niet meer .
  Productie in andere landen is echt goedkoper !
  Begrip en besef van global market and wat dit betekent voor eigen(boeren) bedrijf is wat boeren ,ondernemer maakt .
  Nl is een grote (speel) tuin geworden , waar de regels gemaakt worden door mensen zonder verstand van zaken , alleen emoties .
  Leer er mee te werken als bedrijf, probeer je voordeel er in te vinden !
  Nederlandse landbouw is onderdeel van recreatie en ontspanning van de burger .
  Als ondernemer is er geen keus , gebruik deze ontwikkeling in de bedrijfsvoering .

 • Can

  Wij wonen zo'n 30 jaar in Canada.
  Kom regelmatig terug in nl .
  Met de naïviteit en hoop om boer te worden , ben ik op jonge leeftijd vertrokken uit nl .
  Heb naar jaren van geploeter als arbeider ,
  Een boer en ondernemer van mijzelf gemaakt .
  Met nu meerdere bedrijven , niet alleen landbouw .
  Er wordt in nl niet creatief gedacht ,
  Schoenmaker blijf bij je leest , idee !
  Gebruik je bedrijfs vermogen niet alleen als boer ,maar als ondernemer .
  Boeren moeten eens wakker worden en ondernemer worden .
  Er is geen bedrijf dat met zoveel bezit werkt als landbouw !
  En met een te laag rendement .
  Investeer dan in een hogere rendement , aanverwant aan de landbouw of niet .
  Als je als bedrijf geen onderscheid kunt maken in de markt , ga je met de massa ten onder .
  Als je het niet uit de kostprijs kunt verdienen , moet je het halen uit de verkoop prijs , dus dit is een specialiteit .
  Nederland is een pracht vakantie land ! • kleine boer

  can er zijn hier nog genoeg tevreden boeren hoor.

 • farmerbn

  Helemaal eens met Dhr Strijker. Boeren organisatie moeten er inderdaad met gestrekt been in.

 • Can

  Kleine boer .
  Dat snap ik en ik ken ze ook (nog)
  Maar naar de toekomst toe , wees eerlijk .
  Bij voorzetting van het bedrijf helpt tevreden zijn heel weinig .
  Het gaat om geld , geld , geld , geld .
  En dit neemt vermogen .
  En om dit risico aan te durven heb je cashflow nodig .
  Sorry , ik heb het nl woord niet , dus cashflow .
  Het is heel jammer , elke andere beredenering zal een einde betekenen van een bedrijf .
  Daarna wordt het hobby .
  En daarna ben je en de volgende generaties na jou personeel , en mag je genieten van de Nederlandse landbouw .
  Als deel van natuur en recreatie , en dat is het nu al .
  Het wordt alleen steeds erger .
  Dus maak er gebruik van .
  En de statement van sommige naive Nederlandse boeren , wij moeten de wereld voeden werkt echt niet .
  Kostprijs te hoog en nl is te klein .
  Eisen te hoog , milieu en consument etc .
  Dus voed jezelf ,er zijn mogelijkheden genoeg .

 • Jan-Zonderland

  Deze keer nen ik het helemaal eens met Dirk. Alleen moet men er met 2 gesteekte benen in gaan. Gooi er een x bedrag tegenaan en koop zendtijd en leg eea eens haarfijn uit aan de consument. Dat zal tich moeten werken.
  @Can, het mag op dit miment best wel aardig gaan hier in Canada maar het is nog maar enkele jaren geleden dat de mais minder dan $3 per bushel opbracht, de bonen vaak niet boven de $8 uitkwamen en de tarwe &2,50 per bushel en de meeste boerenbedrijven afhankelijk waren van het inkomen van de vrouw van haar baan buiten het bedrijf, om brood op de plank te houden. Hier is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn

 • kleine boer

  can als je zelf meerdere bedrijven nodig hebt om voldoende cashflow zegt dat mij voldoende niet zon beste ondernemer in mijn ogen. Zie v&d ms mode vele aannemers vele projectontwikkelaars hadden meerdere bedrijven maar zijn nu wel failliet door de 2 gevaarlijke ziektes jaloezie en grootheidswaanzin....

 • alco1

  Can. 40 jaar terug konden we ons hier ook ontwikkelen in waar me waar wilden, maar dat is nu passé.
  Elders in de wereld zal dit fenomeen gevolgd worden.
  Verder een goede column van Dirk.
  Ik stel hem voor als voorzitter van de reclame cast.
  Maar het zal wel weer blijven steken in mooie praatjes.

 • farmerbn

  Eigenlijk had het vriendje van Huibers van de ZLTO allang het woord moeten voeren en de Nederlandse boer moeten beschermen. Daarom is hij namelijk het vriendje van Huibers geworden. Nu staat die arme ZLTO-baas in zijn hemd.

 • John*

  kom op zeg dit is juist een kans.. supermarkten worden aan de schandpaal gehangen als ze toch bespoten product uit t buitenland in de schappen leggen. Ze roepen nu zelf: we gaan t niet meer verkopen. Ze zullen nu actief de markt op moeten om producenten te vinden. Er is al nagedacht over een vergoeding dus dan zeg je als sector laat ze maar komen, nee zeggen kan altijd nog.

  Voor de producenten die niet mee in het concept gaan is het eerder wrang, het marktrisico komt dan volledig op de export te liggen en die prijzen zullen heel erg gaan schommelen. Voor bedrijven die er financieel minder sterk voor staan is er eigenlijk geen andere optie dan het concept gaan. Laat de kostprijsridders de klappen van de markt maar op vangen.

 • Can

  zonderland ,ik weet van die prijzen .
  Ik heb daar ook door heen geboert .
  Ben niet met familie kapitaal begonnen .
  Er wordt minder geklaagd in Canada dan dat ik nl hoor .
  Mijn kinderen runnen de andere bedrijven .
  Het is de wereld die de wereld voed , boeren nl is te duur , en moeten zich om die reden onderscheiden in de markt .
  Dit zou voor elk normaal bedrijf een gangbare situatie zijn .
  En ik ben het ook met Dirk eens .
  Dus , wat nu .
  Pootjes omhoog en doodliggen ?
  Of de rug eronder en ga ervoor ,dit verkies ik .
  Maar weet je plek in de markt .
  Maar bekritiseer wie je wilt , als je prijs te hoog is verkoop je niet .
  Of je verliest geld .
  Dus nl boeren , met wie kun je concurreren ?
  Wordt dan wakker , en zie dit als een kans .

 • Henk Tennekes

  Dat de onderhavige bestrijdingsmiddelen ook bij onze Zuider- en Oosterburen onderwerp van heftige kritiek zijn is zeker aan de schrijver van deze polemiek voorbijgegaan. Dat de supermarkten nu het falende toelatingsbeleid van het Ctgb, dat bezoedeling van het cultuurlandschap en van onze levensmiddelen met één van de giftigste insecticiden ooit heeft veroorzaakt, gaan corrigeren, realiseert de schrijver zich evenmin. Ja, het is waar, de Nederlandse boer komt zwaar onder druk te staan, maar leg de verantwoordelijkheid voor deze impasse niet bij milieuclubs. Die ligt bij een falende overheid en de LTO, die niet pro-actief reageerde op een zich duidelijk aftekenende paradigma verschuiving bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Nog altijd is de klant koning.

 • Zents beheer

  @Can, de inkomens in de Canadese landbouw zijn goed in de pluimvee en melkveesector als gevolg van het quota systeem. Met als gevolg dat het voor jonge ondernemers zonder bedrijf onmogelijk is om op te starten. De varkenssector is niet beter dan hier en de akkerbouwsector is flink beter geworden van de goede wereldmarkt prijzen maar zal nu weer terug zakken als gevolg daarvan. Ook hier heb je succes verhalen van boeren die hun vermogen buiten de sector investeerden en net zoveel verhalen van mislukkingen.
  Ik heb veel in Canada gewerkt als consultant in diverse provincies. Prachtig land overigens.

 • WGeverink

  In Canada is het niet anders dan in de rest van de wereld. Bedrijven worden overal groter en duurder waardoor de kans dat iemand zonder bedrijf of een grote zak met geld boer wordt steets kleiner wordt. En laten we eerlijk zijn, veel boeren met hun gezinnen in Nederland waren ook gewoon veel beter af geweest als ze op tijd waren gestopt.

 • Can

  Zents beheer
  Kippen en melkvee is hier veel te duur .
  Rendement is zoek .
  Quotum zal er hier op termijn ook wel af gaan !
  Consultant voor welk bedrijf in Canada ?
  Jij gaf toch geen advies als Nederlander kn Canada , over hoe of wat je moest doen in Canada ?
  Misschien heb je canada alleen bekeken door een Nederlandse bril ?
  En dan gaat er veel fout !
  Om mijn kinderen aan de gang te krijgen als zelfstandige heb gekeken naar mijn ouders .
  Die hebben een paar kinderen geholpen en de rest niet .
  Wij krijgen ze allemaal zelfstandig aan de gang.
  Grond word hier ook snel duurder .
  En dit belemmert uitbreiding als boer .
  Uitdaging is Productie verhogen .
  Kosten verlaging .
  Dit is te doen door te stoppen met no till .
  Dit is onze uitdaging als boer in Canada . • Can


 • Can

  Zents beheer
  Inkomen uit bedrijf .
  Er kan wel geld verdient worden in een bedrijf , maar dat betekent niet dat het rendabel is .
  Je kunt er wel een inkomen uit halen , maar overname door volgende generatie is moeilijk of onmogelijk .
  Dit is een boeren denk fout , er is geen rendement op geïnvesteerd kapitaal .
  En met deze Nederlandse denkwijze is quota systeem in Canada eigenlijk in mijn ogen mislukt .
  En maakt overname zonder veel familie kapitaal onmogelijk .
  Deze bedrijfs tak heeft absoluut de nl problematiek meegenomen naar Canada .
  Dit zijn bedrijfs takken waar in werkelijkheid niets verdient wordt .
  Aan de buiten kant lijkt het geweldig .


 • Andre VW

  Dag Dirk,
  Met dit artikel sla je de spijker precies op zijn kop.
  Nu de nederlandse boer nog wakker schudden , denk nog vaak terug aan de actie van Pijnenburg peperkoek.
  Bij onze kleine melkfabriek eiste AH in december 2015 dat per 1 jan. 2016 alle kaas van buitenmelk is gemaakt. Dat in de winter alle koeien binnen zijn dat kregen we niet aan hun verstand gebracht.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.