Woekerwinst bij inhuur dierenartsen - Foto: Diederik van der Laan AlgemeenOpinie

‘Woekerwinst bij inhuur dierenartsen’

De missie van de NVWA is bewaking van de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten. Staat daar ook maar een woord over woekerwinst maken op inhuur van personeel? Nee.

Toch doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat. Ze vraagt voor de exportkeuringen van varkens, die alleen zij mag uitvoeren, €160 per uur plus een starttarief van €106. Ze betaalt voor inhuur van dierenartsen via Flexvet, een uitzendbureau voor dierenartsen, maar een fractie daarvan: €28 aanrijdkosten plus €78 per uur. De NVWA rekent dus voor een twee uur durende keuring van een vracht varkens €426 en maakt daarop €242 marge. Marge die de varkenshouder moet betalen.

Marge beter benutten

Waarom benut de NVWA de excessieve marge niet om extra, eventueel buitenlandse, dierenartsen in te huren in de zomerperiode, zodat in elk geval de dienstverlening vlekkeloos verloopt? Waarom zijn de keuringstarieven zo hoog? De NVWA-website meldt: ‘Uitgangspunt is dat de tarieven kostendekkend zijn’. 131% overheadkosten op diensten zijn echter in geen enkel bedrijf acceptabel. De ambtelijke salarissen bij NVWA-toezicht (voornamelijk dierenartsen) zijn gemiddeld €63 per uur. Dat is ongeveer anderhalf keer het cao-loon plus werkgeverslasten van dierenartsen.

Het lijkt erop dat de primaire sector andere activiteiten van de NVWA subsidieert met de excessieve marge van vele miljoenen op haar kerntaak: het keuren van vlees.

Beheer
WP Admin