Redactieblog

4109 x bekeken 9 reacties

'Van Dam begrijpt er niets van'

Moedeloos word je er van. De roeptoeters aan de zijlijn die moeiteloos onzin uitkramen, dat moet doorgaan voor een visie.

Zoals staatssecretaris Martijn van Dam in een lezing over voedselzekerheid in de wereld in Noordwijk. "Het is stuitend hoeveel clichés de bewindsman voor landbouw in één inleiding gebruikt", is Hanna het met me eens. "Hij zegt dat de landbouw anders en efficiënter moet. We moeten innoveren en de verschillende velden combineren. We moeten samenwerken tussen de diverse disciplines om duurzame en efficiënte landbouw dichterbij te brengen. Wat een blabla-verhaal. Bah."

We werken te efficiënt

Ik weet ook niet wat ik er mee moet. We krijgen altijd het verwijt dat we te efficiënt werken, waardoor er te grote stallen en te eentonige weilanden ontstaan. Dat is nodig want de consument wil niet meer betalen voor onze producten. Kijk naar de biologische markt. Groeit wel, maar blijft een niche. De consument kiest voor de laagste prijs.

In het buitenland is het niet anders. En daar zijn we van afhankelijk. We exporteren een belangrijk deel van onze producten. Zuivel, akkerbouw, tuinbouw, vlees, noem maar op. Dan moeten we meedoen met de wereldmarkt, een markt met lage prijzen.

Maar daar praat Van Dam niet over. Hij heeft het nooit over de opbrengstkant. Dat er brood op de plank moet komen. Ik heb hem er nog nooit over gehoord.

Heimwee naar Dijksma

"En ik heb heimwee naar Sharon Dijksma", zegt Hanna."Die was duidelijk, maar zocht naar oplossingen. Dat doet ze nu weer op haar nieuwe departement. Ze heeft op de valreep van het Nederlandse voorzitterschap van de EU nog een akkoord bereikt over schonere lucht in Europa. Een doorzetter."

Dat is waar. Van Dam deed niets anders dan een paar zaken van Dijksma afronden en dreigen met nieuwe kortingen op fosfaatrechten. Plus de introductie van een nieuwe borgstelling voor bedrijven, die willen omschakelen naar biologische landbouw. En dat terwijl de zuivel een rem zet op de omschakeling naar biomelk omdat er geen markt is voor de groei.

De conclusie kan niet anders zijn dat Van Dam gewoon niet weet waarover hij praat.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Nog een klein jaartje doorbijten met deze staatssecretaris en hopen dat hij in de tussenliggende tijd niet teveel schade berokkent met z'n linkse vergezichten.

 • oorspronkelijk

  tjonge tjonge
  consument kiest voor goedkoop voedsel terwijl iedere agrariër kijkt bij aanschaf naar welke individuen het geld hard nodig hebben maar misschien iets duurder.
  onze bedrijfseconomie gedachten zijn kosten verlaging door schaalvergroting. kilo knallers zijn het gevolg.
  de sector :we moeten groter.
  minister met wat wollige taal stelt voorwaarden.
  in een samenleving die tegen de grenzen van de groei aanloopt een plausibele ruimte schets.
  innovatie is naar de toekomst denken en niet hier en nu
  ook een ergernis er is in Nederland nog nooit een linkse politieke meerderheid geweest hoezo links hobbyisme
  we hebben een meer partijen kabinet
  rvo minister is VVD van dat gas in Groningen
  meer realisme zou wenselijk zijn

 • deB.


  Wij laten alles toe!! Als sector zijnde hadden we tijden terug al de zaak moeten laten barsten, tot hier en niet verder.
  Maar boeren zijn mak, lief, hollen achter nietszeggend lto aan, en zijn ze voor een ander aan het moren, en zelf ten onder gaan.
  Kijk bij doc, 20 cent... daar ga je toch niet voor melken!! Rest evenzeer waazinnige producentenprijs. Handel vaart er wel bij

 • farmerbn

  Nog steeds ongelofelijk dat de VVD het goed gevonden heeft dat de PvdA de landbouwminister leverde. Een sector die geld op de plank levert, moet je niet plagen met een linkse minister. Geld uitgeven moet je overlaten aan links en geld verdienen aan rechts.

 • koeboertje

  Vindt je het gek van iemand die liever 4 i.p.v. 5 dagen wil werken , die heeft geen economisch inzicht.

 • alco1

  Kinderen zonder verstand van geld, denken er ook niet bij na of alles wat ze graag willen, economisch haalbaar is.

 • BO(skabout)ER

  Ik ben totaal geen biologisch boer, maar ik denk wel dat Biologische de toekomst heeft in het 'rijke' West Europa. Veel hoger opgeleide mensen (vooral dames) van mijn generatie zijn pro biologisch, en dat gaat echt wel blijven. (ik ben nog vrij jong)

  Binnen 10 jaar eet 20% biologisch aldus BO(skabout)ER

 • John*

  tja totdat je uitlegt dat gewasbestrijdingsmiddelen en antibiotica allerlei ongewenste zaken op het voedsel bestrijden die ze nu lekker naar binnen werken.als biologisch voedsel

 • agro1

  hoezo, vvd goed voor boeren??? is een partij van en voor hogere ambtenaren met boven-balkenende salaris en bonuspakkers in de semi-publieke sector. de vvd roept altijd dat ze vanallesennogwat voor de kleine zelfstandige doen, nou en daar blijft het dan wel bij. veel beloven........ neem van dam niks kwalijk, hij doet gewoon, waarvoor hij is ingehuurd. nu duidelijk, waarom sharon gewisseld is????

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.