Commentaar

2084 x bekeken

'Schuurplekken bij EU-steunpakket'

Opnieuw €500 miljoen voor de Europese boeren, waarvan dit keer €150 miljoen voor vrijwillige productiebeperking in de zuivel. Nederland krijgt bijna €23 miljoen uit Brussel. Goed nieuws voor de noodlijdende veesector, maar tegelijkertijd schuurt het ook.

Europese boeren betalen de tol van de vrije wereldmarkt. Sommigen kennen de spelregels al langer, anderen moeten daar nog aan wennen. Voor met name melkveehouders is de prijsdaling, na de explosieve productiegroei, een hard gelag. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan toont zich coulant. Hij tornt niet aan de keuze voor marktgericht beleid, maar wil de zuivel helpen daar invulling aan te geven.

Het is overigens nog maar de vraag of Nederlandse boeren aanspraak kunnen maken op die €150 miljoen. Brussel stelt nadrukkelijk de eis dat de melkproductie daadwerkelijk moet dalen. Daar ziet het in ons land niet direct naar uit.

Van Dam: geld ook naar varkenssector

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft al aangekondigd ook nu een deel van het steunpakket te besteden aan vitalisering van de varkenssector. Dat is een goede keuze. Andere sectoren roeren zich (weer). Want waarom wel weer de melkveehouders? Zij hebben het probleem zelf veroorzaakt, stellen zij. En waar was Brussel toen de eierprijzen laag waren? Of nu waar op plekken de gewassen verzopen zijn? Een begrijpelijk sentiment.

Lees meer berichten over het EU-steunpakket

Of registreer je om te kunnen reageren.